Uteč!

Uteč! https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446722/bmid_utec-SZY-446722.jpg 4 90 38

Je lepší postavit se svým démonům, nebo před nimi utéct? Milující rodina, bohatý a vlivný snoubenec, vidina úspěšné profesní kariéry. Obrázek života, po kterém touží většina žen. Hanna se před ním však rozhodla utéct. Na své pouti za nalezením odpovědí potká Jaye. Nepřátelského a uzavřeného motorkáře, který za pevnými hradbami mlčení ukrývá děsivou minulost. Pomůže mu pouto, jež mezi nimi vzniká, překonat traumata, která ovlivňují celý jeho život? Najde Hanna to, co hledá, nebo se jejich nebezpečná jízda nádhernou krajinou východního pobřeží USA řítí k nevyhnutelné pohromě? Silný příběh o tom, že i dobrým lidem se dějí špatné věci a že láska a přátelství mohou vzniknout tam, kde by to nikdo nečekal.... celý text

Přidat komentář

MartaPear
03.01.2024 5 z 5

Taková soudobá červená knihovna zasazená do současné Ameriky... Zasnoubená Hanna z "VIP" uteče snoubenci, potká motorkářkou partu ze "spodiny", po cestě s nimi "prozří" a změní svůj život. Oproti předválečné literatuře tohoto typu je to - bohužel - napsané současným moderním způsobem, tj. několik vypravěčů, časových a dějových rovin.

Miru79
04.07.2023 5 z 5

Prvních 70 stránek opravdu jako pro mladší generaci, ale potom je to "jízda" a přemýšlení, přestože hlavní hrdince je "jen" 25 let. Kniha je velmi dobrá, zajímalo by mě, zda je něco ze zážitků přímo autorky. Kde přišla na téma. A z mého názoru absolutně špatný návrch obalu, která čtenáře jen odradí, a potom název. Proč takový???


lalela
02.01.2023 1 z 5

Moc ráda čtu knížky českých autorů, ale v případě, že píšou o cizích zemích mi to nejde dohromady. Tato knížka byla pro mně obrovským zklamáním. Ano, možná bychom v příběhu mohly najít poučení, že ne vždy je třeba soudit podle vzhledu, ale celý příběh mi přišel dětinský. Snad kdyby byla tato kniha určena pro 15+, pojala bych tu recenzi jinak. Nakonec mi to dokonce zavánělo červenou knihovnou, neboť se autorka celou knížku snažila o to, že dobro nad zlem zvítězí. Ne, za mě opravdu ne.

broskev28
31.10.2022 3 z 5

Čtivé určitě, přesvědčivé - asi jak pro koho . . .
Každopádně doporučuju, protože příběh je zajímavý a prostředí jakbysmet. Jazykově velmi různorodé, korektorsky bezchybné, takže příjemné počteníčko!

"Když sem skončil za mřížema, myslel jsem si, že je to konec. Ve svý podstatě to byl ale začátek. Asi ne takovej, kterej bych si pro sebe vybral, ale i tak. Naučil jsem se tam, že když se nepustíš toho, jaký to mohlo bejt, seš v prdeli, můžeš to rovnou zabalit, protože k čemu je život, když to jediný, cos vod něj kdy chtěla, nikdy nedostaneš? To se vod smrti moc neliší. Musíš se s tím vyrovnat. Jít dál. Stanovit si jinej cíl. Bejt realista."

Miri10
13.08.2022 5 z 5

Naprostá pecka! Na knihu jsem se moc těšila, přesto předčila moje očekávání!!! Od skvělého nápadu, nádherných, barvitých popisů přírody (tady nemůžu jinak, než smeknout před rešeršemi, protože vám připadá, že autorka přesně tuhle cestu prožila sama), promakaného a dobře vystaveného děje, až po hlavní myšlenku, která nese důležité poselství! Hrozně se mi líbilo, že je kniha vyprávěna 3. osobou (tady vypravěčem), takže jsme mohli vidět do hlav hned několika postavám, kontrast bohatství a chudoby a nakouknutí pod pokličku lidské zrůdnosti. Hrozně dlouho jsem nečetla žádný dobrodružný román (a vlastně jsem žádné pořádné dobrodružo roky nezažila), takže děkuji autorce za tenhle výlet! Okouzlil mě stejně jako Hannu, přinesl napětí, ponaučení i uvědomění. Vřele doporučuji!

Zuzulinka
31.07.2022 5 z 5

Hezký příběh! Poučný.

Zruza
18.07.2022 3 z 5

(SPOILER) V celku byla kniha zajímavá a obsahovala spoustu důležitých témat. Ovšem mám pár výhrad.
spoiler
Proč si někdy ke konci knihy vyprosila od Jaye cigaretu, i když věděla, že je těhotná? Co se nakonec stalo s Bartem? Také mi docela vadí, že furt nevím jistě kolik Jayovi je, ale to je drobnost.

Buchtičkajani
29.03.2022 5 z 5

Skvělá, čtivá knížka. Knížka vám připomene důležité... Nesuď podle obalu... A ještě krásná rada od strýce... Nestačí přežít, hlavně žij.... Doporučuji přečíst, fakt se moc povedla.

lenkaabooks
21.03.2022 4 z 5

Česká autorka, americké prostředí. A vůbec to nerušilo. Hanna uteče od svého snoubence a cestou narazí na tři hrůzu budící motorkáře. Brzy se naučí lidi nesoudit dle jejich vzezření a také svým útěkem najde sebe sama. Moc se mi příběh líbil, těším se na pokračování, na kterém se prý pracuje.

lucakuca
21.02.2022 5 z 5

Pecka! Mám a budu mít o čem dlouho přemýšlet. Díky paní Dagmar naše Česká.

RadkaV.
02.12.2021 5 z 5

Tohle byla dobrá volba - ježíšek nadělil a já během lednové virózy přečetla.
Ze začátku bylo trochu těžší se začíst a nejdřív jsem moc nechápala, kdo co komu vypráví. Ale jelikož se knížka jevila jako "pro náročné čtenáře" a také díky tomu, že jsem na ni měla jen ty nejlepší reference, nedala jsem se. A nelitovala. Jakmile jsem se začetla, začal se příběh, který zprvu vypadal jako oddechová roadmovie, čím dál víc zamotávat a najednou tu bylo tolik témat, že by vystačily i na dvě knihy.
Autorka má opravdu dobrou a hlubokou znalost všech reálií a dává nahlédnout i do sociálních skupin a prostředí, kam bych se já jako průměrný Středoevropan asi nikdy nedostala. Nic není jen černé nebo bílé a i takové symboly, které 99% lidí na první dobrou odsoudí, můžou mít v určité situaci svůj kladný význam, a proto nesuďme nic a nikoho, když neznáme celou stránku věci. Děkuju za to, že jsem si to díky knize Uteč! uvědomila.

tami1
21.11.2021 5 z 5

Skvělé překvapení!

Mistrně napsaný společenský román. Struktura příběhu má mnoho vrstev a když je člověk vrstvu po vrstvě olupuje, nestačí se divit. Je až s podivem, jak jsme všichni ochotni dát na první dojem a posuzovat ostatní podle vzhledu. Nadchly mě Mezihry.

Doporučuji

smrčci
19.11.2021 5 z 5

Pokud se nic nezmění, tahle knížka ode mě dostaně titul největší překvapení roku 2021.
Čekala jsem slaďárnu pro puberťačky a místo toho jsem dostala napětí, silné životní osudy a poučení.
Málokdy se mi stane, že bych neodhadla, kam se děj knížky přibližně bude ubírat, tady jsem to ale vážně netušila a výsledek mě velmi mile překvapil.
Krásná knížka!

Kudík
26.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Tak toto bylo velmi příjemné překvapení, kde jsem si celou dobu čtení říkala "Nesuď knihu podle obalu", což platilo pro všechny hlavní hrdiny. Sice se Hanna z počátku chová dost nerozvážně a celkem nebezpečně, což se mi potvrdilo hlavně v závěru, kdy jsem zjistila "hlavní" důvod odchodu od Tonyho, ale byla mi moc sympatická. Počáteční trojice drsných motorkářů byla sice neuvěřitelná, ale jejich přátelství, hlavně, které se v průběhu děje rozvinulo mezi Hannah, Fredem a Jayem, bylo fascinující. Závěr mi přišel trošku rychlý, ale o to lepší, hlavně co se nadace strýce Harolda týkalo. Jen si stále nejsem jistá, jaké to desky Tony podepsal, kromě zjištění, že to byly ty po jeho levé ruce. Každopádně jako čtivou prvotinu nemohu hodnotit jinak než 4,5*.

marara
08.08.2021 3 z 5

Tahle kniha pro mě byla překvapením. V knihovně jsem si ji vybrala náhodou. Zaujalo mě jméno autorky a barvy obálky, které byly stejné jako na knize Pražské jaro od Simona Mawera, kterou jsem měla rozečtenou. Hannina cesta za poznáním sama sebe mě ale bavila. Je to další kniha, která ukazuje, jak je dlouhá pouť v životě důležitá, jak nám dává šanci přerovnat si hodnoty a podívat se na sebe i svůj život s odstupem. Z postav se mi nejvíce líbil Hannin mentor, její mrtvý strýc Harold, který k ní promlouval prostřednictvím dopisu a směroval ji tak i po své smrti na správnou životní cestu. Zajímavý byl ale také drsný motorkář Jay. Jeho příběh pěkně ukazuje, že se často stává, že tvář, kterou nám člověk ukazuje, je často jen maskou, kterou si nasadil proto, aby ve světě dokázal žít a přežít. Zaujala mě také linie kriminality, života ve vězení a také po propuštění z vězení.
Na druhou stranu příběh obsahoval řadu míst, která ho znevěrohodňovala a ubírala mu pomyslné body. Svět bohatých a úspěšných versus svět kriminálníků a násilníků jsou zbytečně velké extrémy. Tonyho nasazení při pátrání po Hanně, jeho snaha přimět ji k sňatku, jeho vyhrožování, to vše bylo prostě trochu moc.
Celkově se mi ale autorčin styl vyprávění líbil, kniha se krásně četla.

pogmanka
22.06.2021 5 z 5

Musím říct, že knížka mě mile překvapila. Po dlouhé době knížka, která se hrozně pěkně četla a já chtěla číst dál a dál, abych věděla, co nám tam autorka dál připraví a ukáže. Oba hlavní hrdinové si mě během pár stránek získali. Obzvlášť Jay, který to neměl v životě jednoduché a stále byl dobrým člověkem. U Hanny se mi líbilo, jak se cestou s oběma motorkáři změnila, a začala být odhodlaná konečně dělat to co chce ona a ne ostatní. Konec se mi nakonec líbil, i když jsem si ho představovala jinak, ale ke knížce se hodil. Za mě skvělé počtení a rozhodně si příběh časem znovu přečtu. A pokud autorka vydá další knížku, dám jí zase šanci.

Moninoslava
23.04.2021 2 z 5

Trochu mě překvapilo tak vysoké hodnocení u této knihy a jsem ráda, že zásadně nečtu recenze na knihy než si je přečtu, protože od této knihy jsem čekala docela dost a kdybych si nejdříve přečetla zde přítomné komentáře nejspíš bych čekala dokonce ještě víc a to zklamání by tak bylo ještě větší. Nemůžu říct, že by kniha nebyla čtivá, ale je to taková limonáda plná klišé. Být mladší, tak jsem možná nadšená!

Damonka12
10.04.2021 5 z 5

Tohle byla pecka, knihu jsem nemohla odložit. A i když bych malinko upravila konec jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Doporučuji.

certik003
02.04.2021

Začátek knížky mě hodně překvapil, čekala jsem české prostředí a byla napřed roztrpčená, moc nemusím, když čeští autoři děj zasazují do zahraničí. Proto jsem byla překvapená, jak moc mě děj bavil, přesto, že se mi místy zdál lehce nereálný, nejvíc asi některé dialogy Hanny s motorkáři, připadaly mi prostě moc filozofické. To ale vyvažovaly deníky strýce, které byly moc čtivé a zajímavé. Mrzelo mě, že závěr bude předvídatelný a klišoidní, ale autorka mě hodně převezla, ten konec se mi moc líbil.
3 1/2

vinebitch
05.03.2021 2 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jaké hodnocení knize dát, pak jsem se tedy rozhodla takhle. Nevím proč, kniha se mi zdála průměrná, asi jsem čekala jinačí děj podle anotace - což není nic špatného, někomu to může sednout dobře, mě zas tolik ne :) Dost mě překvapilo, že se děj knihy zdánlivě netočil pouze okolo Hanny, ale více okolo Jaye.
Konec se mi vcelku líbil; ze začátku jsem tak nějak nevěděla, k čemu se vlastně schyluje, ale nakonec se mi však zdál povedený :)

Štítky knihy

pro ženy útěk romantika

Autorovy knížky

Dagmar Česká
česká, 1986
2020  83%Uteč!

Kniha Uteč! je v

Právě čtených1x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených17x
Knihotéce94x
Chystám se číst91x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x