Útěk před smrtí

Útěk před smrtí https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165815/bmid_utek-pred-smrti-165815.JPG 4 13 4

Dne 2. února 1945 vypuklo ve 20. bloku koncentračního tábora Mauthausen povstání více než 700 vězňů, které bylo nejmasovějším pokusem o útěk v průběhu celé 2. světové války. Pouze devíti uprchlíkům se cesta za svobodou podařila a dožili se konce války. Jedním z těch, kteří měli vůli a štěstí přežít, byl sovětský důstojník Alexandr Manuilovič Michejenkov. Zachránil se také díky hrdinství a obětavosti českých obyvatel z Malšic, Bechyně, Radětic a dalších obcí a měst okolo Tábora. Michejenkovy vzpomínky beletristicky zpracoval velký jihočeský patriot a zkušený spisovatel Jaroslav Hojdar ze Sezimova Ústí. (zdroj: http://www.kosmas.cz/knihy/184037/utek-pred-smrti/)... celý text

Přidat komentář

Kakho-Oto
19.03.2021 5 z 5

Strhující příběh Rusa Alexandra Michejenkova, který se zúčastnil 2. 2. 1945 vzpoury asi 700 sovětských zajatců v koncentračním táboře Mauthausen. Michejenkov byl jedním z devíti účastníků této události, kterým se podařilo utéct a skrývat se až do konce války (a přežít ji). V jeho případě tak bylo zásluhou Čechů z jižních Čech, kteří mu od konce března pomáhali (dodáváním stravy, nočním přechováváním apod.). Jednalo se o rodiny Brožových a Švecových (ti byli z osady Jitra u Malšic). Michejenkov byl shodou okolností v Táboře v létě a na začátku podzimu 1944, byl vězněn v Táboře, kde se seznámil s prosťáčkem Václavem Janouchem. Právě za ním se chtěl dostal během útěku z koncentračního tábora, avšak Janouch byl stále vězněn (padl zřejmě v Pražském povstání) a nebyl ani majitelem mlýna u Bechyně, jak zalhal Michejenkovi (v uvedeném mlýně Janouch pracoval několik měsíců v roce 1942). Velké štěstí měl Michejenkov samozřejmě i v Rakousku, kde většina lidí nebyla vězňům nakloněna (přestože dva Sověti zemřeli díky pomoci jedné rakouské rodiny). Než se dostal do protektorátu, byl v Rakousku na útěku déle než měsíc. Kniha se čte jedním dechem a obsahuje kvalitní obrazovou přílohu.

Iwíček
06.02.2017 5 z 5

Musím říci, že tato kniha se mi líbila svou originalitou. Oslovily mě obrázky, které děj doprovázely, avšak musím se přiznat, že mi při čtení opět bylo smutno. Tak tomu je u všech knih vyprávějících zrůdnosti 2. světové války. Člověku při četbě vstávají občas chlupy hrůzou... Nicméně kniha mě zaujala.


Richie1
12.05.2015 4 z 5

Neobyčejně silný příběh z období konce 2. světové války o hrůzných podmínkách vězňů v koncentračním táboře Mauthausen a především o odhodlání hlavního hrdiny přežít strastiplnou cestu za svobodou. Kniha je psána jednoduchou formou, kdy byly poskládány vzpomínky samotného aktéra útěku a jednoho z mála přeživších - sovětského poručíka Alexandra Michejenka.
Podobné příběhy si zaslouží naši pozornost už jen proto, abychom nikdy nezapomněli, jakých strašných věcí jsou lidé schopni ve válečných podmínkách - abychom nikdy nedopustili opakování podobných válek a hrůz.
Kniha pro mě měla o to větší přitažlivost, že autora osobně celý život znám a velice si ho vážím.

isi
06.01.2014 4 z 5

tato kniha se mi zdá velice poučná , nemůzu uvěřit že se něco takového vůbec dělo