Uvolněné rodičovství

Uvolněné rodičovství https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348904/mid_uvolnene-rodicovstvi-GTT-348904.png 5 23 6

Snaha o dokonalost, maximální bezpečí a optimální rozvoj potomkových schopností vede k vyčerpaným rodičům a přetíženým dětem. V reakci na takové děti a rodiče rozvíjí autorka koncept uvolněného rodičovství. Zabývá se například zacházením s emocemi, nasloucháním rodičovské intuici, vyváženým uspokojováním potřeb všech členů rodiny, pozorností, kterou děti potřebují, zvyšováním psychické odolnosti… Zjistíte, že spoustu věcí lze dělat méně vyčerpávajícím a více uspokojujícím způsobem, než jsme zvyklí a že i v dnešním městském prostředí lze dětem dopřát to, čeho měly vždy dostatek, a nyní jim schází: obyčejnou neorganizovanou hru a pohyb na čerstvém vzduchu. Kniha vám pomůže k tomu, abyste si své rodičovství užívali. Aby ve vaší rodině vládla příjemná atmosféra a z vašich dětí vyrostli stabilní, pohodoví, citliví a zodpovědní lidé s rozvinutými vztahy a vazbami.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina

Vydáno: , Portál
více info...

marierachel
marierachel
14.07.2021 4 z 5

Kniha se mi docela líbila, autorka píše čtivě, jasně, bez zbytečné teoretické omáčky. Dala mi nějaké podněty k zamyšlení a v zásadě mě uklidnila, že se jako rodič ubírám směrem, který se mi zdá správný. Zároveň souhlasím s názorem Veber, že některé praktické názory mi nepřipadají v českých podmínkách úplně proveditelné (přesně, nad tolikaletým částečným úvazkem matky jsem se taky pozastavila). Celkově knihu doporučuji všem rodičům, kteří jsou nejistí a občas je přepadá pochybnost, jestli jejich dítě v životě obstojí, když v pěti letech neovládá alespoň dva světové jazyky atd. :))

Veber
Veber
09.03.2021 4 z 5

Mnoho knih na dané téma jsem nečetla, ale čtu různé články atp. Tak mi mnoho nového kniha nedala. Spoustu věcí sama podvědomě cítím, u spousty dalších mám problém s praxí a nejspíše bych potřebovala osobní konzultaci:-))) Každopádně se mi líbí lehkost stylu kterým je kniha napsaná a díky kterému je čtivá. Věřím, že některým rodičům se po přečtení uleví (že to dělají správně), mnohým se může přitížit (skutečně znám takové, kteří stále vymýšlí program pro děti, mají o ně úzkostný strach a jejich děti mají denně kroužky). Holt každý si z knihy může vzít něco. Teoreticky skvělé, praxe trochu horší (například když autorka považuje za žádoucí, aby matka měla částečný úvazek do cca ideálně 12 let dítěte - no, v našich podmínkách - kdo to (na to) má?).


Petrush
Petrush
12.11.2019 3 z 5

Autorka např. doporučuje trávit s dětmi čas klidně jen obyčejnými aktivitami jako je nákup nebo procházka, namísto objíždění atrakcí (čímž se rodiče někdy snaží dětem vynahradit to, že na ně nemají dostatek času kvůli svému pracovnímu vytížení).
Dále např. píše, že když rodiče chtějí dělat všechno perfektně (takže pak navštěvují už s kojenci nejrůznější kroužky - plavání, angličtina, hudební nástroje, cvičení ad.), vede to často k únavě, frustraci a nadělá to více škody než užitku. Všechno se to dnes považuje za "normální" a rodiče se mohou cítit pod tlakem, pokud nebudou své dítě takto také rozvíjet a třeba navštěvovat zmiňované kroužky.
Autorka se snaží předat hlavně jednu myšlenku, která se promítá i do názvu knihy: uvolněme se. Dělejme věci v pohodě, nesnažme se o dokonalost, najděme si na sebe čas.
Celkově mi kniha přijde jako docela rozumná. Už jsem ale několik knih o výchově četla a tato mi nic zásadního nového nepřinesla. Jiné tituly bych doporučila více než tento.

Luciluc
Luciluc
28.10.2019 5 z 5

Ačkoliv je Uvolněné rodičovství naučná kniha, dobře se mi četla. Styl psaní je svižný a srozumitelný. Líbilo se mi, že autorka zařadila příklady z praxe a jejich řešení, díky čemuž byla teorie mnohem jasnější. Asi nejvíce se mi líbila část III Zvládnout negativní emoce. Kniha pro mě byla i takovým uvědoměním, protože některé věci podvědomě prostě víte, jen je v praxi zapomínáte aplikovat.
Chystám se přečíst si od autorky i její předešlou knihu Zdravý rozum ve výchově.

Kulturnice
Kulturnice
28.07.2019

O výchově jsem četla dosti knih, takhle pro mne byla asi nejpřínosnější. I když sděluje "nad slunce jasné pravdy", člověk to prostě v tom zápřahu někdy ne a ne vidět. Přečíst určitě neuškodí nikomu, podpoří sebedůvěru nebo se přestane zbytečně "bičovat".

gretl74
gretl74
13.11.2018 4 z 5

Kniha je sice naprosto pravdivá, ale to, že každé dítě je jiné a musím mít cit a intuici, abych vše vždy správně pořešila, na to si nemusím kupovat knihy o rodičovství a psychologii - to je tak nějak jasné samo o sobě, ne.

Štítky knihy

výchova rodičovství

Autorovy další knížky

Pavla Koucká
česká, 1975
2017  91%Uvolněné rodičovství
2021  65%Odolné dítě: Výchova k psychické odolnosti, soběstačnosti a vytrvalosti
2012  66%Výchova láskou
2014  86%Zdravý rozum ve výchově

Kniha Uvolněné rodičovství je v

Právě čtených5x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst48x
Chci si koupit10x