Čaroprávnost

Čaroprávnost https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285791/bmid_caropravnost-4TI-285791.jpg 4 2286 213

Když se na Zeměploše narodí osmému synovi osmé dítě a je to také syn, dostává podle tradice do vínku kouzelnickou hůl a stane se z něho mág. Dcer se tento nepsaný zákon netýká, protože s ženami zeměplošská magie vůbec nepočítá. Stařičký kouzelník Podomní Kšaft si až příliš pozdě uvědomil, co způsobil, když svou hůl předal právě narozenému^ osmému potomku osmého syna, aniž se přesvědčil, zda je to kluk... Nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Equal Rites , 1987


více info...

Přidat komentář

helusa2
13.04.2024 5 z 5

Bábi Zlopočasná je dobrá borka, to se musí nechat :-) A Esk mi taky přirostla k srdci! Určitě se na další dobrodružství s Bábi zase někdy vydám..

Slezadav
11.04.2024 3 z 5

Pratchettovy knihy pro mě mají určitě stoupající tendenci. Čaroprávnost sice na 4* tak úplně nedosáhla, ale už nebyla moc daleko.
Bábi Zlopočasná je úžasná postava, která mě moc bavila. Stejně tak jako celkové téma genderové rovnoprávnosti podané skvěle ztřeštěnou fantasy formou. Určitě bylo fajn i to, že příběh už je tady docela konzistetní a skoro bez nesmyslných prostorových skoků.
Neustále mě ovšem ze světa Zeměplochy vytrhávaly příměry používající současnou popkulturu nebo reálný svět. Tohle nemám rád. Ani poslední cca čtvrtina a závěr se snovým cestováním, kosmologií a pod mě moc nepřesvědčily.
Zeměplocha má mírně vzestupnou tendenci a jsem zvědavý, jestli tento trend bude pokračovat. Po Barvě kouzel a Lehkém fantastičnu tojle bylo něco co mě přesvědčilo Zeměplochu nevzdat, třeba se časem i mě začnou tyto knihy líbit.


Paxenarion
30.03.2024 4 z 5

S příběhy na kouzelné Zeměploše se teprve seznamuji. Nicméně již první knížkou si mě Terry Pratchett získal. Obzvláště s jakou lehkostí v Barvě kouzel přirovnával hořící město k zcela běžnému příjemnému táborovému ohni. Určitě to musel být slušný překladatelský oříšek, který i v případě Čaroprávnosti stále musel zůstat na vysoké úrovni.

Největším tahounem, který vás tento příběh přiměje přečíst až do konce, je postava věkem ováté a ostřílené čarodějnice Bábi Zlopočasné, která se s nikým nemazlí. Rázná ale věrná společnice, co doprovází mladou a nezkušenou Esk na cestě za "titulem" prvního ženského mága na světě. To, že to nejde tak hladce asi nemusím zmiňovat.

Když porovnám Barvu kouzel a Čaroprávnost, určitě by Barva kouzel vyhrála svou zajímavostí, ale to hlavně díky tomu, že je v ní ukryto více menších příběhů v různým pro mě neznámých lokalitách Zeměplochy, zatímco zde jde o jeden dlouhý příběh nebo dobrodružství. Každopádně plánuji si nejprve doprojít linku čarodějek. Tak jsem zvědavá, co mi čarodějky ještě přinesou. :)

Anasa
19.02.2024 5 z 5

Beru to nějak odzadu :), po Soudných sestrách a Čarodějkách na cestách jsem se dostala k seznámení s Bábi Zlopočasnou. Občas jsem se smála nahlas. Miluju Pratchettovu fantazii a Bábiny hlášky i vraždící pohledy. Bezelstná Esk, kolem které doslova bujela kouzla to přesně doplňovala. Nikdy v komentářích necituji, ale teď mne toho napadá tolik! Tak pět hvězd.

Ospalý_Táta
15.02.2024 5 z 5

Bábi je king :-)) Víc vědět netřeba...

dia.riedl
05.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Poněkud komornější příběh z Úžasné Zeměplochy o dívce Eskarině, dceři kováře, které je nedopatřením předurčeno stát se mágem...to je ale proti tra-!...
Eskariny se ujímá Bábi Zlopočasná a zatímco osmiletá Esk pomalu zjišťuje, co jsou kouzla a magie, a zkouší, kam až její schopnosti sahají, Bábi Zlopočasná má plné ruce práce, aby vše držela pod pokličkou, včetně samorostlé magické hole.

Druhá část knihy se odehrává na Neviditelné Univerzitě, kde poznáváme mladého učně Simona.
Ze stínů se navíc začínají krást podivné a hrůzné Věci.

Podaří se Esk rozbít dlouholetou tradici, že žena se v žádném případě nemůže stát mágem? A podaří se jí a Simonovi najít pravou podstatu magie a odvrátit blížící se zlo?

Opět naprosto úžasný zážitek. Příběh plný dobrodružství, kouzel a geniálního humoru. Opravdu smekám před panem Kantůrkem za skvostný překlad!
Úžasně vystavěný svět Zeměplochy asi ani nemusím zmiňovat. Snad jen, že při každé zmínce o Velké A'tuin, mi spadne brada.

Denny456
01.02.2024 3 z 5

Upřímně trochu slabší než první dva díly. Bábi tady má trochu jinou roli než v dalších dílech a to mě dost rušilo. I mágové a obecně svět se asi zatím začínal stylyzovat a je to dost vidět. Ale jinak pořád nadprůměr.

Sybelle
25.01.2024 5 z 5

První kniha v sérii, kde se seznámíte s Esmeraldou Zlopočasnou. Jednou z hlavních čarodějek v dalších dílem. Příběh je o prvním ženském mágovi na Zeměploše. Magie tu rozhodně není podána klasickým způsobem z fantasy příběhů a v podání Simona je to spíše věda. Je to už stylem typická kniha ze zeměplochy. Humor, trocha filozofie a kvalitní příběh dávají dohromady skvělý celek.

Vendy1993
23.01.2024 5 z 5

skvělý díl, miluju Bábi a miluju Esk :) bylo to tak vtipné, vůbec nechápu kam na to pan Pratchett chodil :) a určitě bych chtěla být radši čarodějnice než mág ;)

Calinda
03.01.2024 4 z 5

Moje pátá knížka ze série a opět skvělý příběh, i když zhruba do poloviny mi přišel zcela odlišný od dílů, které jsem dosud četla, jako kdyby ji psal jiný autor, ne tak ztřeštěný a mě se právě ty ztřeštěnosti u Pratchetta strašně líbí a užívám si je. Ale jakmile se Bábi s Esk vydaly na cestu, jejíž cílem byla Neviditelná univerzita, příběh mě opravdu vcucnul a začal pořádně bavit. Těším se na další díly a hlavně na nějaký , který se vyrovná nebo překoná Muže ve zbrani, ti se mi zatím líbili nejvíce.

hrusisek
17.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Děj byl jasný, přehledný a vtipný, takže se kniha četla velmi dobře a rychle. Opravdu skvělý příběh v čele s Bábi a její svěřenkyní Esk, který začíná v Kyselé Prdeli a končí na Neviditelné univerzitě. První část knihy hodnotím velmi kladně, závěr na mě působil trochu uspěchaně, ale na celkový dojem z knihy to nemělo vliv. Těším se na další příběhy, snad se v nich zase objeví Bábi nebo někdo podobného ražení.

toni-az
16.12.2023 4 z 5

Oproti předchozím dílům, zejména tomu prvnímu, již to je klasický formát Zeměplochy, který miluju. Zábavná oddechovka, nicméně do plného počtu tomu ještě něco maličko chybělo, i když bohužel nejsem úplně schopen říci co.

Micho86
11.12.2023 5 z 5

Tento třetí díl ve mě jako první v pořadí vzbudil náklonnost ke knihám Terryho Prattcheta. Čarodějky dodávají celému světu Zeměplochy nový rozměr a já se moc těším na další postavy z této série.
Děj byl svižný, přehledný a vtipně popsaný, tuto knihu bych doporučila i někomu, kdo se s Terrym Pratchettem ještě nestačil seznámit.

Laféeverte
22.11.2023 4 z 5

Řekla bych, že tento příběh je takový hodně pohádkový - tenhle element byl v porovnání s jinými knihami od Pratchetta nebývale silný. Příběh i postavy byly fajn, ale nejlepší na tom celém byla stejně Bábi a její hlavologie. Bez ní by to byl asi spíš slabší díl.

Elegones
22.10.2023 4 z 5

Čaroprávnost byla pro mě pocitově o třídu lepší a příběhově smysluplnější než předchozí dvě knížky. Jednoduchý a příjemný příběh o mladé dívce která touží po tom být mágem. Samozřejmě tu nechybí humor typický pro celou sérii. Ke konci to trochu ztrácelo na kouzlu a závěr působil poněkud uspěchaně. Jinak ale nemám moc co vytknout.

Haloon
23.06.2023 4 z 5

Třetím dílem dostává Zeměplocha konečně jasnější příběhovou formu, ale stále platí, že jsem už četl i lepší díly (ty pozdější). Líbilo se mi téma příběhu a opět výborné a komické postavy s Bábi Zlopočasnou v čele. Ale smíchu jsem si z nějakého důvodu u Čaroprávnosti užil ze všech Pratchettů zatím nejméně.

marlowe
23.06.2023 5 z 5

Tak to bylo hodně příjemné. Už konečně začínám Terrymu přicházet na chuť.
Posloucháno jako audiokniha.

nevermore3
02.05.2023 4 z 5

Prostě za mě velice podobně jako první dva díly. Není to vůbec špatné, ale furt jsem čekal asi tak nějak trošku víc.

Nejlepší jsou zaručeně popisy neživých věcí, a jak je kdo vnímá. V prvních dvou dílech tedy Zavazadlo a tady to je Hůl, která různě pokukuje, tváří se a tak :)

Lemra794
29.04.2023 4 z 5

Dávám 4,5 hvězdičky, protože některé Pratchettovky byly o malinko lepší. Ale byly lepší jenom, protože byly akčnější. Na můj vkus se v téhle všechen podstatný děj a vtípky trošku scukly do posledních 50 stránek. Ale to nijak neumenšuje dokonalost Zeměplošského světa, nový pohled na magii, svět čarodějek, lehký popis Neviditelné Univerzity a autorův dokonalý styl psaní. A ty obálky jsou úžasné ;D

Per-quiee
02.02.2023 5 z 5

Po tom, co mě Svobodnej národ vůbec nezaujal, jsem na doporučení dala Pratchettovi ještě šanci. A dobře jsem udělala! Krásný pohádkový příběh, až mi bylo líto, že má tak málo stran :-) Určitě si ještě něco přečtu.