Adam ze Zbraslavi a případ královny vdovy Rejčky

Adam ze Zbraslavi a případ královny vdovy Rejčky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493065/bmid_adam-ze-zbraslavi-a-pripad-kralovny-PHT-493065.jpg 4 44 17

V královských službách série

< 2. díl >

Druhý díl ze série historických detektivek s mladým šlechticem v roli pátrače Adama ze Zbraslavi čeká další složitý případ: odhalit původce zločinů, jež mají za cíl připravit Elišku Rejčku o život. Oslnivá a vlivná královna-vdova je trnem v oku celé řadě lidí. Je však motivem opravdu jen žárlivost a závist? Adam ze Zbraslavi se domnívá, že případ je mnohem složitější a že spáchané zločiny mají kořeny v dávné minulosti. A když se jednou z obětí stane Rejččina dvorní dáma, není už na co čekat. Pachatele je třeba odhalit co nejdříve! S napětím budeme sledovat, zda se Adamovi podaří zasáhnout včas a zachránit tak nejen královnu vdovu Rejčku, ale také její dceru Anežku.... celý text

85098211
85098211
20.03.2024 5 z 5

(audiokniha & drobné spoilery)
Hned na začátku bych chtěla poznamenat, že v historických detektivkách nikdy neřeším nepřesnosti, týkající se dané doby, v níž se ten který případ odehrává. To bych se jich musela vzdát totiž snad úplně ;-). U této série bych chtěla ocenit hlavně jistou cudnost - oproti knihám jiných autorů ;-). Není v nich ani špetka erotiky, ale navzdory tomu se jedná o dobře napsané a čtivé příběhy, přestože možná tak trochu zdlouhavé. Konkrétně zde Adam ze Zbraslavi vyšetřuje vražedné útoky na neoblíbenou dvojnásobnou vdovu, královnu Elišku Rejčku. Obětmi se stávají osoby v jejím blízkém okolí, ale Eliška je pevně přesvědčená o tom, že cílem útoků měla být ona. A čím víc Adam odhaluje jednotlivé detaily, tím víc je přesvědčený o tom, že odhalení pravdy se skrývá v dávné minulosti, kdy byla Eliška ještě mlaďounké děvče. Jak to celé dopadne, se již přesvědčte sami. Já za sebe jsem byla spokojená, i když se domnívám, že k tomu velkou měrou přispělo načtení audioknihy, které bylo opravdu vynikající. Hodnotím tedy opět plným počtem a určitě si nenechám ujít ani poslední setkání s Adamem ze Zbraslavi ;-).

baji42
baji42
01.03.2024 3 z 5

Pominu skutečnost, že je v knize dost historických nepřesností, ale i jako detektivka je to psáno příliš obšírně, schází tomu tempo, takže se tím člověk prokousával bez toho, aby se na knihu těšil. V kategorii českých historických detektivek je mnohem lepší to, co píše pan Vondruška.


Dandulka
Dandulka
13.02.2024 5 z 5

Velmi lehce napsáno, děj má spád a nenudí. Mám ráda i historické období, do kterého je děj zasazen.

p.stranska
p.stranska
15.01.2024 3 z 5

Audiokniha. Perfektní přednes Saši Rašilova hodně přispěl k hodnocení třemi hvězdičkami. Jen díky tomu skvělému zpracování audioknih si poslechnu i třetí díl série.

Galadwen
Galadwen
10.01.2024 2 z 5

Můj druhý pokus s touto plodnou českou autorkou, od níž jsem ještě nečetla žádný historický román, a bohužel jsem rozčarovaná a otrávená. Vysvětlím proč.
Zaprvé, text (NE detektivka, ač mrtvých je požehnaně) se vleče vpřed klopotně, bez napětí, se spoustou vycpávek, prokousávala jsem se jím ze všech sil. Příběh se táhne jako žvýkačka: postavy jezdí od místa k místu a krom pár stran se nic neděje. K pachateli, který stojí za útoky na Elišku Rejčku, nevedou absolutně žádné indicie - jak Adam přišel na to, že jde o někoho z dávné minulosti královny vdovy, je mi záhadou. Napínavé nejsou ani scény, kde by to člověk čekal: přepadení, vražedný útok na královnu, zúčtování s ukecaným padouchem apod. - vše se odbude úplně neakčně, pár slovy.
Zadruhé: Autoři, kteří se nechtějí držet alespoň základních historických faktů, a přitom chtějí psát o rytířích a středověku, by měli přesedlat na fantastiku. Tohle bylo z hlediska skutečné historie zoufalé. Že kdejaký jouda z hospody umí číst a psát, všichni si tedy dělají poznámky a neustále posílají dopisy, a k tomu v každém hradě / domě lze přijmout návštěvu v knihovně (začátkem 14. století!), je jedna věc a paní Whitton v tomto hříchu není rozhodně sama. Ale nefunguje ani chronologie odvoditelná jenom logikou, bez sebemenší znalosti dějepisu nad osnovy šesté třídy nebo schopnosti užívat google. Jindřich Korutanský byl českým králem v letech 1307-1310, to asi nikdo nezpochybní. Děj knihy nemůže být tedy zasazen do doby pozdější. Václav III. byl zavražděn ve věku necelých 17 let v srpnu 1306. Jak je tedy možné, že má cca o tři roky později dospívající nemanželskou dceru - zplodil ji v mateřské školce? Jindřichovi z Lipé je dle vlastních slov autorky zhruba o deset let více než Elišce Rejčce, tedy 30-32. Rovněž má však dospělé či zcela dospěle se chovající děti (nejen jedno, což bych ještě byla ochotna připustit). Markéta Braniborská, vdova po Přemyslovi Velkopolském, ovdověla roku 1296 a podruhé se provdala roku 1302. Přesto je její mladší syn z tohoto druhého manželství již mladým mužem. Jak??? O nesouladu v datu úmrtí reálné postavy přinejmenším o 5-6 let (znovu připouštím, že si nejsem jista, do kterého roku přesně je příběh v tomto okamžiku situován), jak už tu někdo zmiňoval, ani nemluvím.
Až zpětně mě napadá - když se vlastně Jindřich z Lipé a Rejčka chystají stěhovat z Hradce do Brna (což se stalo po roce 1318) a provdat malou Anežku Přemyslovnu (to proběhlo 1316), nezapomněl se prostě Korutanec na českém trůně o pět let déle a není rok 1315? V takovém paralelním vesmíru by věk všech postav hned lépe seděl a i to problematické úmrtí by bylo přesně :-).
Prostě spokojena jsem vůbec nebyla a nemám v úmyslu sahat po prvním dílu (který jsem přeskočila, protože v knihovně byl vypůjčený - zápletky obou zjevně krom postav nenavazují), ani po třetím.

Madelisi
Madelisi
25.10.2023 4 z 5

Velké zlepšení ve srovnání s prvním dílem. Příběh měl spád, žádná hluchá místa. Děj mě zaujal, líbilo se mi vykreslení rodinného prostředí pána z Lipé.
Co se mi nelíbilo, je dřívější smrt skutečné postavy .

Han-nah
Han-nah
17.09.2023 4 z 5

Adama ze Zbraslavi jsem si v minulém díle velice oblíbila. Zde má opět úkol ochránit krásnou, ale velmi neoblíbenou královnu vdovu Rejčku. V této přemyslovské době, tak, jako i v té dnešní, vede touha po moci, ovládání a majetku k boji všemi prostředky, intrikami,zradou. V této minulé době i otravu jedem a to jako takovým, po kterém člověk zemře, ale i jedem v srdci, faleš a pokrytectví.
Velmi se mi v knize líbí popisování místních krčem a hlavně vína a krmě, kdy i mě se sbíhaly sliny. Adam se musí pořádně posilnit, aby mohl pátrat a dopadnout ty, kteří usilují o život královny Rejčky a její dcery Anežky.

lenyleny
lenyleny
14.04.2023 5 z 5

Tato kniha se mi líbila o malinko více než první díl. Pro mne byla i poučením o historii. Jediné, co mi docela vadilo byl trochu přehnaný závěr a rozuzlení příběhu. Ale na další díl se těším.

SSTknihy
SSTknihy
15.03.2023 3 z 5

Setkání se známými postavami z prvního dílu, jen jsme se v ději posunuli o pár let dopředu. Celý případ se tentokrát točí kolem Elišky Rejčky, ne zrovna oblíbené královny vdovy. Adam ze Zbraslavi tentokrát musí přispět nejen svým intelektem, ale prokázat i svou dovednost v boji, a především v sedle. Protože toho cestování je tu skoro víc než vyšetřování.
Nějak se nemohu zbavit dojmu, že mi celou dobu bylo vlastně docela jedno, kdo je vrah a samotné rozuzlení ani nepřineslo žádné velké překvapení. Závěr s mocichtivým vůdcem ve Vlčím dole už jen zbytečně ubral body. Ale přesto všechno se to četlo moc dobře a třetí díl si určitě nenechám ujít :-)

konicekbily
konicekbily
03.02.2023 4 z 5

Trochu jinak pojatá historická detektivka než jsem byl doposud zvyklý. Děj spadá do bouřlivého období našich dějin a je založen na podrobných autorčiných znalostech Přemyslovců - po přeslici. Je dobře napsán a nejsem schopen posoudit, kde jsou historické skutečnosti a kde je už fikce.

sodmic
sodmic
30.10.2022 2 z 5

druhý díl očekávané zlepšení oproti prvnímu bohužel nepřinesl, spousta mrtvých, ale kniha postrádá napětí a nečtěte jedním dechem, nicméně opět se budu opakovat, ale do vlaku dobré čtení, které jednou stačilo :-)

ivoiro
ivoiro
17.09.2022 5 z 5

Jo, jo, uspokojila mně tato knížka.

malýčtenář
malýčtenář
27.08.2022 3 z 5

Opět se setkáváme již se známými postavami. Tentokrát má Adam ze Zbraslavi chránit vdovu královnu Elišku Rejčku. Jestlipak obstojí a dokáže rozluštit řádně zamotané politické klubko. Kniha nebyla špatná, ale některé pasáže byly zdlouhavé a těch jmen, pomalu jsem ztrácela přehled, kdo je kdo.

čef
čef
10.07.2022 4 z 5

Mrtvých je zde celá řada, ale napětí a spádu má tato historická detektivka pomálu. Spíš je to takové cestování po zemích, hospodách a zámcích českých, polských a německých a také spousta tlachů. Také ovšem alespoň trocha exkurze po událostech doby začátku 14. století a života Elišky Rejčky. Lepší však přeci jen byla z této doby a prostředí už třeba kniha Válka královen od p. Jindry.

alnahu
alnahu
27.06.2022 5 z 5

Již druhý díl historické detektivky s Adamem ze Zbraslavi. V tomto díle je pověřen Eliškou Přemyslovnou ,aby zjistil kdo usiluje o život vdově po Václavu II.královně Rejčce.Ta přijela na panství svého důvěrné přítele Jindřicha z Lipé a je jí zde usilovano o život.Z toho je obviňována manželka Jindřicha Scholastika,která na Rejčku zoufale žárlí.Ale skutečnost je jiná a daleko složitější a zasahuje do daleké minulosti bojů o vládu.Adam pro tentokrát Rejčku zachránil.Příběh opět fiktivní a upravený,jak uvádí autorka,ale opět velice poutavě napsaný.

Modrina
Modrina
27.06.2022 5 z 5

První díl se mi líbil, tenhle možná ještě víc. Příběh plyne bez zbytečných tanečků velmi uvěřitelně, na konci si říkáte, že byste si klidně pár kapitol ještě dali, Pěkné.

Marla
Marla
25.06.2022 5 z 5

Historické reálie zabalené do pláště dobrodružna tvoří v druhém dílu opět zábavné a napínavé čtení. Moc se mi to líbilo a jsem zvědavá, jaký pátrací úkol přidělí autorka Adamovi ze Zbraslavi v díle třetím.