Uranie

Uranie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239091/bmid_uranie-239091.jpg 4 5 1

Sci-fi na bázi duševna a souznění. Život a poznání mladého učence - autora - a jeho přítele. Autor líčí své představy o vesmíru a vzdálených planetách, pokusy svého přítele a jeho přítelkyni, kteří zemřou při pozorování polární záře z balónu.

Přidat komentář

Laifaner
22.02.2021 4 z 5

Kniha je napsaná v roce 1889 a je třeba podle toho k ní přistupovat (staré výrazy, obšírné opisy, cudné konverzace). Není to klasické dobrodružství jako u Julese Verna, spíše mix vědy, filozofie a pohledů do budoucnosti zabalené do prostého příběhu. Prý měli pana Flammariona (jinak též astronoma a přírodovědce) v jeho době za snílka, dnes by byl spíše popularizátorem vědy.
Náročnější na četbu s ohledem na dobu vzniku, ale jinak někdy až překvapivé, co v té době už znali a kolik představ se splnilo (tedy kromě toho, že vzdělání a poznání vyhraje nad pachtěním za kusem žvance).
A jedna facka všem těm dnešním septikům, realistům a Sisyfům: Nemá smysl zatracovat nic nevysvětlitelného a záhadného kolem nás, protože tak jako si vědci před sto lety nedokázali představit to, co my víme dnes, jistě totéž platí i pro vědce dnešní.