Útěk z Čečny

Útěk z Čečny https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77731/bmid_utek-z-cecny-LyV-77731.jpg 4 14 4

Román podle skutečného osudu. Napínavý román popisuje skutečné zážitky čečenské ženy, které se podařilo se dvěma malými dětmi utéct z válkou zmítané Čečny až do Čech, kde konečně našla tak dlouho hledaný mír a hlavně bezpečí u milovaného muže. Čtenáři spolu s ní prožijí její únos a svatbu z přinucení, kruté práce v Kazachstánu, násilnou smrt blízkých, hrozbu smrti ukamenováním a další šikany, které si člověk v naší zemi ani neumí představit. Autor, zkušený cestovatel, v předmluvě líčí, jak byl stržen skutečným příběhem, a doufá, že i jeho čtenáři ocení hodnotu, kterou on sám svému dílu přičítá.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Olympia
více info...

Přidat komentář

Katka2382
31.01.2020 5 z 5

Především bych chtěla poděkovat autorovi,že tuto knihu napsal.Je to opravdu úžasný příběh a ten šťastný konec si fakt zasloužila.Pokaždé si uvědomím v jaké bavlnce tady v Čechách žijeme,takový či podobný příběh by si měl přečíst každý kdo nadává-na politiky,na peníze,na doktory,na dobu a vůbec na cokoliv.Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne,chytne vás a nepustí až do poslední stránky.

orinka3
13.04.2016 5 z 5

Málo přitažlivý titul, to nejobyčejnější příjmení autora. Ale jak nás zdání klame! Knížka je určitě na pět hvězdiček. Prostými slovy bez patosu je vykreslený příběh ženy, pro kterou válka v Čečensku znamenala ztrátu domova, rodiny a životních jistot vůbec. Co se týče migrantů jsem měla donedávna jasno. Jenže po přečtení knížky mě to donutilo k úvaze, že člověk nemá uvažovat zbrkle. A rozlišovat. Celou knížku jsem protrpěla strachy o paní, která si za každé situace zachovala osobní hrdost a obrovskou statečnost. Kdo z nás by se dokázal vzpamatovat po šíleném masakru, kdy by přišel o oko, zuby i důstojnost?
A ještě aby se bál veřejného odsouzení za provinění, kterého se na něm dopustili jiní? Její dcerku chtěla rodina zabít, protože šlo o následek znásilnění a nechtěli ji přiznat sousedům, aby zachránili aspoň matku a čin utajili. Strašná tradice i náboženství. Jen kvůli tomu, že jde o ženu...A ona se vzepřela a i kvůli dcerce odešla od zbylé rodiny i domova. Kdo by dokázal putovat s kojencem a malým chlapcem jen tak, bez jasných vyhlídek? Vždycky si věděla rady. Jejího synka jsem obdivovala. Za to, jakou jí byl i přes nízký věk oporou. Pořád jsem čekala nějakou další tragédii. Naštěstí tentokrát nešlo o život, ale okradení ve vlaku, když to byly její jediné peníze a rozhodovaly o jejím osudu. Tak to mě opravdu naštvalo. Holky si ani neuvědomovaly, co spáchaly. Přesto se nad našimi poutníky nebe smilovalo a poslalo jim do cesty hodnou paní, která se jich ujala. Ale bez pracovitých rukou hrdinky a jejího odhodlání mít konečně bezpečný domov pro své děti by se ho nedočkala. Konec je téměř filmový a moc jí ho přeju. Vřele doporučuju jako výbornou četbu k zamyšlení, o zábavě se mluvit nedá. Na to je to až moc skutečné a vážné.


NatyDee
20.09.2013 4 z 5

Musím se přiznat, že tuto knížku jsem četla plná napětí až do konce. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, co musí emigranti podstoupit, aby získali trochu té svobody a nároku na "normální život. Jsem ráda, že takovéhle knihy existují a můžeme si osudy přečíst a jen konstatovat, že to jsou obdivuhodně silní lidé, kteří mají velkou vůli. Opravdu tato kniha stojí za to si ji přečíst, pak možná budou někteří smyšlet o lidech trochu jinak...

valentýna
15.09.2013

Děsivé zážitky z válečné Čečny se šťastným koncem. Ne každý z nás je vstřícný k emigrantům a všechny je hážeme do jednoho "pytle" a proto je dobré přečíst si alespoň takovéhle knihy.

Štítky knihy

války Čečensko

Autorovy další knížky

Zdeněk Novák
česká, 1920 - 2014
2011  87%Útěk z Čečny
1993  87%Ženy
2003  84%Pěti kontinenty vážně i nevážně
2007  65%Prameny řek
1997  100%Portugalsko / Madeira / Azory

Kniha Útěk z Čečny je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x