Úvod do buddhismu

Úvod do buddhismu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32707/uvod-do-buddhismu-32707.jpg 4 30 4

Druhé vydání stručného přehledu tibetského buddhismu z pera současného dalajlamy.

Marxt5
Marxt5
19.07.2020 4 z 5

Hodně kondenzované, na můj vkus až moc termínů na to, že má jít o úvod do buddhismu, ale určitě jde o pěknou knížečku do kapsy s pěkným shrnutím základů buddhismu.
Doporučuji, nejlépe pro lidi, co už si ale něco přečetli a o buddhismu už něco vědí.

Godvind
Godvind
27.11.2019 3 z 5

Dalajlámu mám rád, ale u této knížečky si nejsem vůbec jistý, pro koho ji psal, komu je určena. Jako úvod je to velmi hutné, často nedovysvětlené. Věci neznalý se podle mého názoru brzy ztratí.
Nepoučené zájemce bych proto spíše odkázal na velmi zdařilé a čtivé dílo Thubten Chodronové "Buddhismus pro začátečníky". Dalajlámu si mohou přečíst po ní, protože za přečtení rozhodně stojí. Tím spíše, že je to jednohubka v rozsahu trochu delšího referátu.


Ajinka126
Ajinka126
09.02.2017 4 z 5

Ani bych to nenazvala úvodem, ale spíš takovou základní osnovou toho, co Buddhismus je, co obnáší, představuje a přináší. Není to úplně jednoduché, pokud chcete opravdu zjistit o co jde, proto tohle do začátku mohu jen doporučit. Aspoň rychle zjistíte, zda to je pro vás to pravé nebo ne.

černoboh
černoboh
16.03.2015 4 z 5

Skutečně velice útlá a stručná knížečka. Rozsahem nejspíš nepřekračuje delší článek (ze 104 stran malého formátu je textu určeno asi 60, zbytek je rejstřík, bibliografie, atd), čili pro průměrného čtenáře to může být i jednohubka na hodinku. Na druhou stranu obsahuje mnoho abstraktních pojmů a tibetských či sánskrtských termínů, což pro člověka neznalého značí určitou komplikaci. Co se týká obsahu, tak ten může dostatečně posloužit snad jen lidem, kteří jsou buddhismem zcela netknutí, protože je rozdělen do 20 základních bodů, v nichž se dalajlama snaží co nejjednodušeji vysvětlit jednotlivé podstaty buddhismu. Osobně pochybuji, že by si někdo z této publikace odnesl alespoň minimálně ucelenou představu o tom, co to buddhismus je, na druhou stranu je to možná dobrý odrazový můstek pro to, udělat si jakousi osnovu buddhismu a díky doporučené literatuře pokračovat v dalším studiu. Pasáže obsahující některé hlubší filozofické podstaty buddhismu je myslím takřka nemožné pochopit bez dalších znalostí.