V kleci

V kleci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468600/bmid_v-kleci-B26-468600.jpg 4 11 5

Kdo začne číst Henryho Jamese, je okamžitě oslněn a omámen. Jamesův styl totiž má magické účinky. Věty působící dojmem virtuózně sestaveného labyrintu evokují prchavou křehkost okamžiku vyzdviženého do vědomí z matoucí složitosti každodenní skutečnosti. Pociťujeme tápavou neurčitost, údiv z právě poznaného, nejistotu přijatých a zase odvržených domněnek, návaly jasného pochopení a pak klidnou, radostnou jistotu z odvíjejícího se příběhu. Tento svazek nabízí z Jamesova díla čtyři skvosty, jež česky vycházejí poprvé.... celý text

Přidat komentář

000nugatovej
23.11.2022 3 z 5

Zvláštní atmosféra, pitoreskní děj. Zajímavé čtení.

IreneP
30.10.2022 3 z 5

Jak knížky od Henryho Jamese miluju, s jeho povídkami jsem se nějak nepotkala na stejné vlně. Stylisticky i pocitově výborné, dějově mě to neoslovilo a někdy jsem byla jen zmatená. Škoda. Ale z hodnocení okolo vidím, že ostatním se vedlo lépe. :-)


Greenfingers
18.06.2022 5 z 5

Čtyři novely, ve kterých autor prokázal své stylistické umění, vytříbený jazyk, ale především výtečnou znalost lidských charakterů. Jeho postavy,působící někdy podivně, jsou zmítany celou škálou citových vzplanutí a projevů,které autor zobrazil velmi přesvědčivě a do hloubky. Doporučuji!

petrarka72
05.06.2022 3 z 5

Čtyři povídkonovely o sebeklamu. Pro mne pomalé až příliš.

puml
23.10.2021 5 z 5

Je skvělé, že nakladatelství Leda se rozhodlo vydávat Henryho Jamese. Je to nadčasový autor a to jak formou, tak stylem vyprávění, které ve svých nejpůsobivějších novelách a románech rozvolňuje děj jen do jakýchsi mlhavých konstrukcí a je jen na čtenáři jak napsané interpretuje; také je tu zvláštní tajemno, které prostupuje jednotlivé příběhy. Chce se mi napsat (a tak to teda napíšu, i když je to defakto mimo kontext), že se jedná o takové tlumené kafkovské tajemno a podivno. Jednotliví protagonisté působí často jako banda mimoňů, ale v tom je právě neskutečná autentičnost a síla těch čtyř textů, tím nasvícením zdánlivě banálního detailu, který se pozvolna zmocňuje mysli hlavních protagonistů a postupně nabývá až přízračných rozměrů. Doporučuji a doufám, že Leda brzy přijde s dalším Jamesem. Je toho ještě docela dost, co by stálo za vydání...

PS - Filmových adaptací Henryho Jamese je docela hodně, ale nejjamesovštějším filmem je pro mě zatím asi Nit z přízraků, ač to vůbec není námět Henryho Jamese, tak režisér P. T. Anderson jako by zaujímal podobnou pozici pozorovatele pozvolných dějů a niterných změn svých hrdinů jako Henry James.