V Brooklynu roste strom

V Brooklynu roste strom https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88832/bmid_v-brooklynu-roste-strom-a2J-88832.jpg 5 172 39

Román, který byl i zfilmován, vypráví o osudech jedné rodiny amerických vystěhovalců, která se usídlila v newyorské průmyslové čtvrti Brooklynu. Na pozadí epizodických, avšak přitom velmi dramaticky vyhrocených příběhů jednotlivých členů rodiny líčí osudy mladičké dcery, jež svým vzděláním se chce povznést nad úroveň této rodiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Družstevní práce
Originální název:

A Tree Grows in Brooklyn , 1943


více info...

Přidat komentář

lencin
29.11.2023 5 z 5

Příběh Fanynky, dívky narozené v Brooklynu na počátku 20.století. Výborné!

CorpseBride
15.09.2023 5 z 5

Chudinská část obyvatelatva na počátku 20. st.. Dojemny, smutny i vesely, lehce predvidatelny, ale to na krase knize nijak neubira. Doporucuji Na zaklade precteni jsem se podívala i na film a tam bylo tedy lehké zklamání.


Janadvorackova
10.06.2023 4 z 5

Příběh ze života chudé rodiny z doby, kdy bylo vše o tolik těžší, respektive ne tak lehké. Přesto si ale hlavní hrdinka a její blízcí dokázali ve všem najít to podstatné. Nemohli jinak. Asi o tom tehdejší život byl.

Dneska už máme jinačí hodnoty, které nás učí mnohdy nepřemýšlet a obklopovat se věcmi a lidmi, které nepotřebujeme. Dbát na malichernostech a duševně upadat z vlastního rozhodnutí. Máme možnost být úplně blbí - to je "pokrok."

Každá doba má něco, ale až možnost srovnání mi říká, jak malicherná jsem. Zajímavé zjištění.
Vezmu si z toho něco, protože můžu?
Nebo se na to ze stejného důvodu vykašlu?

Per-quiee
02.11.2022 5 z 5

(AJ verze) Náhodný úlovek v antiku v Chicagu - Psáno starou angličtinou, kdy ještě "gay" nebo "queer" znamenalo úplně něco jiného. Dojemný příběh o životě Francie vyrůstající v Brooklynu a její proměny vnímání světa s dospíváním. Každý si v příběhu něco najde, mně některé scény až vhnaly slzy do očí.

jankor
26.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Komu se líbil Andělin popel nebo Uličník Motl, tak ať sáhne po této knize. Mě se líbila možná dokonce i víc. Děj je hutný, chvíli trvá, než se prokoušete na konec, ale doporučuji. Konec uspokojí ty, kteří mají rádi happy endy, tak pak odložíte klidněji.

perpe2a
12.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která doznívá ještě dlouho po přečtení. Jedna z mála, ke které se v budoucnu budu chtít vrátit. Drsný život v Brooklynu pro rodinu irských přistěhovalců, těžký život, lásky, zklamání... nádherný a dobře vykreslený příběh co do postav a do děje.

Pebra
20.07.2022 5 z 5

Jedna z knih, ke které se ráda vracím.

Josh
31.01.2022 3 z 5

Obraz doby, myšlení lidí i jejich každodenního života byl velmi přesný, realisticky i nostalgicky popsaný. Ačkoliv klasika literatury bohužel jsme nebyli na jedné vlně, snad příště....

jprst
28.11.2021 3 z 5

Jedna z oblíbených knih ženské části naší rodiny, a to dokonce napříč generacemi, nedávno ji pochválila i jedna z vnuček. Takže ačkoliv jsem dlouho vzdoroval, nakonec jsem se do toho románu pustil. Docela to šlo, ale moje hodnocení je spíše ovlivněno tím, že tento druh literatury nepatří zrovna mezi mnou vyhledávaný. Nicméně i z dosavadního zde uvedeného hodnocení a příspěvků je patrné, že existuje početná skupina především mezi čtenářkami, které dokážou tento román daleko více ocenit, než já.

Pablo70
31.05.2021 5 z 5

Román končí na konci 1. světové, tedy v době, kdy mé matce bylo osm let. Její otec (můj děd) byl mlynář a přijel na dovolenou z fronty 28.10.1918 – právě na pohřeb své první dcery, která zemřela na španělskou chřipku – rodina pak nikdy neslavila vznik Československa… Ale máma mi nikdy o životě ve mlýně nevyprávěla, jen si pamatuji, jak mi děda vyprávěl o mořským dědkovi, který způsobuje veliké bouře, v kterých troskotají lodi, on sám se plavil na jedné z nich a dědkův dech cítil v zádech… je to jedna z mých prvních vzpomínek. Se svým bratrem totiž vyjel kolem roku 1898 na zkušenou do Ameriky. Děda se vrátil, ale bratr tam zůstal a stal se Američanem…
Smithová psala také o svých vzpomínkách na dětství a je to podnětné čtení o tom, jak se žilo. Myslím, že její máma byla ze stejného těsta jako ta moje: dávala dětem naději. Rád bych věděl, jak se žilo v našem starém mlýně, jak to tam chodilo… Myslím, že román V Brooklynu roste strom hodně napoví o době, myšlení lidí. V tom je jeho hlavní deviza. Když se nad tím člověk zamyslí, žasne: ti lidé dokázali žít téměř z ničeho. Je to kniha o nejprostších a základních věcech života.

zazvorka
20.02.2021 5 z 5

Četla jsem ji v mládí a hodně na mne zapůsobila. Teď jsem si dala opáčko a zjistila, že kniha neztratila kouzlo! Milý návrat do mládí Fanynčina - a trochu i mého. Autorka dokázala velmi dobře přiblížit charakter hlavních postav, úplně je vidím. Dokonale je popsáno i prostředí a doba, to mám ráda, vtáhne to čtenáře do děje. Příběh sám je jako život - smutný i veselý, těch těžkých chvil je více, než okamžiků čisté radosti. Ale na konci je světlo a naděje, to je fajn. Čtení je pro mne poučení, ale zejména relaxace - takže nepreferuji knížky, od nichž vstávám zdrcená. Krásný román!

TipsyChipsy
18.11.2020 5 z 5

Milá knížka, která pěkně realisticky zobrazuje nuzný život chudých lidí v Brooklynu po roce 1900. Ukazuje, jak přes svou bídu, málo i špatně placené práce a malé vzdělání, dokázali rodiče vést děti správným směrem, k sebevědomému a důstojnému životu. Kniha obsahuje spoustu moudrých vět, krásných vztahů a je i dojemná.

Evaho73
18.08.2020 5 z 5

Stará a poctivá klasická literatúra je mojou srdcovou záležitosťou a túto knihu som si prečítala s veľkým potešením.
Vyrastála som na podobných dielách a vždy som fandila hrdinkám akou bola napríklad Fanynka - nesmelé a plaché dievča, ktorého najväčšou vášňou bolo čítanie kníh. Všetky jej sny a túžby viedli k vysnívaným predstavám, ktoré sa nakoniec začali zhmotňovať do skutočnosti.
Sen každej romantičky...
Rodina Nolanová bola stromom, vyrastajúcim v Brooklyne, ktorý sa rozrástal veľmi pomaly, ale jeho korene boli pevné a mocné, živené tvrdou prácou, chudobou, čestnosťou, vierou v Pána Boha, v dobro ľudí, obetovaním sa z lásky pre lásku k svojím blížnym.
Toľko mravných ponaučení v dnešných dielách nájdeme už iba veľmi zriedkavo, a preto je toto dielo vzácne a výnimočné.

Alíša236
05.04.2020 5 z 5

Moc pěkná kniha. Krásně napsaná, dobře vypravovaná bez zvláštních zvratů, ukazuje atomsféru a dobu. Moc doporučuji.

lydieh
16.08.2019 4 z 5

Výborné vyprávění, pro mne spolu s Betty McDonaldovou klasika americké románové literatury. Navíc mám obecně ráda příběhy s dětskými hlavními hrdiny :)

marion111
31.07.2019 5 z 5

Tohle se tak hezky četlo... vzpomínky, dětství...

Babo
22.03.2019 5 z 5

Je to krásná kniha. Tak jako bývají krásné vzpomínky na dětství a mládí , tak stejně milá a dojemná je tato kniha .
Popisuje neuvěřitelnou bídu a těžký život bez patosu , s láskou a něhou dávných časů .
Obdivovala jsem všechny ty lidičky , jejich neustálý boj o kousek místa na slunci . Bez nářků a natažených ruk . S hrdostí a vědomím, že jen oni jsou zodpovědni za svůj osud .

bookfan
23.08.2018 5 z 5

Krásná kniha, absolutní favorit mého dětství. Četla jsem ji snad čtyřikrát. Nedávno jsem ji objevila v takové té knihovničce na ulici pro odložené knihy, vzala si ji domů a přečtu zase. Jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí. Milovala jsem tu atmosféru chudinské čtvrti New Yorku, představovala si vůni náhražkové kávy uvařené do velkého hrnce, snědla jsem stejně jako hrdinka syrovou bramboru místo jablka, ve fantazii viděla činžáky s vysokými "padacími" okny a požárními žebříky, knihovnu, školu... A navíc: vše, co jsem se potřebovala dozvědět o sexu, rození dětí a pohlavních nemocech jsem se dozvěděla z této knihy :-)

viviann
12.08.2018 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha. Konečně ji mám i doma. Četla jsem ji už 4x a přečtu znova. Ze začátku smutné čtení, kruté, ze života... Strašně jsem Fanynce a její rodině přála trochu štěstí...

Etvel
16.03.2018 5 z 5

Strom roste v Brooklynu (angl. překlad:D) je zvláštní kniha. Taková podivně nostalgická. Pomalá, zastřená. Odnáším si z ní zvláštní pocit. Takový, jako když sedíte při nedělním ránu ve stísněné kuchyňce, na pootevřeném okně se právě udělal mlžný opar, takže skoro nevidíte ven, ale přesto vás brzké paprsky ranního slunce hladí po vlasech a po tvářích, z ulice se ozývá štěbetání ptáků a tichý šramot, jak se vše kolem vás teprve probouzí a vy pomalu upíjíte kávu, nikam nespěcháte a užíváte si tuto pomalou zamlženou pohodu.

Zvláštní. A nádherné. Nemá to žádný děj, žádnou akci, a přesto Vás ten okamžik zcela pohltí. Takový pocit mám i z této knihy. Jedná se hlavně o krátké povídky bez souvislejšího děje, tedy aspoň ze začátku. Později se příběh začne trochu hýbat, ale stejně je pořád tak nějak poklidný, laskavý, zastřený, mlhavý. A je pln překrásných hlubokých myšlenek. Už jen pro ně se rozhodně vyplatí si tuto knihu přečíst.