Úvod do Nového zákona

Úvod do Nového zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180044/bmid_uvod-do-noveho-zakona-180044.jpg 4 5 2

Velmi užitečná stručná příručka, jež uvádí do ježíšovských tradic, teologie apoštola Pavla, synoptických evangelií, popavlovských dopisů, do janovské literatury a do problematiky vzniku Nového zákona jakožto knihy.

Náboženství Literatura naučná Učebnice a slovníky
Vydáno: , Mlýn
Originální název:

Das Neue Testament , 2002


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
01.07.2023 4 z 5

Krátké a velmi úsporné uvedení do novozákonních témat, vlastně takový "úvod do úvodu". Ale užitečný, protože nic podstatného nechybí a vše podstatné je zde popsáno tak, že to logicky navazuje a vytváří chronologicky dobře poskládané vyprávění: od ústního tradování a prvotních svědectví o Ježíšově učení (hymny a první vyznání víry, logie, pašije a příběhy o zázracích) přes prameny a prvotní podobu evangelií až k vytváření konečné podoby Nového zákona jako kanonického celku. Zaslouženě významné místo zde má apoštol Pavel a jeho listy, také oddělené pojednání o Janovské tradici dává smysl (i za cenu toho, že evangelia nejsou postavena vedle sebe). Vše podáno přehledně a čtivě, se zjevným zaměřením na čtenáře, který k novozákonní problematice teprve opatrně přistupuje.
Silnou stránkou knihy je už zmíněná přehlednost a stručnost. Slabou stránkou je ... no vlastně to samé, člověka objevujícího v sobě vášeň pro Písmo Gerd Theissen svým průletem nad Novým zákonem akorát rozdráždí. :-). Ale pro tyhle případy jsou tady profesoři Pokorný a Heckel. :-)

berau
28.07.2022 3 z 5

Velmi úsporný komentář, který může posloužit pro rychlé zorientování, ale žádné hluboké rozbory od něho nečekejte.


Štítky knihy

křesťanství Nový zákon studium Bible úvod do ...

Autorovy další knížky

Gerd Theissen
německá, 1943
1996  90%Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění
2008  84%Úvod do Nového zákona
2016  100%Poeticko-kritický katechismus

Kniha Úvod do Nového zákona je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce3x