Úžas, radost a paradoxy života v díle G. K. Chestertona

Úžas, radost a paradoxy života v díle G. K. Chestertona https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109113/uzas-radost-a-paradoxy-zivota-v-dile-g-k-chestertona-109113.jpg 5 12 2

Chesterton je především básníkem ohromující lidské přirozenosti a veselým, hravým mystikem lidské existence i její podivuhodné každodennosti. Dobro, krása, pravda a také všechny ctnosti, včetně humoru, jsou pro něho extatickým vytržením a velkým dobrodružstvím každého života. A je jenom na člověku, aby si život hloupě nekazil, jinak ho bude mít opravdu obyčejný v tom nudném a otravném slova smyslu. Teprve když pochopíme život jako dar, svět jako zázrak, ráno jako počátek dobrodružné cesty, druhého člověka jako radostné setkání a příležitost, stávají se obyčejné věci neobyčejnými. Chesterton – toť návod na život! Antologii sestavil a přeložil Alexander Tomský.... celý text

Přidat komentář

yenda1
24.03.2016 5 z 5

Pokud rádi a často navštěvujete krajiny myšlení, krajiny obrazů, imaginace, pokud se rádi řídíte logikou, zdravým rozumem a nevadí vám paradox i nonsens, nemůžete nemít rádi Chestertona. Kniha je vlastně souhrnem citátů, myšlenek a postřehů, které Tomský vybral z desítek Chestertonových prací. Jedná se o jednu z těch vzácných knih, které se svou povahou hodí na noční stolek, na záchod,do veřejné dopravy, k čekání než Vám číšník přinese jídlo, ano i k pivu a cigárku, když čekáte než dorazí kumpáni.

Trochu ochutnejte: Víte jak se pozná hlupák? Jednoduše, hlupák mluví jako by byl vševědoucí. Jsou jenom tři věci, kterým ženy nerozumějí: volnost, rovnost a bratrství. Největší slabostí demokracie je smutná skutečnost, že máme v politice jen ty, kteří tam být chtějí, a přitom by tam měli být ti, kteří tam být nechtějí.

Knihu nevlastním, což se budu snažit napravit co nejdříve. Výborná kniha pro ty, kteří již s Chestertonem měli tu čest, pro připomenutí a šťastné shledání s jeho myšlenkami. Výborná i pro ty, kterým může posloužit jako úvod do hlubšího se ponoření do tvorby jednoho z největších myslitelů minulého století.

Snovač
09.09.2014 5 z 5

"Život je otravné příměří, ale dobrý boj." Vynikající výběr z citátů a několika krátkých textů tohoto fenomenálního autora.


Štítky knihy

životní styl konzervatismus

Kniha Úžas, radost a paradoxy života v díle G. K. Chestertona je v

Přečtených13x
Doporučených4x
Knihotéce18x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x