Čaroprávnost / Mort

Čaroprávnost / Mort https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44642/uzasna-zemeplocha-ca-44642.jpg 5 347 10

Třetí a čtvrtá kniha série Úžasná Zeměplocha. Jestliže se na Zeměploše narodí osmému synovi osmé dítě a je to také syn, dostává podle zvyku do vínku kouzelnickou hůl a stane se z něho kouzelník. Dcer se tento nepsaný zákon netýká, protože se ženami zeměplošská magie vůbec nepočítá. Stařičký kouzelník Podomní Kšaft si až příliš pozdě uvědomil, co způsobil, když svou hůl předal právě narozenému osmému potomku osmého syna, aniž se přesvědčil, zda je to kluk... V románu Mort si Smrť dříve nebo později najde každého. Když ovšem přijde k Mortovi, nabídne mu zaměstnání. Ten zjistí, že kvůli tomu nemusí zemřít, a nabídku přijímá. Netrvá však dlouho a pochopí, že se jeho romantické touhy jen málo snášejí s vážnou úlohou Smrťova asistenta, a když pozná překrásnou princeznu Keli, která má být zavražděna a kterou má právě Mort dopravit na onen svět, začnou se věci rychle zaplétat... Další dvojkniha příběhů z Úžasné Zeměplochy navazuje na První příběhy, které vyšly v jubilejním roce 2008. Je vázaná v červených deskách se zlatou ražbou s dvěma přebaly a dvěma stužkami, a s velmi kvalitním papírem uvnitř, na němž se dobře vyjímají černobílé ilustrace Paula Kidbyho.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Equal Rites / Mort , 1987


více info...

jirka9453
jirka9453
17.05.2020 5 z 5

Druhá dvojkniha, PAN autor a vysoká škola fantasy. Veliká díla velikána.

Shashlick
Shashlick
19.02.2020 5 z 5

Zeměplošské texty jsou samy o sobě kvalitní. Zatímco v Čaroprávnosti se Pratchett ještě rozhlíží, byť na scénu přivádí další legendární postavy, v Mortovi už ukazuje plnou sílu své fantazie.
Pro mě tat kniha byla pokusem, zda dále pokračovat v jednotlivých paperbacích, nebo přejít na dvojknihy. První část je poznamenána obrovským množstvím redakčních chyb, což mě od dvojknih spíše odrazuje. V Mortovi toto bylo už výrazně lepší. Navíc dvojkniha je opravdu reprezentativním kouskem doplněným o krásné ilustrace.
Možná to s dvojknihami ještě jednou zkusím. Jen nevím, jak pak vyřešit, že už mám docela slušnou řádku paperbacků.


Bucifalek
Bucifalek
07.01.2020

Snad ještě nikdy jsem nezažil v knížce tolik chyb jako ve vydání Čaroprávnost/Mort. Chybějící nebo naopak přibývající písmena, dvojité mezery, gramatické chyby - to všechno skoro na každé třetí stránce. Šílený a dost rušivý element už v tak slabém ději (Čaroprávnost).

zuzana4291
zuzana4291
10.01.2019 4 z 5

Tak tuto knihu musím rozdělit na dvě hodnocení. Tak část Čaroprávnost je úžasný děj, který vtáhne. Začátek je trochu slabší, ale se se příběh rozjede a má svůj spád. Až mi bylo líto, že končí.
Mort je moc hezký příběh (Smrť je prostě boží stvoření), tady mi zase vadil příběh těsně před koncem. Myslím si, že přetělování Morta do Smrtě nebylo na místě. Co k tomu dodat, kniha se velmi dobře čte a až na pár slabších míst, tak jsou to úžasné příběhy.

Mergirus
Mergirus
19.11.2017 5 z 5

Naprostonáádherně vymyšlený svět Zeměplochy, nechybí zde humor ani drobné zamyšlení. Mágové jsou skvěle popsáni. Velice oceňuji autorovu hru se slovy a velmi obdivuji překladatele Jana Kantůrka, jak si s tím skvěle poradil.

j.kostal
j.kostal
13.08.2017 5 z 5

Moje druhé stretnutie so svetom Zeměplochy v podobe druhého dvojdielu sa vydarilo možno ešte o chlp lepšie, než stretnutie prvé...
V Čaroprávnosti sa hneď na začiatku ocitneme v Prdeli a ešte k tomu Kyselej. Ešte teraz počujem šuchot čiernych šiat Bábi Zlopočasnej bez zápachu naftalínu a buchot neposednej magickej palice oznamujúcej, že malá Esk nebude len také obyčajné dievčatko vijúce púpavové vence na lúke, a že na to všetci prídu veľmi skoro...:D Humoru je možno o čosi menej, ale o to výživnejšie a pravdivejšie pôsobí... Bábi mi síce pri čítaní neposkytla recept na môj boľavý chrbát, ale aj tak sa mi po prečítaní Čaroprávnosti polepšilo...žeby čary a mágia? Ktovie...:D
Pri pohľade na Morta, chlapca typu skaderuka stadenoha akoby som v zrkadle videl sám seba, len s malým drobným nepodstatným rozdielom - nenastúpil som do učenia k samotnému Smrťovi, ako sa to "podarilo" jemu, a že ho to veru poriadne zmenilo...či k lepšiemu, alebo nie, musí posúdiť každý čitateľ sám, avšak celý príbeh o Mortovi bol taký šialene nelogicky zábavný, až sa človek diví, aké veľké čriepky pravdy sa v ňom skrývajú... A Smrť je proste SMRŤ, so všetkými kosťami, čo k nemu patria....:D
Ďalšie plus pridávam za poznámky pod čiarou a poznámky k poznámkam, tie skutočne nemali chybu a ja som sa zasa po dlhšej dobe smial nahlas. Čo mi však bolo ľúto, tak to boli občasné tlačové chyby, ktoré sa k takémuto luxusnému vydaniu vôbec nehodili...napriek tomu si tento dvojdiel zaslúži moje plné hodnotenie!

Hakem
Hakem
05.04.2016 5 z 5

Caropravnost byla ze zacatku lehke zklamani, po super zabavnych prvnich dvou dilech je v techto dvou mene tak silene vtipnych hlasek, ale na druhou stranu jsou v nich hluboke myslenky. Babi je proste super a s ostrouhlem byli paradni dvojka, u kazde vety jsem se mohla popukat smichy.. Kdyz si s odstupem dni na Caropravnost vzpomenu, tak se mi po ni a jejich moudrech a vtipu styska, takze za me 5 hvezdicek..

Dil s Mortem uz tak super nebyl, ale Pratchett je Pratchett, nektere pasaze jsou nezapomenutelne. Smrť na rybach, kucharem atd.. Pratchett umi brilantne zpracovat kazdou carku a velke pismo tak, ze se budete valet smichy

Lady Dracula
Lady Dracula
19.06.2013 4 z 5

Další dva pryč a mně se již podařilo během týdne dočíst třetí knihu od Terryho. Musím ale říci, že oproti prvním dvěma knihám, kdy mne na dobrodružstvích Mrakoplaše, Dvoukvítka a Zavazadla namlsal, jsem se neubránila menšímu zklamání. Ne, že by jeho talent poklesl, ale chyběla mi tam pořádná akce a víc kousavých poznámek (i když Bábi se sním občas moc nemazlila, to se musí nechat). Malá Esk mi holt nepřirostla tak moc k srdci jako Mrakoplaš. I když myšlenka, že by se i žena mohla stát mágem, mi rozhodně proti srsti nebyla :)
Nicméně Terry opět potvrdil, že má dar neskutečné představivosti (popisy přírody jsem si celkem i užívala), ale i tak se více těším na pokračujícího Morta, přeci jen, části se Smrtěm mne prostě bavily nejvíce :)
*
Bude to znít ode mne asi rouhačsky, ale z Morta mám celkem rozporuplné pocity. Možná to bylo obrovskou mírou natěšenosti. Žel bohu, mé očekávání nebylo naplněno.
Přišlo mi, jakoby se Terry zastavil pod vrcholem, jelikož až doteď mi hlášky Smrtě přišli vtipné, kousavé a bavily. Ne, že bych se při čtení nudila, to nikoli, vtipné okamžiky tam samozřejmě byly, stejně jako trochu překvapivý konec, ale...ale. Asi jsem se příliš těšila.
Nicméně jsem ráda za připomenutí Mrakoplaše a i přes určité zklamání je Smrť stále má nejoblíbenější postava :)
A o tom, že jinak dílko celkem šlape jako hodinky nemá cenu psát, protože to už je snad samozřejmost:)

borknagar
borknagar
04.12.2012 4 z 5

Druhá dvojkniha Úžasné zeměplochy a dva velmi dobré příběhy. Jak Čaroprávnost, tak Mort řadím do těch povedenějších knih. Luxusní vázané vydání se velmi povedlo (dokonce má kniha dva přebaly - škoda, že u dalších dílů je pouze jeden). Co bych malinko vytknul jsou občasné textové chyby a i hrubé chyby, což je u druhého a ještě takového pěkného vydání škoda.

Thunair
Thunair
04.01.2012 5 z 5

Klasika v pevné vazbě. Magie vs. hlavologie. Smrť vs. Mort.

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Čaroprávnost / Mort je v

Právě čtených4x
Přečtených689x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených29x
Knihotéce136x
Chystám se číst37x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x