Urozená vězeňkyně

Urozená vězeňkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72419/bmid_urozena-vezenkyne-1KF-72419.jpg 5 42 15

Po smrti královny Kleopatry jsou její tři děti, mezi nimi i chytrá a krásná Seléné, odvedeny v řetězech na dvůr sestry císaře Augusta. Mají z nich být vychováni řádní občané Říma. Ale důvtip, který Seléné zdědila po matce, a touha právem usednout na egyptský trůn nedovolí dívce trpně se smířit s osudem.

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Cleopatra's Daughter , 2009


více info...

Přidat komentář

Ashi
06.08.2022 5 z 5

četla jsem ji už dříve, ale stále si pamatuji příběh. Příjemně ubíhající s pochopitelným závěrem.

Gracinka
14.05.2022 5 z 5

Krásná knížka. Seléné si mě hned získala.


Terisek99
21.07.2020 5 z 5

Kniha byla úžasná. Rozhodně doporučuji.

Atanone
20.12.2019 5 z 5

Jelikož můj komentář k této knize záhadně zmizel a mně se už nechce se s tím psát znovu, chci jen knihu trošku pošoupnout nahoru. Přestože se jeví jako "limonádka" jak ji kdysi nazvala moje maminka, mně zase až tak oddechová nepřipadá. Líčení života na císařském dvoře, ale nejen tam, mi místy přijde dost drsné, například zmínka o patriae poteras, což vlastně bylo právo hlavy rodiny rozhodovat o životě a smrti jejích členů a další věci.
Podle mě se paní Moran podařilo pod "babské čtení" schovat hodně neromantiky

hossek
26.04.2019 5 z 5

Za mě super čtení, oddechovka.

guardian
08.04.2019 4 z 5

Michelle Moran je jedna z mých nejoblíbenějších autorek historických románů. Umí příběh vykreslit naprosto skvěle. Přesto mě v této knize rušila jedna podstatná věc (což ale může být dáno i překladem!) - občas jsem se velice snadno ztratila v dialozích a musela jsem některé rozhovory číst vícekrát, abych pochopila, která postava co říká. Proto tentokrát jen 4*.

Atanone
18.08.2017 5 z 5

Když moje maminka kdysi tuto knihu přečetla,řekla o ní,že je to takový "románek". Opravdu nevím,co ji k tomu vedlo,protože podle mě je tato kniha velmi dobrý historický román. Není ani moc romantická,když uvážíme okolnosti hlavní osy příběhu. nenašla jsem toho zase až tolik,o čem bych polemizovala. Opomenu do očí bijící vyspělost jedenáctileté Seléné,která byla podle autoirky schopná později ve dvanácti a třinácti letech navrhovat architektonické skvosty Říma a její myšlenkové pochody,které autorka podle mě nemůže svést na to,že pokud dívky v té době dosahovaly plnoletosti v 15,tak vyspělé byly. Můžete mít nastudováno,můžete mít IQ výše Eifelovky,ale strčí vás do kapsy ten,kdo má prostě "odžito". Hlavní hrdinka se prostě místy chová na 30- ale dobře,řekla jsem,že to opomenu.
Co mi udělalo radost byla dětská postava budoucího císaře Tiberia. Ten se,chudák, ve většině děl objevuje už jako dospělý,nebo jako vyžilý podezřívavý a zákeřný stařec. Bodejť,kdo by po takovém dětství a mládí zůstal normální?
Livia je tady vylíčená jako v jistém směru omezená pletichářka,nebezpečná a zákeřná,ale pletichářka. Tou možná i byla,jak se historici shodují,ale mezi ní a Augustem musel být velice hluboký vztah,který přetrval roky,ať už byl postavený na čemkoli. Říká se,že oba vstávali velmi časně ráno,žili skromně a většinu dne pracovali,dokonce si prý i přes den v rámci vlastního paláce posílali dopisy,aby si sdělili své myšlenky. Tož to klobouk dolů!
Co se autorce podle mě povedlo naprosto úžasně je,že dokázala vylíčit jak lesk tak i špínu Říma.A jeho krutost. Příběh mladé matky,které vezmou dítě jen proto,že to není syn a chystají se ho někde pohodit na smetiště,se klidně mohl stát. Vždyť i Tonia,zmiňovaná v této knize (Antonia Mladší-Minor,dcera Oktávie a Marka Antonia) prý později neváhala odsoudit k smrti hladem svou dceru Livillu,když se zapletla se Seianem,který chtěl svrhnout Tiberia.
Takže-za mě spokojenost veliká. Očekávala jsem harlekýnismus ve všech podobách,ale dostala jsem krásný příběh,který zařadím do knihovny vedle jemu podobných,ke kterým se ráda vracím.

Markett
20.10.2015 5 z 5

Tak tahle kniha neměla chybu. Námět byl opravdu zajímavý a autorka příběh princezny Seléné napsala velmi dobře a chytlavě. Ale je škoda, že všechno skončilo, když Seléné našla své štěstí, určitě bych si přála vědět, jak to bylo dál. Popravdě řečeno, nechtěla bych žít v této době.

Lily28
22.08.2015 3 z 5

Na jednej strane krásny historický román o menej známej dcére preslávenej Kleopatry, ktorej osud je naozaj veľmi zaujímavý, priam rozprávkový. 4*
Na druhej strane ma pri čítaní rušili vymyslené dejové línie, ktoré sa od historických faktov líšili na prvý pohľad nepremyslenosťou a nereálnosťou. -1*

77fifi
18.02.2015 5 z 5

čekala jsem jen historický román.... a dočkala se napínavého příběhu od kterého se nešlo odtrhnout.....ihned si od kamarádky půjčím další dvě knihy autorky :-) !

Katera
28.03.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila. Myslím, že autorka pěkně vystihla dobu. Příběh je místy drsný, ale hlavní hrdinka se dočká šťastného konce :-)

orinka3
09.01.2014

Byla jsem velmi nadšena Paměťmi Kleopatry, ale tohle mě nějak nechytilo.

Barbanka
16.11.2013 5 z 5

Opět musím říct,díky bohu že žiju v době v jaké žiju....

Wiqqux
07.09.2013

Kleopatrinu dcéru som dostala na Vianoce a som šťastná, že ju mám. Je to krásny romantický príbeh z časov staroveku. Nikdy by mi ani na už nezišlo, že sa niečo podobné naozaj stalo v tých krutých časoch.

Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila