Pyramidy

Pyramidy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285799/bmid_pyramidy-8zN-285799.jpg 4 1392 129

Není snadné být faraónem v pubertě. Nesmíte s sebou nosit peníze, ovoce vám loupají mladé ženštiny nevázaných mravů, kdekdo si myslí, že můžete za to, že vychází slunce a kukuřice roste. Neustále se vám zdá o sedmi hubených a sedmi tučných krávách, a k tomu všemu ještě díky parakosmické nestabilitě vybuchne Velká pyramida. Pak si ještě musíte poradit se všemi těmi vrahy, sfingami, dřevěnými koňmi, filozofy, svatými krokodýly, chodícími mumiemi, dravým stavitelem pyramid a s Hitem se supí hlavou, který je bohem všech neočekávané příchozích. Přitom všechno, co byste opravdu chtěli, je udělat něco pro mladé lidi a starobylý střed města.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Pyramids , 1989


více info...

Přidat komentář

hungryreader00
20.02.2024 4 z 5

Tento příběh mi přišel slabší než ty, které jsem už četla. První polovina byla dobrá a vtipná, ale pak to šlo trochu z kopce. Nic to ale nemění na tom, že je to pořád Terry Pratchett a méně než 4 dát nemůžu.

anebar
25.01.2024 4 z 5

Zajímavý odklon od Úžasné Zeměplochy, která ale zároveň dotváří velikost jeho imaginárního knižního vesmíru.
Kniha vás uvede to myšlenek, zda byste vůbec někdy chtěli do Egypta, když už budete vědět, co všechno tam může nastat. Kniha o TP byla zase jízda, jako vždy. Humor na Entou!


Selket
08.01.2024 4 z 5

V polovině příběh trochu přešlapuje, ale jinak mě, jako vždy, strašně bavil!

Bubo19
24.09.2023 4 z 5

Pratchett opět nezklamal. Tentokrát je hlavní hrdina Těpic, následník trůnu Starého království v údolí Mžilu. Vše je, jak má v království být, pak se ovšem začne stavět ta největší pyramida a nejen s časem se začnou dít věci. Máme tady teorii relativity, fyziku, filozofy, mumie i nejlepšího matematika. A já se u knihy bavila jako vždy, když zavítám na Zeměplochu.

nevermore3
10.08.2023 3 z 5

Začátek jsem slítnul jedna dvě, ve středu se nějak šprajcl a nakonec to byl docela boj. Mám ještě dva další díly doma (8 a 9) a nechávám na pozdější dobu. Pyramidy mě docela vyčerpaly. Přitom Těpic je děsnej sympaťák a scéna se sfingou, dávající hádanku, cool :)

Zanda96
06.07.2023 4 z 5

Moje druhá kniha ze Zeměplochy, nejprve mi trvalo se začíst, ale začala mě bavit a hodnotím kladně :)

Massek
14.05.2023 5 z 5

Opět v sérii kniha s kompletní změnou postav i prostředí. A zase výborné.
Zbožňuju i ty drobné věci v příběhu, třeba jaká dokáže Pratchett vymyslet přirovnání.
- "...její hlas se s každou větou mění, přesně podle toho, jak žhavá letlampa dědičnosti opalovala tenký nátěr výchovy" :-)
- nebo lehké rýpnutí do filozofických tlachalů "Poslouchal jste často Kopolymerovy historky?" Finalos přikývl a usmál se, i když se mu v očích mihl jakýsi náznak bolesti.
Příkladů by byla spousta, ale najděte si v tom každý to své :-)

mia.com
05.05.2023 5 z 5

Super dobrodruzo, postavy a Ty Mrcha nema chybu :D

Zelený_Drak
05.03.2023 4 z 5

Jediná starší Pratchettovka, která mi utekla, až po Zimoděje (včetně) jsem jinak všechny přečetla mezi 12 a 15. Je škoda, že zrovna Pyramidy v knihovně nebyly, protože Egypt mě jako dítě bavil a měla jsem ráda i "konspirační teorie" kolem pyramid (prarodiče mívali doma časopisy typu "2000 záhad"). Myslím, že ve 12 by mě Pyramidy bavily mnohem víc než teď, ale i teď mi přišly jako dobrá jiná Zeměplocha. Tymrcha je samozřejmě nejlepší postava (vlastně plní roli Zavazadla). A kniha má hodně míst, která jsou úmorná tím neustálým omíláním titulů a ceremonií a tradic (čtenář skončí podobně znechucený jako Těpic). Atmosféra pomalého plynutí času v zemi slunce a písku vykreslená tak dokonale, až to odrazuje od čtení. Ale líbilo se mi, jak faraon hlavně nechtěl být pohřbený v pyramidě. A jak ty zatracené pyramidy nenáviděl! Akorát drahé to je a k ničemu... A jak tam chudák duch čekal, až ho do té pyramidy nachystají. A "trójští koně" a mnozí efektové. Nevěděla jsem, co mám od "egyptské" Zeměplochy čekat a dočkala jsem se něčeho, co by mě nenapadlo. Škoda, že by se k tomu dalo jen těžko vymyslet nějaké pokračování. Ale co má taky jeden se svou kariérou dál dělat, když už inhumoval panteon?

Johny_H.
02.03.2023 3 z 5

Nemusím ani psát komentář vše již napsal uživatel icewind a já bych se jen opakoval jen se lišíme v hodnocení o jednu hvězdu.

Kroc
24.01.2023 5 z 5

Těpic je zase jedna z těch mně sympatických postav. Škoda, že nezůstal v Ankh-Morporku déle, přišlo mi to vlastně zajímavější než zápletka s pyramidami. Zase jsem si však připomněla, jak hezky se Pratchett čte, navíc v nové tvrdé vazbě má člověk pocit, že má v ruce seriózní literaturu :)

Hor89
09.12.2022 5 z 5

Většina děje sedmé zeměplošské knihy se odehrává v království Mžilibaba - zeměplošské verzi Faraónského Egypta. Vzhledem k tomu že mám kulturu starověkého Egypta hodně rád, patří Pyramidy mezi moje nejoblíbenější Pratchettovky - ikdyž po příběhové stránce má kniha pár nudnějších míst. Celkové hodnocení - čtyři a půl hvězdy.

JointlieKat94
02.12.2022 4 z 5

Díl se mi teda neobvykle moc líbil (možná k tomu dopomohl ten vánoční čas? Netuším! :D), u některých pasáží jsem se smála jak blázen, prostě na tohle fakt musíte mít náladu, no. :)
Dodám, že když najdu něco vtipnýho, tak si to vyfotím, ať se k tomu můžu vracet- příště už zvolím lístky!

Cech vrahů, dobrý začátek, v tom, co se dělo potom jsem se ale fakt ztrácela :D nevím, jestli mi občas utečou myšlenky kdovíkam, nebo se ztratil sám autor, ale prostě mi pár věcí uteklo. To ale nemění nic na tom, že je to prostě skvělý!

Líbilo se mi psaní pod čarou. Vysvětlivky autora. :) třeba jsem se zasmála u legendy o vzniku Ankh-Morporku.. to je prostě nejvíc :D
Nebo vyhazování kněží z oken.. ať žije! A čí že to byl kněz? :D
Nebo největší vypravěč Kopolymer, nebo TyMrcha! Ty jejich jména- to je stejně, jak ho to napadlo? Nechápu!.. :D
nebo co takové prozření, jaký to je být pravým posluchačem! Vždycky jsem si myslela, že jsem to já, a přitom jsem jen ta, která přemejšlí nad odpovědí.. škoda! :D

"Tři celé čtrnáct. Copak to je nějaké číslo? A jak bys ho tak asi pojmenoval?"

Já se bavila, mně se to moc líbilo! :)

Margherita_N
01.12.2022 4 z 5

Souhlasím s ostatními, že cech vrahů na začátku byl vtipnej, ale když Těpic složil závěrečnou zkoušku a vrátil se do rodného království, začala jsem se ztrácet. V pyramidě se sice zpomalil tok času, já jsem ale stejně měla pocit, že v tom příběhu letí jako splašenej. Bavilo mě rozvádění myšlenky, že velbloudi jsou geniální matematici, ale proč tam třeba někdo zplacatěl a nosili ho v podpaží, mi naprosto uniklo. Doufám, že další díl nebude tak nabitej absurdníma událostma :)

icewind
08.11.2022 2 z 5

Pfff.....tohle tedy nebyl takříkajíc můj kýbl písku, přitom začátek s Cechem vrahů fakt dobrý, ale pak mě ten příběh tak nějak inhumoval. Přiznám se, že místy jsem nějak vůbec nestíhal resp. nechápal, ztrácel se nebo mi přišlo, že to psal někdo pod vlivem čehosi co právě přifrčelo přímo z nějaké Ankh-Morporské nálevny. Sem tam to zachránil největší matematik, ale to bylo nějak málo. Nu což, i tak vzhůru na další díl :)

freejazz
27.08.2022 5 z 5

keby sa mi chcelo zapisovať si myšlienky z kníh tak, ako som to robil kedysi dávno... Těpic je môj človek a kniha má v sebe oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. malo by to patriť k povinnému čítaniu každého naivného človeka, ktorý by rád čosi zmenil cez politiku:)

xbenakk
16.08.2022 4 z 5

Pyramidy mě zpočátku nadchly a říkal jsem si, že mají vážně skvělý humor. Pak se ale něco zlomilo a dílko mi nepřišlo až tak skvělé, jako na počátku. Každopádně jsem si P'Tepice nesmírně oblíbil.

Martin_Eli
16.07.2022 2 z 5

Jedna ze slabších pratchetových knih, velmi slibný začátek a potom už jde laťka zábavy jen dolů, dočetl jsem jen tak tak. Určitě sáhněte po některé z jiných knih ze série Zeměplocha.

kaffa
28.06.2022 3 z 5

já nevím, furt čekám, že se to u mě prolomí, ale asi fakt nebudu pratchettovka :-( skoro všechno mě na tom příběhu štvalo a vůbec mě to nebavilo.... ve chvíli, kdy mě to bavit začalo - střih a řešilo se něco jiného a s jinými postavami.... bavil mě Ty Mrcha a Těpicův zlodějský život, Pomošt a - a to je tak všechno :-(
ani pratchettovské závěry a vyústění příběhu mi nesedí, skončí to skoro pokaždé jinak, než bych to postavám přála....

Oponn
17.06.2022

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

Pyramidy začínají velice slibně... Starý dobrý špinavý Ankh-Morpork a cech vrahů. Plížení se nocí, úkladné vraždy, vychytávky, to mám rád. Bohužel se v Morporku moc nezdržíme a přesuneme se spolu s Těpicem, vyučeným vrahem/faraonem, do jeho dědičné země. Leč jsem se snažil, prostředí mi k srdci nepřirostlo a Těpic se v područí nejvyššího kněze Dia chová jako pitomec a silně mi v některých chvílích připomínal kafkovské postavy, které z duše nenávidím.

Nejsilnější stránkou Pyramid jsou nekonečné aluze na starověké Řecko, Spartu, Řím, Tróju. S typicky naoko hloupým Pratchettovým humorem to byl aspekt knihy, který mě neskutečně bavil. Perličkou potom byli nejlepší a nejvzdělanější matematici Zeměplochy - velbloudi.

Horší než Mort, lepší než většina dosavadně přečtených Zeměploch. Jednoduše mi nesedl příběh, protože mě namlsaly dusné noční střechy Ankhu, načež mi kniha zhořkla písečnými dunami.