V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera

V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158827/bmid_v-indianskem-zajeti-zivot-a-pribehy-johna-tannera-158827.jpg 5 17 5

John Tanner byl jako chlapec zajat Indiány a prožil mezi nimi 30 let. Jeho vyprávění líčí příběhy z let 1789-1830 a přináší významné etnografické příspěvky o kulturní úrovni a způsobu života Ottawů a Odžibwejů,jejich zvycích a tancích. Je také závažným dokumentem o zločinném jednání bělochů s původními obyvateli Ameriky, kterým dávali alkohol, vyvražďovali je, okrádali při obchodování, zneužívali pro pletichy mocenských zájmů a nakonec je internovali v rezervacích. Jako spoluautor někdy uváděný James Edwin (1797-1861) je editorem a autorem předmluvy.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Orbis
Originální název:

A Narrative of the Captivity and Adventures of John Tanner (U.S. Interpreter at the Saut de Ste. Marie) During Thirty Ye , 1830


více info...

Přidat komentář

Mimir
21.05.2023 5 z 5

Jedinečný príbeh z obdobia "kolonizácie" (rozumej systematické a násilné vytláčanie amerických indiánov bezhraničnými spôsobmi, ktorého motorom je chamtivosť už "kolonizovaných" a teda "civilizovaných") severného kontinentu, ktorý rozpráva doktorovi Jamesovi, pozornému poslucháčovi a zapisovateľovi samotný hrdina a aktér hlavnej roly - John Tanner. Chlapec unesený skupinkou Odžibwejov prichádza k situácií, kedy sa jeho život pomocníka na rodinnej farme stáva bojom o prežitie, bez toho, aby sa ho život spýtal, či je pripravený. Zápisky som čítal s nehynúcim záujmom, bárs po určitom bode nadobudol popis udalostí rutinný rozmer - lov (úspech= pár dní pokoj/neúspech= hlad), spoločná výprava proti Siuoxom (úspech= náčelníci sa nepohádali prvý deň/neúspech= výprava sa rozpadla hneď prvý deň), pomsta, presun od jedného jazera k druhému atď. Nie je to myslím chybou štylistickou, sú to opakujúce sa kontúry presne toho, čo Tanner desaťročia prežíval. Pri tomto rozprávaní som si uvedomil, že používané slovné spojenie "drsná préria" je viac, než len opis ekosystému. Drsný bol spôsob indiánskeho života, bojovania, oplácania nespravodlivostí, hlad po pomste, zákernosť - jednoducho štýl života. Neboli to akýsi pomaľovaní "rudoši", pobehujúci okolo symetrických postavaných te-pee. Tannerov život Vás privedie k pochopeniu ich kultúry veľmi blízko a preto ďaleko prevyšuje zdroje charakteru antropologickej štúdie. V čo indiáni verili, v čo naopak nie, ako premýšľali, čomu prikladali vážnosť, čím opovrhovali, v čom boli tak odlišní a v čom navlas nám rovnakí, aj to všetko tu pozorný čitateľ postrehne. Hodnotím veľmi vysoko!

changaj
11.02.2023 4 z 5

Autentický příběh bílého chlapce uneseného a vychovaného Indiány. Ačkoliv si jako adoptivní syn šamanky osvojil třeba její magické metody, nikdy se mu nepodařilo být skutečným Indiánem. Po návratu mezi bílé však zjistil, že nepatří ani tam. Smutný příběh, nejenom z pohledu hlavního hrdiny, ale i jako dokument o upadající kultuře původních Američanů.


Horal123
08.02.2020 4 z 5

Etnografie severoamerických indiánůn mě velmi zajímá. Toto je asi nejautentičtější kniha z dob počátků kolonizace Ameriky. Poskytuje nám opravdový pohled do života Algonkinských kmenů, zejména odjibvejské jazykové skupiny. Autor byl jako chlapec unesen a vychován kmenem Ottawů. O životě mezi indiány později napsal knihu, bez příkrašlování a naprosto autentickou.

čertina
28.03.2014 5 z 5

Zrovna čtu knížku V indiánském zajetí.Je to čtrnáct autentických příběhů z let 1675-1870.Vydal Baronet v legendách divokého západu.Příběh od Johna Tannera se jmenuje Bílý indián.Koho zajímá indiánská tématika a osudy přistěhovalců,velmi doporučuji.

fes
12.04.2013

Jedna z výjimečných knih amerických autorů, která se zabývá opravdovým životem Indiánů, nezkresleným předsudky autorů kovbojek a jiného ideologického braku. Její hodnota spočívá především v tom, že jde o nezprostředkované konkrétní životní zážitky a znalosti autora. Vedle výpomoci na spirituálním manifestu indiánského kmene Odžibvejů jde o jediné autorovo literární dílo. Jeho život se pak stal tématem prací jiných autorů.

Štítky knihy

Indiáni kultura etnografie, národopis rozdílné kultury

Autorovy knížky

John Tanner
americká, 1780 - 1846
1956  93%V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera

Kniha V indiánském zajetí - Život a příběhy Johna Tannera je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst29x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x