V jámě lvové

V jámě lvové https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95948/v-jame-lvove-95948.jpg 4 14 4

S humorem a jemnou ironií je vylíčen příběh Izraelce, který se svou chytrostí a mazaností stane prorokem na dvoře krále Nabuchodonosora v Babylonu.

Přidat komentář

jana14
02.11.2022 5 z 5

Další z vynikajících knížka od spisovatele Jana Jandourka. Dostala se ke mě opět díky databázi knih. Velmi osobité zpracování biblického příběhu proroka Daniela. Po zkušenostech z předchozích dvou knížek jsem již byla připravená. Opravdu ne klasický historický román, ale moderní podobenství plné humoru, ironie a zajímavých myšlenek...

milary
07.05.2019 5 z 5

Stává se vám někdy při čtení nebo sledování něčeho, že v duchu či nahlas pohoršeně vyjeknete - a ve zlomku vteřiny se rozchechtáte osvobodivým řehotem, smějete se sami sobě, svým předsudkům, manýrám, upjatosti, paralelám s vnímaným - včerejším, dnešním a (jak s jistotou víte) taky zítřejším a následujícím? Tak já se takhle cítila v páně Jandourkově Jámě lvové. Je to moc chytrá knížka. Vtipná, nekorektní. Podobenství bez servítků. S čím že? Tůdle! Přečtěte si ji!!


Toffee
14.05.2018 5 z 5

Svižné, vtipné, lehce ironické. Výborně jsem se u čtení bavila. Danielovy komentáře života a politické situace v Babylonii, jeho každodenní snaha mazanou diplomacií zachránit sebe a ostatní babylonské zajatce před hozením do rozpálené pece nebo do jámy lvům jsou perfektní. Ke všemu mu klacky pod nohy hází ostatní izraelští exulanti (v čele s Míšaelem, díky kterému už není třeba se bát pekla, protože žít s ním a jeho neustálou pravdou a Zákonem už je peklo). To vše v Babylonu, kde domy nemají okna, protože si všichni věří, ale zároveň jsou provrtané tisíci špehýrkami, kde je každý v něčem namočený - "Jeden chystá spiknutí proti ministrovi, druhý má milenku a třetí prodává žluklý olej." Tuhle knížku jednoznačně doporučuji.

„Co mě děsí nejvíc je možnost, že ON – buď Jeho jméno pochváleno – to vidí jinak. Třeba v Jeho očích je Míšael světec a já jsem padouch a prašivý pes. To by mi přišlo dost líto. Mám sice četné výhrady k tomu, co ON dělá, mám je ale právem. Pokud chce, abych rozuměl Jeho podivným úradkům, měl i mou hlavu uspořádat tak, abych to mohl pochopit."

tanuki
06.04.2015 5 z 5

Skvělá kniha. Nechce se mi věřit, že ji zde hodnotí tak málo čtenářů. Nicméně i já jsem se k ní dostal na doporučení, jinak by mi zůstala navždy utajena. Je dobré znát správné lidi, kteří znají skvělé knihy.:-) Dokonalé vykreslení situace na královském dvoře, kde panuje neustálý strach o život, kují se pikle, osnují intriky, hledají zrádci. Chytře napsané. S vtipem a moudrostí. Konec je hořkosladký...mohlo být lépe, ale i hůře.:-)

str. 13:
"My Izraelci víme dobře, že rozumná míra drobných rozkoší je tím nejlepším lékem na většinu životních bolestí."