Útok na jižní pól - dobrodružství a hrdinství plavců k jižnímu pólu

Útok na jižní pól - dobrodružství a hrdinství plavců k jižnímu pólu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289933/utok-na-jizni-pol-dobrodruzstvi-a-h-eLH-289933.png 4 12 6

Přidat komentář

Janizoun
02.01.2024 5 z 5

Po přečtení moc pěkného komentáře mé oblíbené čtenářky "Filomena1961" jsem neodolala a "rozhodila jsem sítě" do mých oblíbených antikvariátů, abych knihu získala. Nakonec jsem měla úspěch a tak se tato krásná kniha mohla zařadit mezi ty nejlepší cestopisy, které vlastním.
Kniha mě okouzlila, ocitla jsem se rázem v čase dávných dob a prožívala dobrodružství spolu s těmi nejlepšími objeviteli všech dob.
Knihu doprovází nádherné mapy, černobílé fotografie ostrovů a co víc, vidět fotografii kapitána Scotta jak píše svůj deník v zimní chatě u mysu Evansova, to bylo pro mě naprosto úžasné.
Miluji tento žánr knih a tato patří opravdu mezi ty výjimečné.
Určitě všem toto čtení doporučuji a mé oblíbené čtenářce moc děkuji za objevení jedinečného, úžasného čtiva.

Filomena1961
08.10.2023 5 z 5

Kniha, která zůstala osamělá v knihovničce po mých rodičích. Ani trochu nelituji, že jsem po ní sáhla. I když byla vydána v roce 1947, stále má čtenáři co říct. Úžasný cestopis plný dobrodružství, odvahy a tajemna. Obsahuje mapy Antarktidy a množství černobílých fotografií, popisuje nezlomnou energii dávných mořeplavců a neuvěřitelnou první plavbu Jamese Cooka kolem Antarktidy, v letech 1772-1775 se dvěma malými loďmi s výstižnými názvy Odhodlanost a Dobrodružství. Druhá stránka věci- jakmile došly informace o Antarktidě a přilehlých ostrovech do Evropy a Ameriky, lidská chamtivost neznala mezí a to v takové míře, že přibližně za padesát let se lovcům - příznačnější název kořistníkům - podařilo bohužel vyplenit srstnaté tuleně a rypouše na Jižní Georgii. A podobným způsobem to dopadlo všude tam, kde vkročila lidská noha. A pak postupné objevování jižního pólu Roaldem Amudsenem a kapitánem Robertem Scottem. Je neskutečné za jakých podmínek se jim to povedlo, i když členové Scottovy výpravy i se svým kapitánem zahynuli na cestě zpět hladem zimou a vyčerpáním. Bylo to krásné čtení, které podtrhlo ještě vědomí toho, že se v minulosti stránek dotýkali ti nejbližší a nejmilejší lidé.


maca_t
24.01.2021 4 z 5

Fascinují kniha, která mapuje postupné objevení jižního pólu. To odhodlání a výdrž polarniků je neskutečné a obdivuhodné zároveň. Vybrala jsem si ji jako téma výzvy kniha z prostředí,ve kterém bych se nechtěla ocitnout. A rozhodně stojí za pozornost, ikdyž je staršího data a v původní jazykové úpravě.

morpheus
31.01.2017 5 z 5

Vynikajici a knihu nedam z ruky :)

Rilian
25.06.2016 4 z 5

Kniha mého dětství. Jediná kniha, kterou jsem na chatě četl v parném vedru :-D

woodward
17.08.2015 5 z 5

Cestovatelé a objevitelé byli hrdiny mého dětství. Příběhy z historie zámořských objevů mám rád dodnes a Roald Amundsen, to je prostě klasa!

Štítky knihy

Antarktida mořeplavba Roald Amundsen jižní pól přírodní poměry polární expedice

Kniha Útok na jižní pól - dobrodružství a hrdinství plavců k jižnímu pólu je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x