Útok na kasárna

Útok na kasárna https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17101/utok-na-kasarna-17101.jpg 4 27 5

Biografie kubánského revolucionáře a politika Fidela Castra z doby, kdy se s pomocí svých skupin přívrženců neúspěšně pokoušel sesadit předchozího vládce Kuby Fulgencia Batistu.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Moncada, premier combat de Fidel Castro , 1965


více info...

Přidat komentář

Hloupejhonzacz
02.01.2021 3 z 5

Zcela jistě zajímavá kniha, čtivá, děj měl spád, zajímavý téma. Ale od autora jsem četl i lepší knihy, takže vzhledem ke kvalitě dalších knih dávám průměrnej počet hvězdiček.

Revasol
02.06.2019 5 z 5

Vše začalo nekvalitním dokumentem o Kubánské revoluci. Po shlédnutí jsem jej shlédl znovu a znovu. O této události jsem věděl, ale díky dokumentu jsem si začal pokládat otázky. Proč je Castro považovaný za socialistu a levicového člověka? Proč se jím stal? Jaký měl důvod tak nenávidět USA? Proč se "paktoval" se SSSR? Jako liberál a pravičák jsem byl zmatený, proč sympatizuji s M26 (Castrovo hnutí) i přesto, že dlouho pohrdám socialismem a "Východem"? Kniha Útok na kasárna mi na všechny tyto otázky odpověděla. Troufám si tvrdit, že právě její úvod, který popisuje Kubu od dob španělské kolonie pro mě byl nejdůležitější. Robert Merle si pomocí stovky rozhovorů vystavěl informační databázi období vzniku Hnutí 26. července, které finišoval útok na kasárna Moncada a její důsledky (finišovala kniha, M26 měla ještě dlouhou budoucnost). Největší plus této skvělé knihy je právě rozsah jejího vyprávění. Jedná se o přesně tu knihu, kterou chcete číst, když nic o Kubánské revoluci nevíte. Nakonec se může taky stát, že po přečtení si řeknete: "Chci vědět víc." A zamíříte si koupit autobiografickou kroniku "Fidel Castro Ruz". To už je ovšem další level a je nutné brát v úvahu, že mohla být po vyhnání Batisty z propagandistických důvodů upravena.


martinidd
25.04.2018 5 z 5

Pěkně napsaný příbeh o mocenském boji na Kubě.

Jamal_x
30.01.2018 5 z 5

Kniha perfektně napsaná, naprosto mě pohltila.

WEIL
13.08.2011

Tyhle knihy o vůdcích je třeba vždy brát s rezervou.

Člověk si jich přečte víc a zjistí, že to co pisatelé o nich napsali, tak k sobě často nepasuje. Co si tedy vybrat? Někdy je to těžké, pro začátečníka nervy drásající...Je to piplavá práce - poznávat někoho.