Útěky

Útěky https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446698/uteky-Ksz-446698.jpg 4 1 1

Významný český předúnorový a posléze exilový politolog a publicista Zdenek Slouka zaujal české čtenáře v posledních dvaceti letech podnětnými články, zejména v Literárních novinách. Poté vydal v nakladatelství Academia rozsáhlé paměti s názvem Jdi po skryté stopě, oceněn byl Cenou Ferdinanda Peroutky. Jeho kniha povídek s názvem Útěky nepřináší texty jednotlivé, ale prózy, které se vzájemně doplňují tak, aby vytvořily prokomponovaný celek. Slouka na konkrétních osudech dvanácti mužů vydává svědectví o českém dějinném údělu ve dvacátém století. Čtenář je postupně vtahován do Sloukova jazyka, který je svou úsporností velmi sympatický - autor váží každé slovo a říká přesně jen to, co je říci třeba. Děj povídek se odehrává z počátku v Čechách, později na mnoha různých místech světa. Slouka jako by chtěl říci: Češi v oné tragické dějinné době žili všude po světě, ale jejich osudy, tak roztodivné, navzájem se neprotínající a odloučené, tvořily dohromady cosi společného. A právě to je zachyceno v této knize, čerpající z mimořádně bohaté autorovy životní zkušenosti.... celý text

Žánr:
Povídky , Literatura česká

Vydáno: , Torst
více info...

1amu
1amu
03.07.2020 4 z 5

Optimistická kniha povídek navazující na první dílo autora u nás vydané "Jdi po skryté stopě". Název knihy napovídá, že jde o drobné příběhy českých utečenců po roce 1948, kdy se mi mnohdy zdálo jak pan Slouka fabuluje a směřuje skutečně zažitou událost k závěru, který je jiný od reality. Samozřejmě, že příběh končí k uspokojení čtenářů. Je to právo autora, ale bohužel realita je mnohdy úplně jinde.
Je zajímavé, že Zdeňka Slouku objevil pro nás Torst a jeho 2 vydané knihy jsou nespravedlivě opomíjeny. To jeho syn Američan Mark, který žije s rodinou v Praze je na našem knižním trhu úspěšnější.

Autorovy další knížky

Zdenek Slouka
česká, 1923 - 2012
2009  88%Jdi po skryté stopě
2011  80%Útěky

Kniha Útěky je v

Právě čtených1x
Přečtených1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x