Utajená Magdalena

Utajená Magdalena https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37052/bmid_utajena-magdalena-Pxg-37052.jpg 5 8 4

Nezvyklý úhel pohledu na události, které stály u zrodu křesťanství a ženu, kterou historie nikdy úplně nepochopila, zvolila ve svém románě Ki Longfellowová. Mariammé měla dar vidění a touhu po vzdělání tak velkou, že se i s přítelkyní a otcovou schovankou Salome tajně vydávala z otcovského domu na setkání lidí Cesty v domě učence Heliho bar Nehuštana. Její otec, Josef z Arimateje, se však o jejích nočních výpravách dozví a přesto, že dceru velmi miluje, podle dobových mravů mu nezbývá nic jiného, než ji poslat z domu k příbuzným do Betanie. Mariammé a Salome v doprovodu s otcovou služkou Tatou však ještě předtím tajně uprchnou z domu, přidají se k Helimu a jeho lidem Cesty a v mužských šatech se vydají na dlouhou pouť k Mrtvému moři... Jako Jan Menší a Šimon Mág se Mariammé a Salome setkávají s Janem od Řeky, který káže o jediném Bohu a s jeho bratrancem Ješuou, který je Mariammé blízký. Autorka rozehrává velkolepé drama plné nejrůznějších vášní, touhy po vědění a pravdě, drama naplněných i nenaplněných lásek... .... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Secret Magdalene , 2005


více info...

Přidat komentář

Allla9
01.12.2022 5 z 5

Zajímavě pojatá kniha. Setkáváme se zde s počátky křesťanství z netradičního pohledu.

Micha-Él
16.11.2022 5 z 5

Moc krásná kniha, jen škoda, že je tak málo známá. Některé situace ke konci mi sice přišly až příliš kontroverzní, ale těm, kdo jsou otevření netradičnímu pohledu na osobu Ježíše, můžu doporučit. Musím vyzvednout bohatý a informacemi nabitý styl psaní, který dokazuje autorčino důkladné zkoumání tématu. Samozřejmě je text v důsledku toho hutnější, ale stále příjemně čtivý.


Sasulla1357
04.11.2013

Krásná kniha, původně jsem si ji půjčila, neboť jsem nic lepšího nenašla a nyní nelituji.

Lavinia
30.08.2012 5 z 5

Tak tahle knížka mě naprosto dostala. Nejdřív jsem nevěděla, co od toho čekat, sice počátky náboženství mě, ačkoliv jsem ateista, zajímají, ale tato kniha má výrazně odlišné pojetí. Ale v tom vězí i její originalita. Nejen v tom, že si hlavní hrdinka hraje na muže, ale především o celém tom pojetí zrodu křesťanství. Vykreslení skutečnosti, že Ježíš byl jen kvůli nedostatku intelektu nepochopen, což vedlo k naprosto zrůdnému přerodu původně krásné myšlenky. Tato kniha vyvolává otázky, ty s otevřenou myslí nutí k přemýšlení, jiné zaujme samotným stylem psaní, neboť je kniha velice poutavá a čtivá. Ač je tato kniha poměrně nenápadná, skrývá v sobě pravý poklad!

Štítky knihy

křesťanství ženy americká literatura biblické postavy 1. století Máří Magdaléna, Marie Magdalena

Autorovy knížky

Ki Longfellow
americká, 1944
2007  93%Utajená Magdalena

Kniha Utajená Magdalena je v

Přečtených13x
Knihotéce59x
Chystám se číst25x
Chci si koupit1x