Útok titánů 1

Útok titánů 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218484/bmid_utok-titanu-1-ZDQ-218484.jpg 4 330 48

Útok titánů série

1. díl >

Druh homo sapiens je téměř vyhlazen podivnými obřími bytostmi, které mají lidstvo jako základní položku svého jídelníčku. Jedinou ochranou proti těmto zombiím podobným titánům jsou vysoké zdi, chránící několik málo zbývajících měst. Jenže ani za těmi zdmi nejsou lidé v bezpečí. Jednoho dne se objeví protivník tak obrovský, že proti němu ani ty nejsilnější zdi nemají šanci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew
Originální název:

Shingeki No Kyojin 1 , 2010


více info...

Přidat komentář

jirijanovotny
17.02.2024 5 z 5

Kniha má všechno - akci, drama a občas i otázky typu: Proč obří titáni nemají raději jogurt?
Pro milovníky mangy je toto skoro povinnost.
Výhoda - je to dokončená série. Dokonce i komplet přeložená do češtiny (poslední díl vyšel CZ v roce 2023).

šárofka
16.02.2024 4 z 5

Knížka mi přišla smutná, ale jinak hezký příběh, kresby.


ariannpHm
06.01.2024 4 z 5

Pěkná manga,hlavní hrdina mi přirostl k srdci,celkově celkem zajímavá myšlenka. Děj se ale dost opakoval.

Thalin
04.07.2023 4 z 5

Taková jednohubka a připomenutí si anime, které jsem viděla dřív. Mangu totiž jinak takřka nečtu. Dobré provedení i příběh. Ale zůstanu u anime, to mi sedí víc.

Uma
07.04.2023 5 z 5

Moc zajímavý začátek. Rozhodně doporučuji.

MMichal
01.02.2023 4 z 5

Hořký začátek epického příběhu. Jestli si někdo něco opravdu vydřel v nějakém příběhu tak jsou to tihle protagonisté.

Davidin
13.11.2022 4 z 5

O sérii Útok titánů jsem se začal zajímat po shlédnutí videa o H. Isayamovi, kde bylo řečeno, že ho v prvním vydavatelství časopisu o mangách, u kterého chtěl svůj hokus-pokus publikovat, odmítlo. Důvodem prý byla neprecizní kresba a přílišná drsnost příběhu. Celá série se doposud stala jednou z nejprodávanějších v historii mangy, takže výtky to asi nebudou nijak směrodatné... Uznávám, kresba působí ležérně a návaznost oken u prvního dílu mi někdy přišla velmi chaotická. Alespoň bojové scény mají zajímavou dynamiku, při nich dává autorův kresebný styl smysl. Isayama žádnou postavu nešetří, krutost a tvrdost tamního světa je všudypřítomná, venku za zdmi, ale i uvnitř. Autorovou největší devízou je vytváření zajímavých zvratů a příběhových oblouků, téměř jako by měl celek tajemství vymyšlen předem a nám čtenářům ho pouze odkrýval.

První díl má neduhy, ale síla potenciálu celé série v něm nechybí, autor má rozhodně mou pozornost.

PS: Po dalších dílech si získal i mou zvědavost.

anikap
26.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Takhle, já mám Útok titánů moc ráda, ale v tomhle případě opravdu vyjímečně preferuji seriál nad knižním originálem.
Příběh celé série mi přijde opravdu zajímavý, líbí se mi, že místy dokáže být i dost temný a brutální. Všechny ty klíčové informace se dozvídáme během poloviny/spíše ke konci příběhu, což může být pro spoustu čtenářů odpuzujícím faktorem (společně s hrozným stylem kresby na začátku mangy), protože je občas těžké se v příběhu orientovat, zejména když se k naší normální dějové lince pak připojí i dějová linka (+kotel nových postav) z Marley.
Taky se mi moc líbí, že hlavní postava, Eren, se pak stane hlavním záporákem. Celkově si tam spousta postav projde radikálními změnami, které se především týkali jejich osobností (což dává docela smysl, vzhledem k tomu, jaké PTSD musí postavy mít :D).
Nicméně spíš asi doporučuji seriál, ten je moc pěkně zanimovaný a příští rok by mělo vycházet finále. Manga mi zezačátku opravdu přijde složitá na pochopení, protože autorův styl kresby byl v prvních dílech opravdu hrozný.
Jinak bych celé sérii dala 4/5, hlavně kvůli konci, protože ten mě torchu zklamal.

Morbidus
12.05.2022 3 z 5

První díl moc nezaujal - ačkoli už zde je to slušná brutalita, nenakoplo mě to k touze po dalších střípcích příběhu. A to i přesto, že samotní titáni jsou hrozbou i mystériem v jednom; jakmile vkročí na scénu, atmosféra marnosti vygraduje do obludných rozměrů. Také samotné charaktery postav jsou načrtnuté zajímavě...
...nicméně poměrně ploše a bezradně. Vývin postav byl z mého pohledu pouze zdánlivý, navzdory veškerému dění mi přišly stále stejné. Nicméně největší průšvih je, že tato manga je snad první, kde jsem se místy nedokázal plynule zorientovat, co se děje. Možná s tím souvisí i kresba, která mi výjimečně nesedla.
Takže mohu-li radit, zkuste první svazek a udělejte si obrázek sami.

fvalek
23.08.2021 4 z 5

Útok titánů je rozhodně velmi originální a nápaditá manga, která ukazuje svět stižený pro mě osobně docela novým typem apokalypsy, ale přesto mě asi neoslnila tam moc, jak měla. Hlavní problém vnímám ve dvou pilířích příběhu, a tedy postavy a pozadí. Potom mám ještě trošku problém s kresbou... U postav je největší problém asi to, že jsou nesympatické. Když jde o boj s titány, tak chcete hrdinství a ušlechtilost, a ne malého agresivního skřeta, co se pořád s každým hádá a neudělá nic normálního. Mikasa sice boduje tajemností, ale je hodně přeceňovaná a vlastně nic neudělá a až otravně tíhne k Erenovi. Druhé mínus je vyprávění, kde mi chybí nějaká historie, flash-backy, prostě něco, co by nám svět titánů představilo. Je ale dost možné, že se to ještě vše ukáže a částečně se pracuje s tím, že ani postavy neví, kde se titáni vzali a proč. No a u kresby je problém hlavně v tom, že někdy se snaží být natolik akční, že doslova nedává smysl a není v ní nic vidět...

Celkově je to hezká manga, ale nevím, mám při čtení zvláštní pocit, že to není nic pro mě, i když se mi tematicky hodně líbí. Je to jedna z prvních mang, co na Crew začala vycházet, takže má ještě takový menší formát jako třeba Death Note, ale to není úplně důvod to nemít rád, takže popravdě nechápu, co mi je na příběhu tak nesympatické. :D

hatri_uwu
12.08.2021 5 z 5

Attack on Titan jsem začala číst už dávno. První jsem brala do ruky jen a pouze české svazky, které ale brzy vystřídaly výtisky anglické.
To způsobilo, že jsem mangu dočetla kompletně celou (139 kapitol) v průběhu několika let, kdy manga vycházela, samozřejmě.

Hodnotit mangu jako celek je velmi složité. AoT pokouší své čtenáře a hraje si s nimi. Kdo je zlý a kdo hodný? Jaká je cena lidského života? Jak navždy zahubit své nepřátelé?

Hajime Isayama je autor zaměřujíc se na příběh. Což je za mě velká škoda. Postavy mě naprosto učarovaly. Jejich motivace, rozdílné vystupování, slovník,... nejvíce mne uchvátila velitelka Hanji Zoe. Není divu tedy, že absenci jejího dětství, proč se přidala do legie či proč chová sympatie ke tvorům, které se sužují lidstvo, nezvládám snadno. Její vývoj po jistých událostech je rovněž neskutečně zajímavý a reálný, ostatně jako vývoj všech postav.

Příběh je zajímavý, místy složitý, autor rád udeří čtenáře do slabých míst. ¨
Jako výtku vnímám konec, který mi osobně vůbec nesednul. Vůbec.

Rozhodně doporučuji přečíst ale jen tehdy, kdy budete čekat něco víc, než jen příběh o lidech a titánech.
Tento první díl mangy je tedy pouhý drobeček ve spirále rozsáhlého děje.

ComicGuy899
31.03.2021 5 z 5

Nie som nejak moc veľký fanúšik manga priemyslu (skôr ma viac zaujímajú západné komiksy), no ako fanúšik seriálu Attack on Titan som jeho predlohe dal šancu.

Nakoniec som ostal v šoku keď som zistil, že i navzdory tomu, že som seriál zatiaľ videl celý, manga mala tiež niečo do seba.

Musím podotknúť, že seriál sa síce drží svojej predlohy na jednotku, no práve tie minimálne rozdiely robia komiks tak zaujímavý.
V zatiaľ, čo seriál hlavne spolieha na sprievodné aspekty narratoringu a diváka sa snaží vyhodiť z miery hubou, strihom a úžasnou animáciou, tak manga si na druhej strane bohato vystačí s prostým slovom a ilustráciami.

Chválim tvorcov, že dokázali nájsť ten najvhodnejší pomer medzi kresbou a slovom, aby sa z toho nestala novela a na druhú stranu, aby to nebola len vlna nesúvislých obrázkov.

Nakoniec môžem povedať, že som bol prekvapený štylistikou pána Isajamu a ak ste fanúšikmi a nemusíte moc komiksy, dajte tomu aspoň šancu. Ak, ale patríte k tým ľuďom, čo nemajú anime moc v láske, tu si svoje nenájdete.

Normálne projekty sú o ulicu ďalej ;)

vevera6
24.03.2021 5 z 5

Zjistit, že 6 epizod je nacpáno v jednom díle knížky byl trochu šok, okamžitě tušíte, že to bude chaotické. Toto je po Hře o trůny teprve druhá příležitost, kdy bych řekla, že je lepší nejdříve vidět seriál a až poté číst, aby to dávalo vetší smysl. Kresba mi přijde skvělá, v akčních scénách knížky sice lehce pokulhává (pokud netušíte, co se děje tak je to z obrázků špatně pochopitelné), ale "klidné" scény jsou nakresleny velice čistě a nádherně.
To, že postavy vypadají úplně stejně jak tady tak v seriálu mě velice příjemně překvapilo, protože když už jste na něco zvyklí, tak změna nebývá zrovna příjemná )In love with Mikasa).
Každopádně, AoT mi úplně změnil pohled na mangy - dříve mě nijak zvlášť nelákaly.

KubaHanzelin
07.02.2021 3 z 5

Komiksy miluju, ale když jde o japonskou mangu, tak jsem skeptický.
Proti samotné manze ani anime nic moc nemám, jen mě prostě a jednoduše nebaví (až na pár vyjímek), ale holt to byla další výzva od přítelkyně, tak jsem sáhnul po Útoku titánů, protože mi ze současné nabídky co máme u nás na trhu přišel tak nějak nejzajímavější.
Příběh bude určitě dost zajímavý a rozsáhlý (asi určitě, protože u nás momentálně zatím vyšlo 24 dílů a chystají se další), protože v prvním svazku se toho člověk moc nedozví, jen nějaké ty základy o světě, proč lidstvo žije tak jak žije.
Samotná zápletka okolo hrdinů nesrší originalitou, ale udrží čtenáře v pozoru, protože některé postavy toho mají za lubem víc než to na první pohled může vypadat..
Uvidím časem pokud sáhnu po dalších dílech, zatím mě to nechává chladným až na samotný konec, ten byl povedený a lehce šokující:)

trudoš
09.12.2020 3 z 5

Zklamání. Svou vinu na tom nese jak nepříliš povedená kresba, na které všichni vypadají stejně, tak především nesmyslné skoky v posloupnosti děje. Hadžime Isajama prostě nechce vyprávět normálně, takže se pohybujeme sem a tam, pročež se v jeden moment nic neděje a v okamžiku druhém už pochodují lidožraví obři napříč zdevastovaným městem. K tomu si připočtěte prapodivnou psychologii vojáků, kteří buď fňukají nad tím, že nemají proti monstrům šanci, nebo naopak machrují, jak to titánům krutě natřou. Teda, ne že bych se té jejich schizofrenií hysterii divil, ony útoky obrů jsou fakt maso a vůbec se přitom nedá říct, že by lidé měli mít navrch. Ale opakované panikaření není matkou moudrosti, to platí o úplně jiném slovesu.
Co však přiznám bez uzardění je, že mi zaimponovala mytologie předkládaného světa a přináležející technická udělátka. Také oceňuji závěr, který si dost pohraje s tím, kdo je v příběhu vlastně hrdina. Ale že by mě to podnítilo otevřít další díl – to říci rozhodně nemůžu.

Shaxx
10.06.2020 3 z 5

Tak tady se raději mrknu na anime, manga mi nesedla. Chaoticky kreslené a navíc dost textu bylo namačkáno ,,uprostřed"vazby tak, že jsem musela dost svazek ohýbat, abych si vůbec přečetla, co tam je.

Atlantis
25.05.2020 2 z 5

Příjemný fanouškovský komiks... Cože? Tohle opravdu někdo vydal jako oficiální mangu? Ne, to přece nemůže být pravda. Podívejte se na ty proporce, vždyť někdy ani nepoznáte, co některé osoby dělají. Když titán prokopává zeď, opravdu jste na první pohled poznali, že je to jeho noha? Já jsem to tedy pochopil jen díky anime.
A ten styl vyprávění, bože můj. Hop deset let do minulosti, skok do přítomnosti, nebo je to dva roky zpátky? A co kdyby si hlavní postava vzpomněla na klíčový okamžik svého života až na konci první knihy? Takhle se přeci vypráví příběh, ne?
Musím se přiznat, že ani anime mě úplně nenadchlo a teď chápu proč. Prostě neměli z čeho čerpat.

JirkaP__24
02.02.2020 3 z 5

Vypadá to jako fajn série a rozjíždí to něco zajímavého, ale tento díl sám o sobě mi přijde hrozně nevýraznej. První polovina byla super, druhá repetetivní a takřka o ničem. Akční scény jsou nepřehledný a na nich to fakt nestojí. Jako příběhovka taky nic moc, ale mám převelikou naději v další čísla, protože zajímavej nápad i rozjezd. Teď ještě to zpracování...

B-artX
18.11.2019 4 z 5

Moje první manga a jsem naprosto spokojen. Mimo to, že jsem jak největší trubka musel ve vlaku luštit, jak se to vlastně čte a až na konci knihy objevil" STOP, toto je konec knihy" panel (ukazoval, jak číst mangu), tak jsem si dílo užil. Pokud jste předtím již viděli stejnojmenné anime, dost to pomáhá v orientaci v ději a postavách. Vsadím se, že bych jinak byl dost zmatený, protože Isajama se s tím nepáře a vhodí čtenáře do proudu dění hned na prvních stránkách. Proto je cítit z děje jistá hrubá svižnost, která je ale uhlazována skvělými dialogy, které dávají čtenářovi možnost poznat postavy. Postavy jsou stejně jako v anime velice zajímavé, na těch pár stránkách to sice nebylo tolik znát, ale už se zde rýsují jisté osobité charaktery. Hned si jdu půjčit další díl.

yaoiyuri
11.11.2019 3 z 5

Anime a celá ta titání mánie mě před pár lety minuly, ale řekla jsem si, že když už tu mangu doma máme, tak jí dám šanci.
Kresba je místy celkem otřes, ale co vím, tak si autor ze začátku všechno kreslil úplně sám a v době vydání prvních volumek byl nezkušený „začátečník-samouk-pokus-omyl“ (s postupem jednotlivých dílů by měl být v kresbě – údajně – znát progres).
Co se příběhu týče, nějaké matné povědomí o něm mám, takže jsem zmatená nebyla vůbec. Jak už to tak u mangy bývá, koncept světa je zajímavý a má velký potenciál… ale bojím se, že ho časem někdo pojaponsku zase zmrší nedomyšlenou zápletkou nebo superpodivnými plot twisty. Uvidíme u dalších dílů.

Štítky knihy

boj o přežití zfilmováno středověk manga obři

Autorovy další knížky

Hadžime Isajama
japonská, 1986
2014  85%Útok titánů 1
2016  95%Útok titánů 7
2014  90%Útok titánů 2
2015  90%Útok titánů 3
2015  93%Útok titánů 5

Kniha Útok titánů 1 je v

Právě čtených2x
Přečtených508x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených36x
Knihotéce183x
Chystám se číst34x
Chci si koupit8x
dalších seznamech10x