Už nikdy

Už nikdy https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68540/uz-nikdy-68540.jpg 4 35 8

Judita (37) zůstala sama s dospívající dcerkou a s nechutí vzpomíná na muže, který ji opustil. Nevzdává se však a s velkým smyslem pro humor se snaží postavit proti osudu a vybudovat si novou existenci. Nestydí se za své slabosti a komplexy a v tom je její největší síla - nikdy totiž nepřestala snít o nové velké lásce.

Žánr:
Romány , Pro ženy , Literatura česká

Vydáno: , Academia
Originální název:

Nigdy w zyciu


více info...

poutnik66
poutnik66
25.11.2020 5 z 5

Když jsem to četl v polském originálu, byla to jedna z mála knih, u kterých jsem se, já introvert, smál nahlas ve veřejné dopravě, bez ohledu na pohledy okolí. Český překlad tak rozhodně nepůsobí. Nejenže se vytratila ona lehká sebeshazovačná ironie, navíc je v překladu spousta chyb a mnohé přeloženo tak špatně, že to zabíjí veškerý humor.

broskev28
broskev28
27.09.2020 4 z 5

Kvalitní oddychová literatura - mnohdy úsměvná a lehkovážná, ale občas se v ní objeví i vážné téma, podané velmi rozumně.
Zpočátku mi hlavní hrdinka dost lezla na nervy, ale ve vlaku jaksi nelze knížku odložit a začíst se do další. Takže jsem z nutnosti vytrvala a rozhodně nelituju. Judita, Toška i jejich přátelé, především Ula a Kryštof, strasti a slasti života na venkově, výchova náctiletých - to vše jsem si užila do sytosti, s příjemným humorem a nadhledem. Dvojitá dávka rodičovských mouder servírovaná Juditinými rozvedenými rodiči byla skvělá. Dopisy, na něž Judita v rámci svého zaměstnání musela odpovídat - často navzdory svým zkušenostem a přáním. Opravdu jsem se bavila, nejen Jola zlatoústá neměla chybu!
Ovšem naprostý poklad jsem já, osoba nevzdělaná, našla na s.115:

"Vaše děti nejsou vašimi dětmi.
Jsou to synové a dcery Touhy života, která dychtí po sobě samé.
Přicházejí vaším prostřednictvím, leč nikoli z vás, a byť byli s vámi, nepatří vám.
Můžete jim věnovat svou lásku, nikoli však myšlenky,
neboť oni mají myšlenky vlastní.
Můžete poskytnout příbytek jejich tělům, nikoli však jejich duším,
neboť jejich duše přebývají v domě zítřku, který nemůžete navštívit, ba ani ve snech.
Můžete se snažit být jako oni, nesnažte se však, aby oni byli jako vy.
Neboť život nekráčí pozpátku a nezdržuje se včerejškem.
Jste lukem, který vysílá své děti jako živé šípy." (Chalíl Džibrán, Prorok)


magnolia
magnolia
27.09.2018 4 z 5

Nevím, proč jsem se knize vyhýbala tak dlouho - byla dobrá a ještě lepší by bylo ji číst v době, kdy vyšla - ale kdo ví jestli bych ji tehdy ocenila :) Je to oddechová literatura, ale má nápady a humor a i když od jisté chvíle tušíme, jak to dopadne - stejně čtení pobavilo. Nadsázka mírná, hrdinka ne-dokonalá, prostředí vesnice blízké a nejlepší jsou jména koček :)

Vendelína.čte
Vendelína.čte
23.03.2017 3 z 5

Pěkné čtení, knížka mě velice pobavila. Nečekala jsem od této knihy mnoho, proto příjemně překvapila.

Leanne
Leanne
23.07.2015 5 z 5

Tahle knížka patří k mým oblíbeným knížkám pro dobrou náladu. Docela mě zarazilo, že má tak špatné hodnocení. Ale každý máme jiný vkus...

vygum
vygum
02.03.2013 1 z 5

Ze zacatku par dobrych vtipu, pak uz jen vrstveni klise, predvidatelna zapletka a cim dal nesympatictejsi hlavni hrdinka.

giggle
giggle
24.01.2013 2 z 5

Ona by to asi nebyla špatná kniha. Občas se tam povedou dobré vtípky. Jenže problém byl, že já se tak strašně nemohla začíst! Spousta stran mi přišla jako omáčka o ničem a navíc se zajímavá zápletka rozvinula až na konci.

malen
malen
29.08.2011 5 z 5

tato kniha mně chytla, je to o nás ženských, kéž bychom tak s úsměvem zvládli i své starosti. Volně na ni navazuje Už nikdy ! A jsou obě super!

Štítky knihy

polská literatura osamělost

Autorovy další knížky

Katarzyna Grochola
polská, 1957
2003  72%Už nikdy!
2005  84%Já vám ukážu!

Kniha Už nikdy je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x