Úvahy a projevy

Úvahy a projevy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371903/bmid_uvahy-a-projevy-tomas-bata-YDS-371903.jpg 5 79 19

Kniha Úvahy a projevy patří k základním pramenům filozofie Tomáše Bati. Tomáš Baťa nikdy nevynikal touhou zachovávat své myšlenky a psát paměti. Žil převážně přítomností a neustálým odhodláním denně čelit výzvám. Typickou vlastností Tomáše Bati však byla jeho schopnost jasně vystihnout problém, pojmenovat situaci a navrhnout řešení. Tyto své vlastnosti uměl dobře využít v krátkých, ale vždy úderných a povzbuzujících projevech. Tato schopnost podpořená jeho uměním perfektně využívat jednoduchá řešení a tzv. „selský rozum“ vedla ke vzniku mnoha geniálních a nadčasových myšlenek. Kniha představuje soubor projevů, které Tomáš Baťa pronášel ke svým spolupracovníkům, mladým mužům a ženám, organizacím i celé veřejnosti. Pokud máte zájem poznat myšlení tohoto světového podnikatele a krále obuvi, držíte v rukou tu nejlepší knihu, která obsahuje jeho nejpodstatnější úvahy o obchodě, politice, společnosti, školství, výchově, hospodaření i budoucnosti. Podle předlohy prvního vydání z let 1932-1933, které uspořádal Antonín Cekota.... celý text

Přidat komentář

a304
06.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Baťa je pojem. Citace: "Konejme jen takovou práci, která slouží veřejnosti". Jeho myšlenky a činy vybudovaly důvěru a soudržnost lidí, kteří věděli, co dělají, s kým a pro koho.

Co dodat? Inspirovat bude národ, tak dlouho, dokud bude dopřána existence národu. Nějak je, nějak bylo, to by bylo, aby nějak nebylo.

freelex
05.08.2022 5 z 5

To co dneska považujeme za samozřejmost - pravidelná výplata, jasná pracovní doba, stabilita zaměstnání, toho byl tento vyjímečný pracovitý muž průkopníkem. Jedná se o velmi zajímavé úvahy, které jsou mnohdy nadčasové. Zajímavé mi přišly též jeho začátky, kdy jsem si udělal přehled o tom, jak fungoval pracovní proces v Rakousku-Uhersku a následně v období první republiky, tehdy to nebyl žádný med. Člověk si uvědomí, že se dneska se všemi těmi možnostmi máme oproti tehdejší době jako prasata v žitě a přesto je nám to stále málo.


janka2000
09.12.2021 5 z 5

Baťa je dnes u nás vnímán dost negativně, mám pocit. Ve světě je ale vychvalován a považován. Mnoho lidí v něm vidí významného myslitele na poli managmentu, řízení organizace a lidských zdrojů. Přišel s mnoha principy, které jsou dnes užívany v korporacích. Ale hlavně z malé české vesničky udělal velkoměsto a obchodní centrum. Poprvé začal podnikat v 14 letech a později se z neblahé situace, do jaké se dostala jeho obvnicka firma, kterou měl společnou s bratrem, vyhoupl až na vrchol. Uměl reagovat na potřeby lidí, ať už zákazníků nebo zaměstnanců. To vše a mnohem více se odráží v jeho projevech a úvahách.

adamvklimes
11.10.2021 5 z 5

Dobry den,
ja sazim, ze Batovi bychom recmi typu ''Skoda, ze jich neni vic.'' a ''Az se divim ze to byl Cech.'' atd., radost neudelali. Mnohem spise hledme sami ze sebe nove Baty udelat!
Adam

Taufa
05.05.2021 3 z 5

Poučné a zajímavé. Určitě přínosné pro obchodníky a podnikatele. Chvílemi (hlavně druhá polovina knihy) méně čtivá a mírně nudnější, proto 3/5.

Lavastan
05.12.2020 5 z 5

Výborná kniha od Tomáše Bati o jeho podnikání, kdy z ospalého zapadlého Zlína vytvořil město budoucnosti. Geniální vizionář a jeden z nejlepších podnikatelů v historii naší země! Knihu určitě doporučuji.

Layyen
01.12.2020 4 z 5

Občas to nebylo úplně dobře čitelné ale myšlenky a principy jsou stále platné, ale společnost se od nich bohužel celkem dost odklání. Určitě lze doporučit jak z obchodního, ekonomického i myšlenkového a nadčasového rozměru.

karelpeter
20.09.2020 5 z 5

Neuvěřitelné, že jsou ty myšlenky a projevy staré 100 let. Daly by se tesat do kamene. Smekám.

ARWS
01.01.2020 5 z 5

Velmi doporučuji k přečtení všem podnikatelům. Je tu spousta podnětných myšlenek a když bych měl vypíchnout pro podnikání jednu z těch nejdůležitějších - "Dřív nebo později se každá činnost projeví v číslech". Rozhodně si ještě někdy přečtu jednou. Je fascinující, jak se v současné době velmi často objevuje objevené - to, co už dávno věděl T. Baťa.

Matiniela
28.08.2018 5 z 5

Baťa byl velice chytrý a jeho myšlenky jsou nadčasové. Kdo by čekal, že taková velká osobnost se narodí u nás a vybuduje z firmu, která je svého druhu největší na celém světě? Kdybychom měli více Baťů, myslím, že naše země by byla úplně někde jinde. Knihu jsem slyšel jako audioknihu a určitě si ji koupím do své knihovny a to ve Zlíně :)

romann
29.06.2016 5 z 5

Vynikající kniha. Opravdu smekám, před Tomášem Baťou. Škoda, že takových lidi není u nás více. Neskutečně skromný, moudrý člověk. Určíte doporučuji k přečtení. V knize je hodně úvah, s kterých by se měl každý rozumný člověk poučit.

Scathia
19.06.2016 4 z 5

Nechtělo se mi s ním loučit, ale kniha už skončila... asi tak se cítili snad všichni jeho zaměstnanci, když tak náhle zemřel.
Díky čtenářské výzvě jsem se pustila do knihy projevů a úvah člověka, kterého jsem si už zaškatulkovala. Pro mne byl Baťa velmi chytrým kapitalistou, který si uměl propočítat, jak dobrá péče o své zaměstnance a organizace práce může zvýšit zisk jeho firmy. No, dál od pravdy jsem už asi nemohla být. :-) Úplně mě mrazí, jak se mohl někdo tak nadčasový narodit u nás a jak to nevzdal s českou náturou. O to víc mě mrzí, že jeho dílo bylo zastaveno válkou a následně socialismem. Kde bychom bez toho už mohli být.

VladimirTetur
16.12.2015 5 z 5

Tuhle knihu tesat do kamene!

Nasrat na Jacka Welche. Baťa, to byl manager!

radekk33
08.10.2015 5 z 5

V knize lze nalézt neskutečné myšlenky, která platí beze zbytku do dnešních dnů. Baťa byl vynikající myslitel a člověk. To je osobnost, na kterou můžou být Češi právem hrdí.

MarkDesy
09.09.2015 5 z 5

Je až k neuvěření, jaký byl T. Baťa génius. Muž mnoha rolí a profesí. Švec, podnikatel, ředitel, manažer, řečník, budovatel, politik, mentor, kouč, cestovatel,…a všechny zvládal naprosto bravurně. Člověk, který svými postoji a názory naprosto předběhl svou dobu. Celá kniha je výbornou motivací a poučením ať už do osobního či profesního života. Baťovy myšlenky se dají parafrázovat i na aktuální dění a dnešní problémy. Nechci knížku nějak shrnovat, ani říkat jak jsem si různé věci vysvětlil a co si z ní odnesl. Je na každém jednotlivci, aby to udělal sám. Možná že každý si z ní vezme něco jiného, někdo nic, to je jedno. Mně přijde skvělá a nadčasová.

Lucie89
08.01.2014 5 z 5

Krásná kniha o opravdu fascinujícím muži a jeho přístupu k životu. :)

rakytnik
29.10.2013 5 z 5

Kéž by šlo zařídit, aby toto byla povinná literatura v každém dnešním podniku.

Měl jsem tu čest se setkat s panem Rybkou (jeden z mladých mužů BAŤOVY ŠKOLY PRÁCE) a musím říct, že jeho povídání krásně dokreslilo to co Baťa vybudoval.

Škoda jen,že strašně rychle zapomínáme.

ŽabákDokvákal
26.09.2013 5 z 5

"Moje práce má jeden účel: službu životu. Jsem nadšen životem. Miluji život. Přál bych si žíti jej desetkrát po sobě beze změny, nebo za každých podmínek. Přál by si míti deset synů. Ne, abych mohl mezi ně rozděliti své jmění, ale abych je naučil žíti a pracovati.
Nyní jich mám tisíce, třeba jenom jeden nese moje jméno. A nejlepší z nich dostane moje housle. Ovšem, ne k tomu, aby na ně hrál sobě, nýbrž jiným." Tomáš Baťa

I po více než 80-ti letech jsou hluboké myšlenky, názory a výroky pana Tomáše Bati velmi aktuální. I když někomu to v dnešní době přijde spíš jako sci-fi, že někdo tak bohatý a vlivný myslel hlavně na blahobyt ostatních než na svůj. Z projevů je cítit nadšení, optimismus, odvaha, spravedlnost, touha zlepšovat a vzdělávat člověka.
Celá kniha mě jen utvrdila v tom, že pan Tomáš Baťa byl velmi inteligentní, čestný, spravedlivý a tvrdě pracující člověk, kterého by v dnešní době bylo víc než třeba!

Tuto knihu by si měl přečíst každý student na základní škole, každý pedagog, manager, politik, dělník, podnikatel, rodič.. Jednoduše by si ji měl přečíst každý, jelikož myšlenky pana Bati se netýkají jen výroby a prodeje obuvi. Ony se totiž hlavně týkají všech ohledů lidského života - od vzdělaní, výchovy, přes práci, hospodaření s penězi, životní optimismus až po (okrajově) politiku.

ROZHODNĚ JEDNA Z KNIH, KTERÁ VÁM TOHO HODNĚ DÁ!

bufa
06.04.2013 5 z 5

Do knihy jsem se náhodou začetla na jedné návštvě. Ihned mě "chytla" a musela jsem si ji půjčit. V knize se můžete dočíst nejen o životě a díle Tomáše Bati, ale i o tom, co stálo za tím - o jeho hodnotách, cílech, chování k druhým lidem. I když název zní poměrně suše, kniha je čtivá a může být výbornou inspirací pro ty, kteří se zajímají o naši historii, o oblast vedení lidí nebo o výchovu dětí. Baťa byl prostě úžasný!