V Evropě. Cesty po dvacátém století

V Evropě. Cesty po dvacátém století https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165043/v-evrope-cesty-po-dvacatem-stoleti-165043.jpg 4 9 3

Mak celý rok cestuje křížem krážem Evropou, po stopách její historie, od Verdunu k Berlínu, od St. Petěrburku po Osvětim, od Kyjeva po Srebrenicu. Má vzácný pozorovací talent a především umí psát. Jeho kniha je brilantním záznamem cesty, kombinací deníkových záznamů, novinových zpráv, vzpomínek a hlasů nejrůznějších lidí, od významných osobností až po obyčejné lidi. Čte se jako strhující román o neklidném století tohoto kontinentu. Kniha V Evropě byla dosud přeložena do patnácti jazyků, mimo jiné do němčiny, maďarštiny, italštiny, španělštiny, francouzštiny, angličtiny, polštiny a turečtiny. Byla zpracována také v podobě televizního seriálu, za který autor obdržel cenu Prix Europa. ... celý text

Přidat komentář

Czeva
25.05.2020

Je zajímavé číst pohled na historické události (i o Česku) z pohledu Nečecha. Výborné je určitě poskytnutí souvislostí s dalšími odehrávajícími se v jiných částech Evropy, pro současného čtenáře je rozhodně přínosné zařazení map s hranicemi tehdejších státních celků, osobní vzpomínky pamětníků a omezení kapitol vždy na jedno časové období, chronologicky. Poslední třetina za mne trochu rozvleklá, překladateli bych vytkla časté nepřeložení textu nejen z autorovy rodné holandštiny – a to nejsem jazykově nevybavená.

Adigiotto
17.03.2018 5 z 5

Múdra kniha. Veľmi múdra kniha. Také sa nerodia často... Európa je komplikovaný konštrukt. Po prečítaní knihy jej nerozumiem oveľa viac než predtým. Ale nie, niečo predsa len zostalo. Akási bázeň a úcta pred toľkými osudmi - známymi i menej známymi. Niekedy stačilo málo, aby sa zabránilo katastrofe, niekedy nestačilo ani veľa, aby sa zmenil sled udalostí, aby sa dejiny písali inak. Chápem i nechápem krízu súčasnej Európy. Chápem, že jej jadrom sú konflikty a politické hry. Nechápem, že po tak vydarenom začiatku jednoty sa nám to tu všetko začína rozpadať. Že sa vraciame k nacionalizmu, ktorý - ako to už vyplýva zo samotného pojmu - hľadí na národné záujmy aj za cenu opustenia tej jednoty. Národný štát nie je mŕtvy, a to nemusí byť nutne zlé. Len potrebuje kontrolu, obojok pre zúrivého psa. Pre mňa je Brusel krokom vpred a nie vzad.


xp3
05.05.2016 5 z 5

Úžasné čtení. Kniha zasadila historické milníky, které známe z dějepisu, do prostředí a atmosféry, a to příjemnou čtivou formou. Historické události nevznikají pronic za nic, vždycky jsou výslednicí stavu společnosti a silných jedinců, kteří se cítí být povolaní. Mak prolíná historická data s příběhy lidí, myšlenkami, důvody i pohledem současného cestovatele. Báječné, bezbolestně poučné.

Štítky knihy

Evropa

Autorovy další knížky

Geert Mak
nizozemská, 1946
1999  80%Malé dějiny Amsterodamu
2012  89%V Evropě. Cesty po dvacátém století

Kniha V Evropě. Cesty po dvacátém století je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x