Úspěšná paměť

Úspěšná paměť https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230940/bmid_uspesna-pamet-230940.jpg 5 8 1

Odhalte tajemství správného učení a zdokonalte svou paměť Jsou lidé se „zázračnou pamětí“ hříčkou přírody, nebo jde o kombinaci talentu a tvrdé práce? Co se děje v jejich mozku? Dá se z jejich zkušenosti užít něco v každodenním životě? A kdo by se nebál oslabování paměti ve stáří. Na tyto otázky vám mohou odpovědět lidé, kteří mají s problematikou zkušenosti – například autoři této knihy Michaela a Gunther Karsten, několikanásobní šampioni soutěží v paměťových schopnostech. V knize Úspěšná paměť poskytují návod, jak na sobě pracovat v mládí i jak se bránit stárnutí. Nemějte obavu z náročnosti, povedou vás krok za krokem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: ekniha , BizBooks
Originální název:

Erfolgsgedachtnis


více info...

Přidat komentář

parxel
31.07.2015 4 z 5

Tato kniha je zaměřena na osobní rozvoj, konkrétně na různé "paměťové metody". Nelze ji tedy posuzovat jako běžnou prózu.

Oba autoři jsou experti v paměťových dovednostech a dosáhli vysokých ocenění v paměťovém sportu. Zajímavostí je, že na streamu lze v pořadu slavní neznámí nalézt video pojednávající o autorce této knihy (doporučuji se na něj podívat).

Samotná kniha začíná testem paměťových dovedností, který obsahuje 10 různých pamětových úloh. Tyto úlohy zahrnují zapamatování čísel, jmen, obrazů, historických dat, cizích slov aj. Následně je pak v knize popsáno několik metod, jakým způsobem přistupovat k řešení různých paměťových problémů. Základ každé metody je vysvětlen na několika příkladech a po nich následuje několik většinou jednoduchých příkladů, které si může čtenář sám vyzkoušet. Déle je pak uvedeno, jak tuto metodu aplikovat na různé úlohy vč. běžných každodeních problémů typu "Kde jsem nechal klíče?" a jak jí dalé rozvíjet. Na konci knihy, pak naleznete ještě jeden test paměťových dovedností, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak jste se zlepšili.

Mě osobně z uvedených technik asi nejvíce oslovila technika na zapamatování cizích slovíček. Dále mne zaujaly informace o tom jak efektivně opakovat. Dále bych ještě poznamenal, že některé ze zmíněných technik, lze začít používat prakticky okamžitě. Jiné je potřeba se naučit postupně a vyžaduje to nějaký to nějaký čas viz master-system pro zapamatování čísel.

Na závěr bych dodal, že sama kniha mi nepřišla až tak úplně čtivá, ale tento drobný nedostatek je bohatě vyvážen hodnotu informací obsažených v knize. Osobně si myslím, že některé techniky jsou velmi triviální a o to víc mne překvapilo, čeho s nimi lze dosáhnout. Velmi mne také zaujalo, že rozvýjení paměťových dovedností může vést i k rozvíjení dalších dovedností, což jsem si dříve neuvědomoval.

Štítky knihy

paměť, trénink paměti

Autoři knihy

Gunther Karsten
německá, 1961

Kniha Úspěšná paměť je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Knihotéce5x
Chystám se číst26x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x