Útěk

Útěk https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292679/mid_utek-ZSb-292679.png 4 7 4

Vzhledem k Stalinovým výhradám své doby z provozování vyloučená divadelní hra sovětského dramatika (1891-1940) o bělogvardějských běžencích a oficírech. Smeteni revolucí, rozvráceni duševně a zdeptáni mravně si uvědomují prázdno, jež se před nimi otevřelo, a luští otázky své další existence a smyslu svého žití.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Бег (běg)


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
20.07.2021 3 z 5

Útěk - chaos porevolučního stavu v Rusku řešený útěkem, kdy degradace všeho a rozklad vztahů dosáhl psychických změn, se má znovu vrátit s pokorou pod knutu, neboť zemi - báťušku Rus se navždy těžko opouští.

Citace:". Ale jenom oprátkou válku nevyhraješ."

Rihatama
23.02.2021 4 z 5

Bulgakov vyrostl v prostředí duchovním a cizojazyčném, vyjdeme-li z profese jeho otce, a věnuje se tématům doby, v níž vyrostl. Občanská válka a osudy Bělogvardějců je jedno z nich, jež ztvárnil v divadelní hře Útěk, která však byla zakázána již v průběhu zkoušek. Téma zpracoval ve formě snů. Možná jediný přesvědčivý způsob pro autora píšícího v Moskvě/Rusku, odkud nemůže vycestovat ani dosáhnout vyhoštění přes opakované žádosti. Vnímám to hlavně jako umělecké, autentické svědectví své doby, kdy nechává nahlédnout do hlavy režimem bitého ruského umělce s nespoutanou duší. Sám Bulgakov to věru neměl za Sovětů snadné. Je až neuvěřitelné, že své poslední dílo stihl dokončit jen krátce před smrtí (1940), protože bez Mistra a Markétky (původně Inženýrovo kopyto) by byl knižní svět chudší a Rusové/Sověti by přišli o svůj patrně nejlepší sovětský (i ruský) román.


pavel9410
24.01.2021 4 z 5

Je to docela zmatek, hlavne na zacatku. Ale ma to atmosferu. Nejvic by me zajimalo, pro jake publikum to vlastne psal? Vysmiva se tem bilym, nebo je spis lituje? Kdyz si clovek precte jeho zivotopis - promita do toho i sebe? Co by bylo kdyby? Musim si o te dobe jeste neco nastudovat...

sika444
07.11.2019 3 z 5

Nebyl jsem tímto dramatem moc nadšen, i když vina může být v mé nesoustředěnosti. Osudy emigrace jsou zde jen načrtnuté a připadalo mi, že jsme se minuli s opravdu existenciálními otázkami. Ale třeba se mýlím.