Útěk

Útěk https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247615/mid_utek-247615.jpg 4 18 5

Próza Jiřího Hejdy, odsouzeného v procesu s dr. Miladou Horákovou, který prožil dvanáct let v komunistických kriminálech, nese všechny znaky klasického příběhu o útěku z vězení. Je tu napětí, prudké dějové zvraty, pocity marnosti i chvíle naděje, to vše umocněné důvěrnou znalostí muklovského prostředí. Hlavní hrdina utíká před nelidským systémem, neutíká ale před svým svědomím, ideály a zodpovědností. A tak, aniž by to oslabilo dramatičnost děje, můžeme sledovat i jeho niternou cestu ke správnému rozhodnutí... Román Jiřího Hejdy, který vznikl na základě autentických vyprávění autorových spoluvězňů, vyšel poprvé – a na dlouhou dobu naposledy - v roce 1969. I přes nastupující cenzuru se tehdy již nepodařilo normalizátorům zabránit vydání a kniha se setkala s nebývalým ohlasem čtenářské veřejnosti. Nyní vychází po 46 letech znovu...... celý text

Přidat komentář

tittanie
16.03.2023 5 z 5

Ráda čtu knihy na toto téma. Jenom mi přijde, že je jich málo, určitě méně než knih o druhé světové válce.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Pořád jsem si říkala, že musím vědět jak to dopadne, to mě hnalo dál a dál. Musím říct, že konec je opravdu překvapivý.
A ještě bych dodala, že o některých příbězích z lágru jsem četla už v jiných knihách. Konkrétně tu o dozorci, který neznal hodiny, vězni mu namalovali, jak to bude vypadat, až je bude mít probudit, ale dozorce si popletl ručičky a probudil je o dost dříve než měl.

Kackap
04.06.2022 3 z 5

Zajímavý román. Nabízí nejen dobrodružství a napětí, jak hrdina dopadne, ale i mnoho podnětů k zamyšlení. Byla bych já schopná obětovat řadu let života pro své přesvědčení? Stojí to za to? Jaký život člověka čeká v emigraci? Těžko odpovědět. Konec byl pro mě překvapivý.


bábuška
17.02.2017 5 z 5

Silná, emocionální kniha. Chce to vzpomínat.

zdenekhajek
06.01.2017 4 z 5

Autor Jiří Hejda je mi jako člověk velice sympatický. Jeho autobiografii jsem četl dvakrát. Román Útěk jsem tedy nemohl nepřečíst. Jde o poměrně zajímavou knihu se silnými autobiografickými prvky, konkrétně nejvíce v osobě uprchlíka Blažka. I když autor sám nikdy z vězení neutekl a ani útěk neplánoval. Kniha je napsána poměrně věcně bez nějakých kudrlinek. Úplný závěr knihy je zcela hejdovský a vystihuje na pár stránkách věrně autorovy postoje k životu.

Gracian1964
25.01.2016 3 z 5

Tuto knihu som cital kedysi davno ako vacsie dieta a dodnes si ju pamatam, asi ma dost zaujala...bolo by isto zaujimave precitat si ju este raz, v dospelom veku, ale kdesi sa mi stratila, takze sa k tomu nedostanem...prekvapilo ma, ze tu nie je ziadny komentar, to ju nikto necital?