Utečenci

Utečenci https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227113/mid_utecenci-U6U-227113.jpg 5 4 2

Podtitul: 25 příběhů sportovců, kteří odešli za svobodou. Nová kniha významného novináře, redaktora a televizního dramaturga Petra Feldsteina nás seznamuje s osudy 25 českých a slovenských sportovců, kteří – mnohdy za dramatických okolností – opustili v letech 1939–1989 svou vlast a odešli sportovat i žít do zahraničí. Vedle příběhů známých jmen, jako Martiny Navrátilové, Vladimíra Zábrodského, Milana Drobného, Aleny Vrzáňové, Václava Nedomanského a dalších, v ní najdete také příběhy méně známé, ale možná ještě poutavější. Podobně jako kniha A život šel dál, je i tato, volně na ni navazující, vybavena velkým množstvím dokumentárních fotografií.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Práh
více info...

Přidat komentář

Milonak
26.08.2019 5 z 5

Jako velký fanoušek sportu nemohu dát nic jiného než pět hvězd. Zajímavé čtení o osudech skvělých sportovců, které režim donutil opustit republiku. Některé životní příběhy jsou skutečně až zarážející - konkrétně pak pasáže popisující útěk samotný. Samozřejmostí je výborný popis sportovního růstu jednotlivých sportovců a jimi dosažených úspěchů. Při zamyšlení se nad tím, co tehdejší režim "dokázal" udělat s takto talentovanými lidmi jen nezbývá než konstatovat, že buďme rádi za to, že tyto časy jsou už definitivně pryč.

Honza89
04.07.2019 5 z 5

Kniha přináší obrovskou hodnotu. Musím se přiznat, že o řadě uvedených sportovců jsem v životě neslyšel, nebo jen velmi málo. Přitom se v mnoha případech jednalo o medailisty a jejich příběhy byly neskutečné (např. cyklista Ladislav Fouček). V první řadě proto oceňuji obohacující aspekt, kdy se dozvíte spoustu zajímavých informací o našich skvělých sportovcích v minulosti. Ohromující je také síla jednotlivých příběhů. Je pro mě nepředstavitelné, že na základě politiky končili (resp. měli končit) výteční reprezentanti země místo s fanfárami ve vězení apod. Hodně jsem se tedy nad knihou i zamýšlel. A co se týče poutí sportovců za svobodou, stali se pro mě naprostými hrdiny. Stejně tak je hrdinou autor Petr Feldstein, který osudy poskládal dohromady a kvalitně je interpretoval.