Těžké melodično

Těžké melodično https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251978/mid_tezke-melodicno-251978.jpg 4 1177 100

Jiné děti dostávají na hraní xylofonky. Zuzance stačilo požádat dědečka, aby si vysvlékl vestu. Ano. V té rodině je Smrť. Je těžké vyrůstat jako obyčejné děvče, když dědeček jezdí na velkém bílém koni a máchá kosou. Pak najednou z jistých důvodů musíte převzít zavedený rodinný podnik a spousta lidí si vás plete se zubní vílou. Musíte se také v tváří v tvář postavit návykové hudbě, která se šíří po celé Zeměploše. To má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš). Toto a ještě mnoho dalšího vás čeká v šestnáctém díle cyklu Úžasná Zeměplocha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Soul Music , 1994


více info...

Přidat komentář

Etule
05.03.2024 4 z 5

Druhá kniha se Smrtěm, která mě opět trošičku zklamala. Hlavně proto, že tam Smrť prostě nebyl až tak moc, jak bych doufala. Vypadá to, že ačkoliv má být hlavní postavou, stejně se tak nějak drží v pozadí.
Ale přesto to byl opět skvělý poslech, usmívala jsem se u toho, hlášky se mi líbily a hlavní postavy taky celkem super. Ačkoliv Zuzanka mi to moc utáhnout nedokázala.
Jako celek ale opět skvost. :-)

xbenakk
04.03.2024 4 z 5

Kniha by zasloužila něco jako 4,5 hvězdičky, ale na 5 hvězdiček dle mě není. Zuzanka mě celkem bavila, nečekaně i mágové a Kolík A.S.P. byl opět bravurní obchodní mág, ale děj mi přišel divně pospojovaný a jako kdyby byly určité pasáže vynechány. Anebo jsem po několika pratchetovkách více kritičtější a měl si je znovu přečíst a sepsat a nová hodnocení.


Ospalý_Táta
12.01.2024 5 z 5

"Víla Zubnička sbírá zuby. Pokuste se nad tím logicky zamyslet... lidé, kteří sbírají různé kousky lidských těl, to obvykle dělají z velmi podezřelých důvodu."

Oh dítě, na Zeměplochu dorazil rock'n'roll. Měl jsem chuť si během čtení obléknout koženou bundu a nechat udělat tetování.

bukiet
14.12.2023 4 z 5

Toto je další příběh nejoblíbenější zeměplošské postavy, Smrtě. Akorát, že to vlastně ani moc jeho příběh není. Je to vlastně příběh Mortovy dcerky Zuzanky, která je vržena nedobrovolně do víru rodinného podniku, když děda mírně absentuje. A vlastně je to příběh nebohého hudebníka Imp y Cilina a jeho závislosti na hudbě a celé je to o nebezpečí plynoucím z nové hudby. Tak poslouchejte jen osvědčené kusy a taky namluvené audioknihy Terryho Pratchetta, třeba ty v podání skvělého Jana Vondráčka.

Zelený_Drak
22.10.2023 4 z 5

Těžké melodično nepatří k mým oblíbeným Zeměplochám. Dokonce jsem ho jednou rozečetla znovu a odložila nedočtené. A tak jsem teď, když jsem knihu opravdu přečetla podruhé, zvažovala o hvězdičku méně, ale když ji srovnám s mnohem horšími knihami, kterým jsem dala tři hvězdičky, tak se to pořád nedá srovnávat. Na tomto dílu Zeměplochy je velmi dobře vidět, jak autor pracoval. Pratchett psal scény tak, jak ho napadaly a pak je spojoval. Čím jsem starší, tím více tento postup považuji za ideální (zvlášť pro člověka, který má hodně nápadů a potřebuje je zapsat dřív, než je zapomene), i když se pak může stát, že se to tak úplně nepovede a na výsledku je poznat, že autor zrovna moc nevěděl, jak jednotlivé kousky spojit. Což je i případ Těžkého melodična, které v podstatě propojuje Smrťě s další parodií typu "Pohyblivé obrázky", ale vlastně nemá zápletku - a ta, kterou se snaží mít, velmi připomíná Morta. Umím si docela dobře představit, že na začátku byl konec. Že na začátku Terryho Pratchetta napadla epická scéna, kde Smrť hraje kytarové sólo ticha a pak teprve vymýšlel, jak se k ní dostat. Bavili mě mágové i Zuzančino rozpomínání se na dědečka proslulého především tím, že nikdy není příliš daleko. Bavila mě hudba s kameny. Ale chybělo mi nějaké silnější lepidlo těchto tří linek. A proto bych Těžké melodično nedoporučila jako vstupní knihu cyklu.

*

JAK SE JEDEN ZAPLETE S LIDMI, ZNAMENÁ TO, ŽE SE MU ZAKALÍ MYŠLENÍ. MNĚ MŮŽEŠ VĚŘIT. SNAŽ SE, ABY SES S NIMI NIKDY NEZAPLETLA.
„Ale já sama jsem člověk.“
NEŘEKL JSEM, ŽE TO BUDE JEDNODUCHÉ, NEBO ANO?

*

Klobouk byl odložen. Děkanovi spadlo s plesknutím na čelo něco dlouhého, umaštěného a skoro tak špičatého jako klobouk.
"Děkane," ozval se nakonec arcikancléř, "co jste si to udělal s vlasy? Vpředu vypadají, jako když vám je oblízla kráva, a vzadu jako kachní – dámy prominou – řiť. A ke všemu se vám ještě blýskají – ani nechci říct jako co."
"No máčka! Tak to byl ten smrad, jako když se vaří slanina!" pochopil lektor Zaniklých run.
"To je teď jasné," přikývl Výsměšek, "ale co ta květinová vůně?"
"Mumlejmumlejmumlevandulejmumlej," zahuhlal děkan s neochotným výrazem.
"Prosím? Co jste říkal, děkane?"
"Říkal jsem, že to je tady cítit proto, že jsem přidal levandulový olej," pravil děkan hlasitě. "A někteří z nás si náhodou myslí, že je to epesní účes, abyste věděl. Váš problém, arcikancléři, je v tom, že nerozumíte lidem našeho stáří."
"Cože... vy myslíte lidem o sedm měsíců starším, než jsem já?"

kinsey
25.08.2023 5 z 5

To bylo prostě neuvěřitelně skvělé. Tuhle Zeměplochu jsem si užila asi nejvíc

puczmeloun
07.07.2023 4 z 5

Krásně se to čte/poslouchá, děj plyne, postavy se střídají, objevuje se velké množství vtipných i hlubokých scének*, zásadních myšlenek a pak je najednou konec. A to konec dobrý, plný zajímavých zakončení a propojení. Oproti jiným zeměplochám jsem tady ale nedostal nějakou šťavnatou krizi. Něco nosnějšího než oslavu životnosti hudby (doprovázenou vší tou součástí tehdejší popkultury), co by všechny ty jednotlivé stránky (samy o sobě skvělé) ještě lépe propojilo. Možná je to ale jen tím, že do tohoto tématu nejsem tak zažraný. Hudbu mám rád, ale jako umění, nikoli ve smyslu showbyznysu - ve všech těch jménech a očividných narážkách se bohužel nevyznám (a že je tam toho samozřejmě spousta, hledejte na známém webu L-space). Pro mě tak jde o slabší Pratchettův kousek (ve srovnání s nezeměplošskými knížkami je ale stále velmi dobrá). A samozřejmě, ta hlavní pointa se "začátkem" a odkazující na jednu ze základních fyzikálních teorií je parádní, to zase jo.

...v audioverzi je to vše samozřejmě doplněné také skvěle padnoucím přednesem (nejen zeměplošského :) herce Jana Vondráčka a hudebními předěly na míru. Tak to má být :)

A mimochodem, jsem jediný, kdo Challamados doteď četl jako "Čalamados"? V originále jde o Llamedos, takže by mě zajímal názor pana Kantůrka i to, zda byla nad tématem při audioknižní adaptaci vedena nějaká debata.

* Speciálně narážím na stand-upy komické dvojky seržant Tračník a Noby Nóblhóch, kteří se vždy objeví, nadhodí nějakou "velmi důležitou" otázku a zase nenápadně zmizí...

Elea
04.06.2023 5 z 5

Další perfektní kniha od autora, zábavná a čtivá, na zlepšení nálady.

pablito
26.05.2023 4 z 5

Pratchett je můj oblíbenec a nikdy nezklame. U Těžkého melodična dávám o hvězdičku méně jen proto abych jej (samozřejmě subjektivně) srovnal s jimými autorovými knihami. V porovnání se světem by to bylo určitě na plný počet :)

vystredni
20.12.2022 5 z 5

Velká zábava, myslím, že pobaví každého hudebníka nebo kohokoli, kdo má blízko k hudbě především k "hudbě s kamením" :D

Hor89
12.12.2022 5 z 5

Šestnáctá zeměplocha v hlavní roli se Smrtěm, jeho vnučkou, mágy, bardem Imp y Cilinem a hudbou s kamením. Opět skvělá kniha - hlavně části se Smrťem (jako vždy), mágy závislými na hudbě s kamením, manažerem Kolíkem a Klačskou cizineckou legií. Děj je bohužel trochu zmatený a hraje druhé housle, takže bych knihu ohodnotil čtyřmi a půl hvězdami.

petr_
03.12.2022 3 z 5

Tuto knihu bych označil jako slabší, protože při její četbě jsem se trochu ztrácel v ději, který podle mého názoru byl roztříštěný a málo srozumitelný. Občas jsem měl pocit, jako by některé kousky děje chyběly, jako bych je přeskočil, ale když jsem se vrátil v textu, tak jsem zjistil, že jsem nic nepřeskočil.
Jinak téma je vtipné. Možná autor neměl tak dobrý vztah k rockové hudbě, ale dobře popsal hudební pozadí, kde jsou kapely, hudební manažéři, vydavatelé i fanoušci s fanynkama, které házejí po muzikantech nejmenovanými částmi spodního prádla. V příběhu je mnoho vtipných částí, ale chybělo mi jejich včlenění do plynulého děje.

floribar
11.11.2022 5 z 5

Další úžasná knih z prostředí zeměplochy, díky které mám tendenci si teď přečíst knihy co už jsem četla. To, že v ní je Smrť je jen velké plus (prostě famózní postava, ať už se ukáže kdekoliv). Musím říct, že mágové pod vlivem hudby kamení, byly dokonalí a velmi vtipný.
„Výsměšek spokojeně mlaskl. "No, musím říct, že my tady v Ankh-Morporku dobře víme, co se dává do dobrého piva," prohlásil. Mágové přisvědčili. Oni to taky věděli. Proto pili gin s tonikem." - Těžké Melodično, Terry Pratchett

-Endy-
16.07.2022 4 z 5

Co HLAVNĚ jsem si odnesla z této knihy (kromě narůstající obsesivní potřeby číst další a další zeměplošské knihy a pak se hrabat v mapách, průvodcích, kuchařkách a jiných doplňcích mé současné čtenářské stravy):
Až se vás někdo bude ptát, jestli už na některé věci nejste moc staří, pošlete je do hnědky a vzpomeňte na mágy z Neviditelné univerzity.

jana9347
25.05.2022 5 z 5

:) klasika Terry Pratchett je top

Laféeverte
21.04.2022 4 z 5

Takže z pohledu začínajícího čtenáře T. Prachetta: Zpočátku bylo dost těžké se začíst, zorientovat se a oblíbit si jednotlivé postavy. Asi od poloviny se to změnilo. Hlavní postavy byly sice fajn (tím myslím Howling Rocks a Zuzanku, nikoli Smrtě, který je famózní v jakémkoli okamžiku), ale já začala naprosto nečekaně "žrát" pana Vzoromila Výsměška a jeho chápání světa, byť jsem na počátku sympatizovala spíše s děkanem a spol. Ano, i Klačská cizinecká legie si vzala svůj kousek mé paměti a nakonec mě pohltila i hudba s kamením, ale ten merch... No a nemůžu nezmínit děrné štítky - to mě taky dostalo.

Luicy
24.03.2022 4 z 5

Občas se v tom příběhu člověk ztrácí, ale na to jsem si u Pratchetta už tak nějak zvykla. Děj je v tomto případě opět druhořadý, spíš to neberte tak vážně a nehledejte ve všem logiku, trochu se odreagujte, podupkávejte si nohou v rytmu hudby s kamením a nechte se unášet autorovou skvostnou fantazií, narážkami a humorem, kterého tam je přehršel... moje rockerské srdíčko lehce zaplesalo \m/

mina_harker
14.01.2022 3 z 5

Před takovými 15 lety bych dala nejméně o hvězdičku víc. Buď jsem moc vyrostla nebo nejsem ve správném rozpoložení. Asi to druhé. Knížka byla fajn. Smrť je super postava a mágové ovlivnění "hudbou s kamením" byli opravdu vtipní.

TheCiko5
27.11.2021 5 z 5

Naprosto unikátní díl Zeměplochy. Těžké melodično je určeno především pro muzikanty, hudebníky, skladatele, výrobce nástrojů i violisty. Románový příběh Zuzanky a Impa má opět spoustu postav a dějových oblouků, jak je u Pratchetta zvykem. Pratchett však rovněž přesně popsal zvuky různých nástrojů, nebo obvyklé vyjednávací postupy manažerů. Závěr děje je obestřen až ambientní atmosférou, která ale velmi pěkně vygradovala a dala tak závěru potřebný punc.
Propracované, překvapivé, přesné, poutavé... a zábavné !

magnolia
12.08.2021 5 z 5

Zeměplochu čtu nahodile, dám i na zdejší doporučení, a tak jsem ani nezkoumala, kdo z oblíbených hrdinů bude tentokrát v téhle "hudební". Děj se pomalu rozjížděl, ze známých postav téměř nikdo, a když už jsem si málem říkala, jestli na tyhle pratchettovky nejsem stará (nejsem:), zase mě to chytlo a bavilo náramně. Gejzír nápadů od obou pánů - Pratchetta a Kantůrka a perfektní zakončení mojí letošní dovolené.

"Noc byla nudná, nic se nedělo. Zhruba před hodinou spadla z nebe skoro dvacet metrů dlouhá varhanní píšťala. Navážka uvažoval o tom, že zajde prohlédnout vzniklý kráter, ale nebyl si tak docela jist, jedná-li se v tomto případě o kriminální činnost. Mimo jiné, při rozsahu jeho vědomostí, to mohl být způsob, jak varhanní píšťaly přicházejí na svět."

Štítky knihy

Zeměplocha

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Těžké melodično je v

Právě čtených19x
Přečtených2 096x
Čtenářské výzvě149x
Doporučených92x
Knihotéce646x
Chystám se číst170x
Chci si koupit66x
dalších seznamech9x