Kouzlo Amberu

Kouzlo Amberu https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95773/kouzlo-amberu-95773.jpg 3 18 4

Úsvit Amberu série

< 3. díl >

Triumfální návrat do světa Amberu a Dvorů Chaosu. Poté, co Dworkin vytvořil nový Vzor, pustoší Dvory Chaosu ničivé stínové bouře. Nepřátelství mezi dvěma mocnostmi vzrůstá a nastává zuřivé krveprolití. Nikdo nemůže věřit nikomu, vítěz získá božskou moc nad celým světem. A do hry vstupuje nový hřáč – Feynim, pradávné bytosti, starší než Chaos – rasa, která již jednou dvory porazila…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic
Originální název:

To Rule in Amber , 2004


více info...

Přidat komentář

Martin_Eli
04.11.2023 2 z 5

Tato kniha je povedená a klidně z mého pohledu může být součástí celého světa Amberu. Až na pár detailů to není až tak daleko od Zelaznyho stylu

kethy
29.04.2016 3 z 5

Je v tom cítit zmatek. Vypadá to, že se pan Betancourt začíná strácet v chaosu. Některé situace se opakují z dob Corwina a sám Oberon je tu popisován jinak, než nám naznačoval mistr Zelazny. Ještě se to dá číst, ale tuším, že to nedopadne zrovna nejlépe. Všechno to zkončí patosem, protože ta cesta k tomu vede. Logiku příběhu tu sem tam zachrání dobře cílený humor, kterého v této celé sérii není zrovna moc. Jsem zvědaví na další knihu, ale asi ji zatím odložím a pustím se do něčeho čerstvějšího.


Terva
14.03.2016 3 z 5

Chvíli jsem měl chuť je oba zabít.
Ta chvíle trvala dlouho, moc dlouho.
Pak jsem jim chtěl ublížit.
To trvalo ještě déle.

Po celkem neslavně povedeném prvním příběhu o Oberonovi z pera mistra Betancourta,
nazvaném První stín Amberu **
a již slušnějším druhém pokračování s názvem Amber a Chaos ****
se tato kniha řadí někam do středu imaginárního stínu ***.
Zatím co je první třetina příběhu absolutně perfektní a veze se v rytmu Zelaznyho humoru a akce, druhá třetina vše totálně pohřbí pod vrstvou nelogičnosti a zmatku, aby pak alespoň trochu vešla do solidnějšího finále. Oberonovo naprosto komické dohady s mluvícím stromem, jsem probrečel smíchy. Perfektní dialog, směšné situace a geniální pointa, dala celému příběhu vysokou laťku. Bohužel, v další části knihy (příběhu) už nebyla překonána. Naopak logika příběhu (zvláště shánění zlata) prudce klesla. Samotný vznik Amberu a jeho Stínů by určitě mistr Zelazny zvládl lépe. Já tomu věřím. John Gregory Betancourt to nezvládl a zamotal se v chaosu vyprávění, zmatku v postavách a podivném kuplířství s nimi. Pesimista ve mně napůl očekával, že vše bude v plamenech, ale opak je pravdou. Tahle stínová vatra se nerozhořela. Vyšla ještě jedna kniha na toto téma, nese název Stíny Amberu. Jsem jejím vlastníkem již několik let, ale tuto předsérii o Amberu čtu poprvé. Dám tedy poslední knize šanci mě nějak oslovit a neutopit v Chaosu.
Malá ochutnávka: Snažil jsem se jídlo příliš nezkoumat, neptal jsem se, co je to v sendvičích, ale snědl jsem jich šest. Byly docela chutné, když jsem ignoroval křupání a občasné zakvičení.........

V příběhu spisovatel Betancourt použil několik celkem dost dobrých situací a hlášek.
Vybral jsem deset citátů a vepsal mu je do jeho „Stínu“.
Přečíst si je můžete i v mém profilu pod pokličkou nazvanou „Oblíbené citáty“.

CITÁT – Jest-li mě zabiješ, nikdy ti to neodpustím, Oberone............

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Oberon začíná se svým otcem Dworkinem a dalšími sourozenci budovat Amber. Protože je jako jediny člen Dworkinovy rodiny naladěn na Vzor, je uznán za krále v jejich nové stínové zemi.
Ale Dworkinova rodina má stále své nepřátele v Chaosu a ti chtějí Amber za každou cenu zničit. Oberon musí s ostatnímu naverbovat dostatečně velké množství armády, aby v konečném zúčtování obstáli.
Tento díl mi připadal o něco zajímavější než předchozí dva - konečně se něco dočítám o vzniku Amberu. Trilogie ale nekončí - zdá se, že pokračuje dalšími díly. Už se těším na pokračování příběhu.

Autorovy další knížky

2003  72%První stín Amberu
2009  77%Stíny Amberu
2004  75%Amber a Chaos
2006  69%Kouzlo Amberu

Kniha Kouzlo Amberu je v

Přečtených34x
Knihotéce43x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x