Úprk rozumu: Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii

Úprk rozumu: Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56464/bmid_uprk-rozumu-politicka-korektnost-a--656a268814e23.png 4 23 4

Známý britský novinář Anthony Browne se ve svém eseji zabývá jedním z klíčových fenoménů současného veřejného života – politickou korektností. Na rozdíl od ostatních textů, které se k politické korektnosti staví kriticky, však neulpívá na okrajových jevech, jakými jsou leckdy komicky neústrojná „korektní“ pojmenování. Politickou korektnost chápe jako ideologii, jež výrazně formuje nejen vyjadřování, ale hlavně myšlení a postoje jednotlivců i skupin, zvláště těch mediálně a politicky aktivních. Kde se vzala ideová struktura, v jejímž jménu je moderní západní člověk ochoten tolerovat cenzuru a autocenzuru? Jaké jsou její kořeny? A komu a čemu v konečném důsledku slouží? To jsou jen některé z velmi provokativních otázek, jež si autor v této knize pokládá. Vydání první... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Retreat of Reason: : Political Correctness and the Corruption of Public Debate in Modern Britain , 2006


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
17.03.2020 4 z 5

Desivý pohľad na nástup nenápadnej totality. Verím, že aspoň na toto bol komunistický režim u nás dobrý, aby sme už nikdy nedovolili (neo-)marxistom znovu sa chopiť moci. Pokusy sú a silné. A západ je zjavne vo veľkých kakaniciach. I keď možno si už začína uvedomovať to zlo, čo by dokazoval fakt, že autor knižky bol v r. 2019 zvolený za poslanca britského parlamentu. Ale v USA zase ľudia celkom vážne berú socialistu Sandersa, dokonca je to jeden z hlavných demokratických kandidátov na prezidenta. Tak neviem. Každopádne, knižku treba čítať, i keď téma by si zaslúžila širsí záber a hlbší ponor (napr. mi tam chýba priznanie si viny za útlak, kolonializmus, rasizmus a kapitalistickú pretvárku, ktoré sa stali živnou pôdou pre nástup hnutí, dnes rozbujnelých ako rakovina politickej korektnosti).

Mayaku
05.11.2018 3 z 5

Přebujelá politická korektnost, která ve svém výsledku omezuje nebo přímo vylučuje objektivní diskusi, je pomyslnou cestou do pekel systematicky vydlážděnou dobrými úmysly. To je věc, kterou by nějakým způsobem měl vnímat každý alespoň relativně racionálně uvažující člověk. Kniha sice předkládá některé poměrně zajímavé (byť nijak zvlášť objevné) teze, avšak zároveň stojí a padá se svou stručností a povrchností. Chápu, že v době vydání se tato kniha mohla jevit pomalu vizionářsky, ale v současné době z mého pohledu nepřináší nic moc nového.


bezprezdivky
07.09.2018 4 z 5

Povinné čtení pro všechny politicky korektní a korektně politické ...........

honajz
01.06.2012 4 z 5

Trošku mne mrzí povrchnost knihy - v tom smyslu, že některými tématy se zaobírá zbytečně často a omílají se dokola stejné argumenty, a jiná, leckdy zajímavější témata, jsou jen lehce načrtnuta. Na každý pád přináší kniha hodně zajímavých myšlenek a vyvážený pohled na současný problém jménem "politická korektnost", který se pomalu, ale jistě stává diktaturou.

Štítky knihy

eseje demokracie politická korektnost diskriminace

Autorovy knížky

Anthony Browne
britská, 1967
2009  90%Úprk rozumu: Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii

Kniha Úprk rozumu: Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x