Úzkostný pacient

Úzkostný pacient https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138970/uzkostny-pacient-138970.jpg 4 19 13

Publikace s seznamuje s příznaky chorobné úzkosti, s příčinami této nemoci, diagnostikou a léčbou.

Přidat komentář

Chesterton
20.06.2023 4 z 5

Vyrůstala jsem s úzkostnou maminou a proto mám snad trochu protilátky:) mohlo to být i naopak , ale 'sudičky' mi k tomu nadělily jednak flegmatické rysy povahy i určitou rebelii, což je výrazná pomoc, přijde mi.
Přesto jsem v textu našla detaily, co vlastním. Nikdo - zvlášť v proměnlivé současnosti - nestojíme zcela mimo hru :o) ... ... ... ... ... ... ...

Kniha je fajn, byť mi chyběl lehký důraz na prevenci a určitou psychohygienu, aby třeba nemuselo dojít na farmaka v počátcích potíží. To už by, ale asi bylo nad rámec, má-li být mostem mezi laikem a odborníkem a naopak. Hodně lze vyčíst mezi řádky, ale asi spíš nám, co máme podobných rysů minimum a tudíž odstup? ... ... ... ... ... ... ...

Mám ráda autorův realismus, zkušenosti, humor a selský rozum. Závěrečná kazuistika pěkně popisuje vynořování a rizika na cestě k lepším zítřkům.
A v tomhle rozhovoru se mi můj odpor k antidepresivum potvrdil:
https://www.mujrozhlas.cz/diagnoza-f/pomaha-mi-pytlik-skakani-popisuje-kadernik-michal-zapomel-jak-zvlada-panicke-ataky
h
4/4

thorir
03.05.2023 4 z 5

Kniha je to spíš odborná, než populárně naučná, byť autor v úvodu píše, že se snažil text koncipovat tak, aby byl přístupný jak pro odbornou lékařskou veřejnost, tak i pro laiky a pacienty. Pokud mohu soudit, funguje to. Je to má první kniha od pana Honzáka. Text je čtivý, zábavný a místy velmi vtipný, tedy vtipný takovým tím spíš hořko kyselým způsobem. Kazuistiky jsou zajímavé a poučné, zejména stran toho co všechno je vlastně diagnóza, co vše se dá napravit. Tohle, myslím, dokáže mnoha lidem pomoci v odhodlání se svými těžkostmi něco udělat. V žádném případě se neodvažuji knihu hodnotit po odborné stránce, na to zkrátka nemám patřičné vzdělání ani znalosti. Hodnotím subjektivně pouze, jako zdroj informací. Kniha mi pochopitelně dala velmi mnoho.

Ten závěrečný příběh je na jedné straně zajímavý, zejména na straně popisu příznaků a projevů, na druhé straně je možná příliš dlouhý, byť plně chápu autorku, že vlastní prožití bylo ještě zdlouhavější.

Zájemcům o problematiku doporučuji.


Meg1
14.06.2022 4 z 5

Knihu od pana Honzáka jsem si vybrala záměrně kvůli jeho osobě předního odborníka a proto mi bylo jasné, že některým pasážím nebudu rozumět. Možná že méně známý autor by psal pro laickou veřejnost srozumitelněji, ale vzhledem k tomu že dnes se za odborníka pokládá každý šarlatán, nechtěla jsem nic riskovat :-) Celkově jsem však náhled na to, co je úzkostná porucha a jak se léčí, získala celkem dobrý. Pokud se člověk chce, potřebuje nebo dokonce musí o tomto tématu dozvědět víc, jedna kniha byť sebelepší stejně nestačí.

Olous1
17.02.2022 4 z 5

Kniha je hodně odborně napsaná,ale něco málo jsem se dočetla a to mi stačilo. Jsou zde i příběhy lidí s různými typy psychické nemoci.

jaHanicka
05.01.2022 5 z 5

Výborné čtení. Pan doktor píše (i přednáší) skvěle, kromě dvou (pro laika) trochu moc odborných kapitolek přečteno jedním dechem. Kéž by se pan Honzák pustil do psaní učebnic, myslím, že by plošně stoupl prospěch.

Aicha196
13.12.2021 5 z 5

Super, doporucuji

Calinda
16.04.2021 5 z 5

Dávám plný počet a knihu doporučuji, a to nejen těm úzkostným.

Christeene
03.04.2021 4 z 5

Kniha je urcena spise pro pololaiky az odborniky. Ja, jako nemedicinsky vzdelany clovek, jsem mela problemy s odbornejsimi vyrazy a prehledem farmak.

haki34
01.04.2021 4 z 5

výborné a po lopatě podané vysvětlení podstaty, průběhu a léčby panické poruchy..respektive i různých jiných dg., kterých se panika týká (fobie, OCD a podobně)..má co řít laikům i odborníkům, pravda, lépe je stavět na odborných základech...
jediné, vůči čemuž jsem měla trochu výhrady, byl finální příběh/kazustika paní či slečny, která vlastními slovy popsala svůj 3letý boj s panikou..někteří by mohli po přečtení nabít dojmu, že je standardem psychiatra být svému pacientovi 24 denně k dispozici na telefonu... - lidi brzděte !! až tak to úplně není, většinou je v noci nutné řešit pohotovost ;)
také slečna sice popisovala, jak dlouho trvalo, než se z toho jakž takž vyyhrabala, ale víceméně jen zdůraznila prášky po hrstech, psychoterapii spíše okrajově, a nic moc bližšího..jen naznačila, že příčina panik mohla být v přílišném opečovávání a závislosti na rodičích...
každopádně doporučuji, lidé, čtěte :)

Aeon
29.09.2020 4 z 5

odborny titul, cakal som, ze to bude skor opis skusenosti s pacientami na oddeleni psychiatrie ale drviva vacsina je defacto akademicky pisana literatura na temu neuroz, ich jednotlive druhy, metodiky liecby (cez psychoterapiu a psychofarmaka). pre uplneho laika, si myslim, je tento titul tazka literatura na pochopenie. ale urcite odporucam, velmi kvalitny pocin od Dr. Honzaka :) samozrejme, vyskytuju sa aj pripady z praxe, osobne som pri niektorych chytal amoky smiechu :))

eva3992
24.09.2020 4 z 5

Knížka o depresi, úzkosti, panické poruše. Jejich příznaky a příčiny. Kniha je jak pro lékaře, tak i pro širokou veřejnost a je doplněna zkušenostmi z praxe jednoho z našich předních odborníků – psychiatrů.

Rozhodně zajímavá kniha, která nás nechává nahlédnout na věci a situace, které nám jsou většinou vzdáleny, pokud se s nimi nesetkáme osobně u sebe nebo u svých blízkých. I když jsem věděla, že kniha je určena i pro odborníky, čekala jsem možná trošku něco jiného a v odborných pojmech jsem se místy ztrácela.

Ale i tak rozhodně zajímavá kniha pro rozšíření znalostí.

Dandy1
22.05.2018 5 z 5

Určitě stojí za přečtení pro zdravotníky, kteří se s těmito lidmi setkávají dnes a denně. Ať už jsou to různé bolesti či panické ataky, které často vedou k hospitalizaci nemocného.

Vladus9
13.07.2017 5 z 5

Velice děkuji panu doktorovi za tuto knihu, ale i za jeho vstřícný, lidský a otevřený přístup k pacientům s duševními nemocemi. Kniha mi dala hodně, vysvětluje příčiny a následky, co, proč, jak... Našla jsem v ní mnoho odborných, a přesto tak srozumitelných odpovědí na moje otázky. Jsem moc ráda, že se pan doktor zabývá i psychosomatickými bolestmi a nemocemi. Pacientům s úzkostmi ji doporučuji!