Útěk sestry Cecílie
Toto je skutečný příběh řeholnice, která hrála několik měsíců riskantní hru s komunistickou policií a jejími donašeči. Nakonec se jí podařilo vyhnout se vězení, do kterého ji chtěli dostat. Sestřička Cecílie (pod tímto svým křestním jménem knihu publikovala – její řeholní jméno bylo ve skutečnosti Makária) byla na mušce Státní bezpečnosti, když pomáhala unikat druhým. Vyměnila řeholní šat za celou škálu bizardních převleků, než se vydala na nebezpečnou cestu do svobodného světa. Skrývala se ve stodolách a tajných skrýších, často hladová, třesoucí se zimou a vystrašená. Pomáhali jí odvážní lidé, riskující vlastní životy a svoji svobodu. Nakonec prožila vrcholnou zkoušku v tmavé noci při přechodu přes přísně střeženou hranici. Vyprávění je prozářené odvahou a pevnou vírou. Působivě vykresluje pohnutky obyčejného děvčete, které ji vedly ke složení řeholních slibů a k fascinujícímu životu v klášteře.... celý text
Originální název: The Deliverance of Sister Cecilia, 1957
Komentáře knihy Útěk sestry Cecílie
Nástup komunistického zvěrstva na počátku padesátých let ve slovenských klášterech, v církvi. Povinná četba pro všechny lidi, kteří volí komunisty, tuto zrůdnou ideologii.
Fascinující vyprávění. Velmi autentické. A věřím, že nijak zvlášť "nepřikrášlené" vzpomínky mladé řádové setry, která se v 50.letech 20.stol. ukrývá a prchá před nově instalovaným komunistickým režimem v Československu. Tahle tenká knížečka popisuje bez obalu jeho drsné praktiky při pronásledování církví... Text (sice na stránkách hodně kompaktní) se čte jedním dechem. Zvlášť dramatické jsou pasáže, které popisují přechod ze Slovenska přes zavřené hranice do Rakouska, jehož východní část byla tehdy ještě okupována Rusi. Myslím, že knížka, nebo alespoň její druhá polovina, by měla být povinnou četbou pro mladou generaci. Aby vůbec tušili, věděli, co kdysi bylo a co se třeba může opět stát v případě vzniku nějaké nové "spravedlivé" diktatury libovolného odstínu. Ať už by její atributy, praktiky a cíle byly na první pohled jakkoliv lákavé.
Útlá knížečka s cenným poselstvím. Sestra Cecílie měla život divočejší, než asi původně čekala. Její vzpomínky patří mezi vzpomínky toho typu, na které bychom neměli zapomínat, proto oceňuji zpracování této knihy.
Nečakala som, že príbeh, o ktorom viem ako skončí, bude taký zaujímavý a napínavý. Sestra si veľa pamätá a všetko pôsobí veľmi živo.
Keď sa napríklad dostali do sovietmi okupovanej rakúskej zóny, tak ich prevádzač inštruoval, aby sa v prípade útoku rozutekali každý zvlášť (pochopiteľne, aby aspoň niekto mal šancu) a potom aby vyhľadali ľubovoľný kostol a v ňom sa pýtali za kňazom. Alebo nech zájdu za hocijakými, ale len starými ľuďmi. Tam bola vysoká šanca, že im pomôžu. Nie však za mladými. Hm. Naozaj zaujímavé.
Byť její svědectví působí po více než sedmdesáti letech, které uplynuly od událostí, které popisuje, mírně starosvětsky a v některých ohledech i naivně, je její příběh důležitým svědectvím o době pronásledování církve, které poznala na vlastní kůži a čelila mu s vírou a důvěrou v Boha. Pro nás je důležitým svědectvím o tom, co se stalo – a o tom, jak to mohli prožívat přímí účastníci událostí. V tom si myslím, že je a ještě nějakou dobu bude cenné.
Jeden z mnoha životních příběhů, který vypráví o tom, jak bolševici obrátili svět vzhůru nohama, tentokrát z pohledu sestřičky, která najednou začala "být nežádoucí" ani sama nevěděla jak.
Obdivovala jsem statečnost vzdělané řeholnice, která pro své přesvědčení a obětavost pro druhé, dokázala ztratit domov i vlast, aby byla věrna svému povolání!

80 %

Nesmírně silný příběh. Doporučuji ke čtení.