Utekl jsem z Osvětimi

Utekl jsem z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85090/utekl-jsem-z-osvetim-85090.JPG 5 1103 214

Hlavní hrdina Walter Rosenberg (Rudolf Vrba) byl při druhém pokusu o útěk za hranice Slovenského štátu transportován do vyhlazovacího tábora v Majdanku a posléze do Osvětimi. Podstatná část knihy je tvořena líčením jeho zážitků a pozorování z táborů. Roku 1944 s jedním ze spoluvězňů z Osvětimi uprchl. Ve zprávě, kterou s sebou přinesli, podávají první ucelené, podrobné a zároveň otřesné informace o situaci, která ve vyhlazovacích táborech panovala. Děj knihy končí ve chvíli, kdy hrdina jde poprvé do boje proti Němcům. ... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Příběhy

Vydáno: , Sefer
Originální název:

44070: The Conspiracy of the Twentieth Century , 1998


více info...

Přidat komentář

LaKrec
09.02.2024 5 z 5

Neuvěřitelný příběh člověka a svědectví o vyhlazovacího táborech. Pro mnohé nepředstavitelné co ani ne 20-letý musel zažít a nakonec se mu povedlo společně s Alfredem Wetzlerem uniknout z pekla Osvětimi.
Otázka kdo páchá zlo?
Jeho odpověď je možná tvrdá, ale ručí za ní svým životem.
"Na zlu se podílí i oběť, pokud se nebrání".
A proto se rozhodl uniknout zlu a podat světu Zprávu a varovat ostatní před utajovaným zlem za ostnatým drátem.

Vojta411
14.01.2024 4 z 5

O tématu holokaustu jsem už několik knih přečetl. Svědkové z továrny na smrt, Lékárník z Osvětimi, Půl penny, Sophiina Volba. Nyní Vrbův útěk z Osvětimi. Bohužel se zdá, že každá další kniha na toto téma, mě stále dokáže překvapit.

Když jsem četl Půl penny, byl to první kontakt s tím, jak se žilo za ostnatým drátem Osvětimi. Je to něco jiného, než o tom číst na wikipedii. Tehdy jsem se pár týdnů na to sebral, a jel Auschwitz I a II navštívit. Osobní návštěva vás zasáhne jinak, než kniha. Tím spíše, že se mi při procházení baráky v původním táboře, vybavovaly příběhy z knihy. Za místem vidíte najednou skutečné příběhy skutečných lidí a baráky, které mají často i přes popisky a exponáty jistou anonymitu, na vás začnou daleko více mluvit a smutně žalovat tragédii lidských osudů. O šoku, když přijedete do tábora II a uvědomíte si rozsah páchaného zla, vyjádřený zbytky baráků kam oko dohlédne, je zbytečné mluvit.

Přemýšlím, jak Vrbův příběh zhodnotit, protože myšlenek je příliš. Zásadní je pro mne ale asi osobní rovina, do které kniha čtenáře staví. Co byla Osvětim? Tragédie? Zločin? Hrůza? Továrna? Chamtivost? Zvěrstvo? Ukázka lidského hnusu? Všechno z toho, řekl bych. Ale taky kontrast. Složitost lidského jednání, které na místě, jako byla Osvětim, každý den podroboval brutální syrové zkoušce. A které se dralo na povrch v rozličných formách, často pro mě tak rozporuplných, že se člověk přes všechen smutek a zlobu, kterou cítí, skoro zdráhá hodnotit některé z lidí, o kterých Vrba píše. Bylo to místo lásky. Člověk žasne nad vůlí žít a přežít...vůlí milovat, obětovat se, chránit, riskovat...na místě, které bylo bez nadsázky peklem.

Nečinnost, na kterou Vrba a Wetzler po útěku a spravení o hrůzách narazili, do vás hlodá. A říkáte si proboha, jak mohli být lidé tak slepí? Naivní? Hloupí? Zlí? Máte dojem, že v poválečném světě, kdy mělo být spravedlnosti učiněno za dost, byla pomyslná postava Spravedlnosti nejen se šátkem na očích, ale hlavně s rukama svázanýma za zády.

Tragédie není záznam. Tragédie není historický anál. Tragédie je vždy příběhem lidské bytosti. Věřím, že pro její úplné pochopení a vyvarování se jejího opakování, je vždy nutný osobní rozměr. A proto, nejen proto, je pro mne tato kniha tak cenná. O čtivosti knihy snad svědčí to, že jsem ji zhltnul za jeden týden.


Marci70
11.01.2024 5 z 5

Silný příběh.. Při pomyšlení, jakou museli ti lidé prožít hrůzu mi jde mráz po zádech..

vslc66
10.09.2023 5 z 5

Dopodrobna popísaný útek dvoch slovenských židov, ktorí ani v najneľudskejších podmienkach aké môžu nastať, nestratili chuť do života, a robili všetko preto, aby sa o zločinoch proti ľudskosti, ktoré boli vykonávané nacistickými vojakmi, dozvedel celý svet (len keby svet reagoval oveľa, oveľa skôr). Kniha sa v niektorých pasážach čítala veľmi ťažko. Odporúčam prečítať každému, koho zaujíma táto tématika.

DeaverRhyme
09.09.2023 5 z 5

Kniha, která nezklamala. Poučení v přímém přenosu. Doporučuji všem, kdo si chtějí nebo potřebují osvěžit dobu, kterou zažili naší předci.

Benny215
26.08.2023 4 z 5

Ačkoliv je to poměrně tenká kniha tak se to nečetlo moc rychle a dobře , rozhodně za to ale nemůže autor.

Analnivetrelec
21.05.2023 5 z 5

Spolu s knihou Co Dante neviděl. To napsal ten druhý účastník pravdivého příběhu.

Analnivetrelec
21.05.2023 5 z 5

Tohle by měla být povinná četba na základní škole, střední škole i na vysoké škole. Nejlepší a zároveň nejhorší kniha v mě bibliotéce.

Shirako
24.04.2023 5 z 5

Dle hodnocení velká očekávání a opravdu naplněna. Přečetl jsem mnoho knih na toto téma a tohle je jeden z nejhlubších vhledů do této tématiky, navíc napsaný tak čtivě, že ihned po dočtení jsem ji četl znovu.

Josh
13.02.2023 5 z 5

Konečně kniha znovu vydána. Neuvěřitelné, že v ČR byla vydána až r.1998!! poté r.2007 a pak nesehnatelná…. Co jsme to za národ??

Nejen děti, ani dospělí často neví alespoň základ o r.1968 nebo 1989, natož 1939-48. Vždyť TEHDY nešlo jen o přežití, útěk, ale dva naši!! chtěli varovat svět…. Máme za VIP herce, zpěváky a kdekoho, ale opravdové hrdiny o těch ani zmínka, a pokud ano tak na „vybraných kanálech“. Čemu se tedy DNES divit, když ani jim nikdo ty hrůzy nevěřil a ještě zjistili, že se už dost ví, jenže tam kde se rozhoduje o krocích války není bolest obyčejných lidí tak důležitá jako moc….

Musím říci, že 17 kapitol příběhu bylo opravdových tak, že se vědomí, že to někdo prožil hlásilo vždy úlekem „co dalšího hrozivějšího“ (např. Na smrt od Kariky je dost síla). Co teprve přílohy – děkuji, že tam jsou – to bylo tedy něco !! V nich zjistíte reálné reakce, kulisy doby, získáte náhled z mnoha úhlů pohledu. Nebudete se divit, budete se děsit, aby se nestal nějaký konflikt, protože je otázka na čí straně bude naše země a my. Jak aktuální....

PS: Děkuji človíčkovi, co sem do „zajímavosti“ dal odkaz na dokument :o)

Peter74
01.02.2023 5 z 5

Kniha, z ktorej by sme sa mali poučiť.
A nezabúdať, čo sa dialo.

Lokina
11.10.2022 5 z 5

Netřeba psát dlouhý komentář k této knize. Kniha je jedinečná svou autenticitou a hlavně odvahou autora. Četlo se to ne zrovna lehko. Tyto typy knihy jsou plné krutosti, bolesti a utrpení.
Za mě jedna z nejlepších knih o holocaustu.

čef
11.10.2022 5 z 5

Další popis toho jak to chodilo v koncentračních táborech Majdanek, Osvětim a Brzezinka a proč se vlastně miliony Židů nechali vést do plynových komor jako ovce na porážku. Na skutečném příběhu člověka, který přežil, je ukázaná všechna ta hrůza kolem. Připojeny dokumenty upozorňující na holocaust vlády ještě během války a také něco o dalším životě našeho hrdiny po válce. Není to četba pro každého a mladí knihy vlastně skoro nečtou a to je hodně špatné.

Sjuzana
15.07.2022 5 z 5

Jedním slovem hrůza, nechápu jak se tohle mohlo dít. Skvělá kniha.

Ninushka
05.06.2022 5 z 5

Silný příběh a pohlcující smutná atmosféra. Je to rozhodně jedna z nejautentičtějších knih, které jsem četla, moc se mi líbila.

baty
03.06.2022 5 z 5

Naprosto mě ta kniha odrovnala. Přečetla jsem spoustu knih o koncentračních táborech, ale toto je úplně něco jiného. Rozhodně by tato doba neměla upadnout v zapomenutí, aby se už nikdy nic takového znovu nemohlo opakovat.

RMarkéta
11.03.2022 5 z 5

Tak toto byl opravdu silný příběh a vlastně o to silnější, že se skutečně stal. Příběh o vůli, vzdoru, odhodlání a velké dávce štěstí. Ta Štěstěna tu hraje opravdu velkou roli, až mě z toho mrazí v zádech a zvedají se mi chloupky na rukách. Asi jim opravdu bylo z hůry dáno, aby informovali svět o tom, co se v osvětimském pekle děje a k čemu sloužil zrůdný nacistický systém. Ale svět se tomu zdráhal uvěřit. Nějak nám to mozky neumí nebo nechtějí zpracovat. Lidé jsou bohužel schopni všeho, dokonce se dopuštět hnusných zločinů a zvěrstev ve jménu zvrácené ideologie. To je pro mě dost nepochopitelné, strašné, šílené a děsí mě to. Panu Rudolfovi se stalo dost zvláštních příhod, které vedly i k tomu, že se mu s přítelem podařilo útéct a podat dost podrobnou zprávu o Osvětimi. V koncetráku se žilo ze dne na den a kolikrát ani to ne. Jakákoliv nenávist založená na náboženských, rasových a jiných netolerantních názorech je nebezpečný a zhoubný hnus, který by měl být utnutý hned v zárodku nebo přinejmenším alespoň odsouzen. Zmíňka o hymně zpívané na poslední cestě mě zdrtila. Ještě teď mám slzy v očích. Myslela jsem si totiž, že jde o pouhou legendu. No, ono je tu víc takových momentů, ale tenhle se nedá vyhnat z hlavy. Nedávno natočený film Zpráva je pouhým odvarem této knihy. Každopádně je vůbec dobře, že se takové filmy točí a knihy stále vycházejí. Je nutné si to připomínat a i poučit se. Kniha by měla být zařazena mezi povinnou četbu. Pod Felsenbergův komentář zde se můžu s čistým svědomím a vědomím rovnou podepsat.

ivoiro
27.02.2022 5 z 5

Právě jsem dočetl tuto závažnou knihu. Co k ní napsat? Zrovna v dnešních dnech? Tohle se už nikdy nesmí opakovat!!!! Je strašné, co umí udělat člověk člověku.

Felsenberg
26.02.2022 5 z 5

Výjimečná kniha o nezdolné vůli žít. Neuvěřitelné, čím Rudolf Vrba prošel, kolik nebezpečí a zvratů přestál a to i té největší továrně na smrt, jaká kdy existovala. Když smrt sahala znovu a znovu těsně vedle něj a několikrát i přímo po něm. Je nepředstavitelné, co dokáže s nelíčenou radostí a potěšením udělat človek člověku. A po válce ty zrůdy odložily uniformy a staly se opět hodnými tatínky a dědečky, vyráběly mercedesy a bavoráky a dodnes je možná potkáte jako usměvavé důchodce na Kanárech. Stejně jako samotná Zpráva Rudolfa Vrby a Alfréda Wetzlera je zajímavý její pozdější osud. Díky podivnému jednání Rudolfa Kastnera a neochotě Spojenců bombardovat železnici z Maďarska do Polska a tábory Osvětim a Březinka byl potenciál Zprávy využit jen částečně a byly zavražděny další statisíce maďarských židů, což sám Rudolf Vrba nesl těžce. Přesto v jeho osobě a ve Zprávě dál žije a bude žít 1 765 000 zavražděných lidských bytostí. Kniha je plná přesných údajů, přesného popisu, takže čtenář vidí vše v barvách a před sebou a přesto je velmi čtivá a napínavá. Je to příklad neskutečného bestiality na jedné straně a hrdinství Rudolfa Vrby na straně druhé. Pro mě byly 2 nejemocionálnější okamžiky knihy. Když syn rabína Moses Sonenschein zvolal - Žádný Bůh není! A jestli je, buďiž proklet! Druhý, když český tábor z Terezína plný starců, žen a dětí šel do plynu a zpíval československou hymnu. Odhaduje se, že Zpráva po zastavení deportací zachránila život 200 000 maďarských židů. Tím útěk a kniha získali nádherný smysl, protože kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět. Takže pánové Vrba a Wetzler darovali život více jak 200 000 lidem...

Dezz22
19.12.2021 5 z 5

Nemůžu říct, že by kniha byla krásná. To nebyla. Byla děsivá, smutná, depresivní, stejně jako ta doba a místa. Ale byla rozhodně silná a zanechala ve mě takové zvláštní pocity. Dost mi otevřela oči.