Úvod do fyzikální kosmologie

Úvod do fyzikální kosmologie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127902/uvod-do-fyzikalni-kosmologie-127902.jpg 3 5 2

Kniha je věnována výkladu Einsteinovy teorie gravitace a matematických modelů v tzv. standardní kosmologii, dále studiu raných vývojových etap vesmíru, tedy fyzikálních problémů vznikajících v raných stadiích vesmíru, dále vývoji nepatrných fluktuací hmoty v raných etapách vývoje a procesům, které vedou až k dnešním velkým strukturám ve vesmíru. Na závěr je pozornost upřena na kosmologické informace a otázky o gravitačním zobrazování, mikrovlnném kosmickém pozadí a antropickém principu. Kniha je určena každému zájemci o astrofyziku, astronomii a kosmologii, vč. studentů, doktorandů a vědeckých pracovníků. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Academia
více info...

Přidat komentář

parxel
14.08.2021 2 z 5

Mám velký otazník k tomu, pro koho je tato kniha určena. Vzhledem k vysokému obsahu abstraktní matematiky rozhodněn není pro každého zájemce o astrofyziku. Naopak pro studenty a doktorandy příslušného oboru zřejmě také není, neboť na to je příliš stručná. Každé téma trochu nakousne a jde dál.

Možná je dobrá pro představu jaká matematika se za příslušnými tématy skrývá, ale i zde bych byl hodně opatrný. Ono totiž jedna věc je napsat vzorec a druhá je být pomocí něho schopný něco reálného spočítat.

Za mne je tato kniha vhodná k prolistování v knihovně a přečtení konkrétní části. Mne například zajímalo gravitační čočkování. Ale jako celek bych knihu rozhodně nedoporučoval.

Kluvo
18.02.2020 3 z 5

Uvod, ktory rozhodne nie je pre (fyzikalne) slabsie povahy. K Einsteinovym rovniciam sa dopracuju autori po 7-8 stranach husteho, diferencialnym tenzorovym poctom prespikovaneho textu. Mozno to je skor zhrnutie pre ludi z oblasti relativistickej kozmologie alebo popri tom musite prejst este kvantum dalsieho textu. Rozhodne neodporucam pre neabsolventov teoretickej fyziky a aj ti by sa asi radsej mali pozriet po nejakej poriadnej monografii s podstatne vacsim rozsahom.


Štítky knihy

vesmír

Autoři knihy

Jan Novotný
česká, 1944
Jan Horský
česká, 1940 - 2012

Kniha Úvod do fyzikální kosmologie je v

Přečtených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x