Úvod do Nového zákona

Úvod do Nového zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116932/uvod-do-noveho-zakona-116932.jpg 4 4 2

Úvod do Nového zákona se snaží odpovědět na všechny základní otázky, které se týkají této nejrozšířenější knihy na světě. Ve všeobecném pohledu jde o vznik sbírky křesťanských spisů, které Nový zákon tvoří, ale také o kvalitu uchovaného textu. U jednotlivých novozákonních knih řeší otázky autorství, doby a místa sepsání, adresátů a teologického poselství. Přitom se klade důraz na historický pohled.... celý text

Přidat komentář
mirektrubak
mirektrubak
02.07.2023 4 z 5

Tichého seznámení s Novým zákonem ctí klasickou strukturu podobných prací. Nechybí obecný úvod do novozákonního kánonu, popis formování textů, které pokračuje speciálním úvodem k jednotlivým kapitolám. Prostor je věnován i politickým a náboženským poměrům doby Ježíše Nazaretského, což je dobré pro správné pochopení evangelií, listů i apoštolských skutků.
Rozsah knihy mi přijde přiměřený, je tady informací prostě "tak akorát". Poměr mezi teologickým a historickým pohledem je zde víc na straně toho historického, ale základní teologické důrazy si každý zájemce odnese. Komu je to málo, může se nechat inspirovat bohatým seznamem literatury u každé kapitoly nebo se ponořit do některého z teologických úvodů - z těch bych já doporučil třeba Vougovu Teologii Nového zákona.

berau
berau
28.07.2022 3 z 5

Velmi vyvážená a sdělná kniha , u které ani není poznat, že je autorem katolík. Je to ale svým rozsahem spíše stručnější úvod do NZ.