Útěk z pochodu smrti

Útěk z pochodu smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423449/bmid_utek-z-pochodu-smrti-wEa-423449.jpg 4 9 3

Pozoruhodný příběh muže, který dvakrát unikl z koncentračního tábora. V červnu 1944 nacisté zavřeli osmnáctiletého Davida Hersche do železničního dobytčáku a přepravili ho do koncentračního tábora Mauthausen, nejtvrdšího a nejkrutějšího tábora v Říši. Po deseti měsících úmorné dřiny v žulových lomech v nedalekém táboře Gusen, který byl pobočkou Mauthausenu, vážil méně než třicet šest kilogramů. Nebyl ničím jiným než hromádkou kostí potažených kůží. Když se spojenecké síly přiblížily, zařadili ho jeho věznitelé do tzv. pochodu smrti do koncentračního tábora Gunskirchen, vzdáleného padesát kilometrů. Hned na začátku pochodu, kdy byl více mrtvý než živý, sebral poslední zbytky sil a utekl. Krátce na to jej znovu zajali, ale podařilo se mu vyhnout tomu, aby jej strážci zastřelili. Po několika dnech ho zařadili do dalšího pochodu smrti, ale Davidovi se podařilo nemožné - utekl znovu. Blízko smrti byl mnohokrát, nezemřel ani v koncentračních táborech, ani při pochodech smrti. V obou případech se mu podařilo uniknout. Jednou to bylo neslýchané, podruhé v podstatě nemožné…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Death March Escape: The Remarkable Story of a Man Who Twice Escaped the Nazi Holocaust , 2019


více info...

Přidat komentář

simca9342
09.09.2023 5 z 5

Vyprávění Žida, který přežil KT, pak útěk z něho a dlouholeté věznění.
Jack by o osudu svého otce nevěděl, kdyby jeho sestřenice nenarazila na webové stránce na fotografii s popiskem. Jen fotka , řeknete si. Ale i obyčejná fotka má v sobě skryté osudy lidí, kteří už možná dávno zemřeli a nemluvím jen o plynových komorách.
Jack začal pátrat společně s dávnými přáteli , fotil, sepisoval, hledal . pak vznikla kniha, vzpomínky, paměti dnes už bohužel člověka, který je po smrti.
David jako osmnáctiletý vagonem. Kam?
Všichni měli dalo by se říct alespoň mlhavou představu o jejich budoucnosti nebo většina uvěřila zvěstem místních a chlácholivým větám Němců, že je odvážejí za lepšími byty ,platem,...
Dojemný příběh o síle slova a vítězství obyčejné věty nad smrtí.

Markéta617
26.01.2021 5 z 5

Kniha je velice poutavá a zajímavá. Příběh autorova tatínka je dechberoucí a je neuvěřitelné čím si prošel a co dokázal přežít.
Líbí se mi v knize fotografie co pomáhají si představit místa, kde se tatínek autora nacházel.
Knihu rozhodně doporučuji!


denisa7430
03.10.2020 4 z 5

Pátrání syna (autora) po stopách otcovy minulosti.
Nejvíc mě "děsily" jeho neustálé otázky, na které už bohužel nikdy nedostane odpověď, ačkoliv za života tatínka se ptát mohl. Vím, jak mu je, jak si vyčítá, proč se neptal, když ještě měl příležitost. Do takového stádia musí člověk dozrát, musí najít odvahu a pokoru ptát se na zážitky z Osvětimi a Mauthausenu. Občas však člověk dozraje, až když už je pozdě.
Také jsem se svého dědečka neptala, byla jsem na pochopení tak závažného tématu moc malá....a teď bych za jeho vyprávění dala cokoliv :-(.

Knihu jsem maximálně procítila.