USA východ - Turistický průvodce

USA východ - Turistický průvodce https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367792/mid_usa-vychod-turisticky-pruvodce-dun-367792.jpg 4 1 1

12. vydání. 2018 Spojené státy americké – země snů, objevů a kontrastů, nazývaná Nový svět. Východní pobřeží ještě nese v paměti okamžik, kdy sem vkročili první osadníci, aby položili základy principům demokracie. Průvodce Rough Guide nabízí to nejlepší z lákadel a to nejzajímavější z destinací východní části USA – můžete se pustit po stopách původních obyvatel Ameriky, podivovat se pečlivě udržovaným tradicím nebo neskutečně šokujícím výstřednostem, navštívit střechy mrakodrapů a zamilovat se do přírodních krás sopečných ostrovů, okouzlujících vodopádů či domovů nebezpečných medvědů grizzly. A nejen to, ale i mnoho dalšího!... celý text

Cestopisy a místopisy Mapy a atlasy
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Rough Guide to USA , 2017


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
19.12.2019 4 z 5

Jedná se o typický průvodce od Rough Guides, takže znalý čtenář / cestovatel asi ví, co očekávat. Přehledné, na začátku kapitoly vždy shrnutí, vypíchnutí toho nejzajímavějšího, dobře se v knize orientuje. Kvalitní provedení (odolné pro cestovatele, ale hmotnost dost velká, barevné fotky, plánky a mapky). Tyto průvode jsou určeny hlavně pro individuální cestovatele, ale samozřejmě jsou užitečné pro každého.
Bohužel (nejen) tento průvodce oplývá i hodně nedostatky. V textu je neskutečné množství chyb. Jota dělá téměř bezchybné krásné knihy (edice Cestopisy, Opravdové příběhy), ale toto je opravdu ostuda. Dokonce je v knize nepřeložený odstavec (str. 406) se záhlavím: "The sporting life / opomenul jsem vyseparovat k překladu".
V textu nejsou uvedeny odkazy na mapky a na fotky a na mapkách není legenda k zajímavým místům, jen na jídlo, ubytování, pití a noční život.
Co mě ke konci už opravdu vytáčelo, byly samé superlativy. Téměř na každé stránce (a někdy i vícekrát) je něco největší, fascinující, jedno z nejlepších, první na světě apod.
Hodně často upozorňují na silnou komunitu lesbiček a gayů, často to vypadá, že USA snad mají 50% obyvatelstva LGBT.
Kniha je psána s lehce levicovým nádechem (to nemusí být nedostatek, je to individuální).
U měst chybí údaj o počtu obyvatel.
Chybí údaje o počasí v jednotlivých státech / oblastech a informace, kdy je za správná doba pro cestování, k návštěvě.

Tato kniha je první díl, druhý je USA západ. Podle toho, kam budete cestovat, můžete vystačit s jedním dílem nebo budete potřebovat oba. Začátek i konec knih je naprosto stejný (úvod, základní informace - 56 stran, souvislosti, poznámky - 35 stran).

V knize USA Východ jsou měřítka v mílích nebo yardech, ovšem v USA západ jsou v km nebo metrech (ne vždy).

I přes množství vyjmenovaných nedostatků se jedná o nepostradatelného průvodce pro individuální cestovatele (pokud nesáhnou po asi ještě lepším od Lonely Planet). 75%, 19. 12. 2019.