Utajené dějiny středověku

Utajené dějiny středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255586/mid_utajene-dejiny-stredoveku-255586.jpg 4 2 2

Myslíme si, že víme? Nebo je všechno jinak? Pravdu má Miloš Jesenský, když rozviklává tvrdošíjně přijímaný omyl o středověku jako o temné etapě stagnace lidské evoluce. Středověk byl pouze jiným pokračováním cesty, jejíž prach začaly vířit nohy prapředků před mnoha tisíciletími. Středověk netkvěl ve vzduchoprázdnu, ani nespadl s nebe. Spíše lze říci, že je čímsi jako oddechovým časem mezi civilizací pravěku, starověku a dnešní explodující technickou civilizací 21. století. Řada středověkých myslitelů znala prameny informací velmi starého data, které umožňovaly poučeným plout v hlubinách moře, vznášet se v ovzduší i létat ke hvězdám, ale též prodlužovat život, omlazovat těla, potlačovat zločinné sklony, vyrábět zlato i kovy na Zemi dosud neznámé. Starověk létal, létal i Šalomoun... Lze se pak divit, že středověcí konstruktéři se pokoušeli o totéž? Miloš Jesenský nás bude mnohdy uvádět v tichý úžas – na stránkách jeho knihy se setkáme s netradičními výklady burcujícími představivost a kreativitu. Jeho kniha je živá jako rtuť, čirá jako lesní studánka a plná inspirací. Čtěme, divme se, uvažujme a těšme se touto knihou, třebaže nebudeme vždy stejného názoru jako autor.... celý text

ZaS
ZaS
24.09.2023 5 z 5

Kniha výrazně předčila moj očekávání. Nejde o pouhý sumář všech více čí méně prezentovaných záhad. Autor nejen že přidává svůj vlastní pohled, ale občas popsal příběhy méně známé.
Sama o sobě by kniha vydala na velmi dobré čtyři hvězdy (tedy nadprůměr), tentokrát ale přidávám další hvězdu za vazbu a grafiku (hodnotím vázané vydání z roku 2014), která knihu posouvá na úroveň bibliofilií.

tosu69
tosu69
13.12.2016 5 z 5

Říká se,že dějiny píší vítězové.Když si uvědomím,co jsme se o minulosti učili ve školách a co se učí naše děti a naši vnuci,nejspíš je to pravda.Tato kniha ( a jí podobné ) nahlíží na historické události jinýma očima.Očima lidí,žijících v ústraní,nikoli na výsluní vlády a moci.Pro "moderního" člověka bude text možná zavánět takzvanou konspiraci ( jedno ze zaklínadel dnešní doby - když něčemu nevěříme, stačí tam dát tuto nálepku a je vymalováno ).Nicméně se dočteme o zajímavých detailech známých událostí středověku a máme možnost porovnání s oficiálně hlásanou ideologií.Zbytek je na čtenáři.