Uprchlík na ptačím stromě

Uprchlík na ptačím stromě https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285574/bmid_uprchlik-na-ptacim-strome-1TP-285574.jpg 5 175 37

Malý modroušek, exotický ptáček, který v našich podmínkách přežívá jen těžko, uletí chovateli z klece a je zachráněn ptáčky z ptačího stromu, kteří tam pod dohledem starého laskavého papouška Kubíka žijí jako jedna velká rodina. Brhlíci, strakapoudi, zvonci, červenky a pěnice přijmou Modrouška mezi sebe, takže během léta zažije mnohá větší i menší dobrodružství, veselá i nebezpečná. Jeho očima se malí čtenáři dozvědí zajímavé podrobnosti o stavění ptačích hnízd, o lovu na housenky i o tom, jak to dopadne, když se v některém z hnízd nic netušícím ptačím rodičům vylíhne kukaččí mládě. S blížícím se podzimem však přijde chladnější počasí a Modroušek onemocní. Ptačí kamarádi o něj obětavě pečují. Podaří se křehkého ptáčka zachránit?... celý text

elexmil
elexmil
31.01.2024 5 z 5

Vzpomínám na knihy svého dětství a tato patřila k těm TOP. Tu jsem přímo milovala.

vosje
vosje
16.07.2022 5 z 5

Na tuhle četbu jsem se moc těšila, protože mám tu knihu ráda. Taky se mi moc líbí, že to pan Sekora sice psal jako pohádku, ale snažil se věrně vylíčit způsob života hlavních aktérů, v tomto případě ptáků (on byl takto pečlivý i při psaní Ferdy Mravence, to až tvůrci animovaného filmu to zprasili).


Kontryhelka
Kontryhelka
06.06.2022 5 z 5

Stará dobrá klasika, která vždy potěšila dětskou duši.

Teruberu
Teruberu
03.03.2022 5 z 5

Po letech jsem si knížku s chutí přečetla, díky čtenářské výzvě. Moc se mi líbí.

Sandik
Sandik
21.11.2021 5 z 5

Skvělá kniha pro děti ve věku zhruba 5-8 let, představující jim ptačí říši. Stejně jako ve Ferdovi ale místy poněkud překvapí jistá krutost. Samozřejmě ne, že by to nepatřilo k životu, ale menší děti tím mohou být poněkud zaskočeny... Celkový dojem: 90%

Metla
Metla
08.01.2021 4 z 5

Bible malých ornitologů. Příběhy z ptačí říše, ve kterých se děti poutavou formou dozví spoustu detailů ze životů opeřenců - o migraci, o dravcích, o hnízdech, sezení na vejcích, o kukačkách, o pozorování a kroužkování. Nádherné ilustrace, především ty barevné, umožní poznat jednotlivé druhy ptáků... a co jsme z cácorkou nezjistily z knihy, to jsme si prohlédly či přehrály na netu.
Pětileté skřítě předvádělo svými reakcemi slalom mezi brankami: 1) potěšení, když se dělo něco veselého, nebo byl na scéně papoušek Kubík (patřičně jsem se jeho replikami proráčkovala), 2) zájmu (co je zač ten Bumbrlíček) a 3) zděšení v krutých momentech: "Mami, já už to nechci číst!" Kukačky jsou holt mrchy a krahujci taky potřebují žrát, pan Sekora realitu zbytečně nepřikrášluje. Útlocitnější dušičky to nepřekousnou snadno.
Použitý jazyk odpovídá době vzniku, ovšem s předčítáním nebyl sebemenší problém - navíc lze archaické obraty snadno přizpůsobit. Ale zase se to nesmí nepřehánět, například u nás na Severní Moravě by to znamenalo použít v každé větě přinejmenším dvě (spíše tři) sprostá slova. 80%

AgiMangi
AgiMangi
21.12.2020

Moc krásná knížka nejen pro děti ale i pro milovníky ptáčků z Čech ale i exotických papoušků.
Tento milý příběh snad dovede vtáhnout do děje úplně každého.

Osice
Osice
25.08.2020 5 z 5

Zakoupena za 10 Kč v knihovně, vyřazená z fondu. Takový poklad vyřadit! Barunka při čtení mnohokrát prohlásila, že se jí moc líbí. A mně se líbila také moooc:-)

S Modrouškem jsme prožily mnohá dobrodružství, poznaly neskutečné množství ptáků, o některých jsem ani netušila, že existují (třeba bukač, fregatka nebo skorec), dozvěděly jsme se opravdu hodně informací o jednotlivých opeřencích, od stavění hnízd, přes hnízdění, krmení mladých, až po nesmělé letecké pokusy a odlet do teplých krajin. Kromě života volně žijících ptáků jsme měly možnost nahlédnout i do klecí s cizokrajnými ptáky. … Příběhy krásně plynuly a díky skvělým ilustracím O. Sekory jsme si mohly udělat dobrou představu o tom, jak ptáčkové po celý rok „hospodaří“. Přestože je kniha nabytá nejrůznějšími fakty z ptačí říše, tak není ani trochu nudná, ba naopak. Panu Sekorovi se podařilo úžasně protkat naučné prvky do napínavého dobrodružství. … Doporučuji všemi osmi:-)

„Toník se nemohl na albatrosa vynadívat. Jednoho dne se však objevil na obloze nepřítel. Byla to černá fregatka, křídla měla jako dvě kosy a z malé hlavy čněl dlouhý, na konci trochu zahnutý zobák. Hnala se jako šíp k albatrosovi. Albatros právě chytil pěknou rybu, měl jí plné vole. V té chvíli se na něj vrhla fregatka, která si sama rybu ve vodě ulovit nedovede. Uchvátila albatrosa za krk a ten nemohl jinak, než že v největší tísni vyvrhl rybu z volete ven. Fregatka se okamžitě pustila za ní, chytila ji ve vzduchu a snědla. Od té chvíle už loď neopustila. Jakmile albatros něco uchvátil, ať to bylo od Toníka nebo z vody, fregatka na něj zaútočila. Albatros už pak všechno vždy raději hned pustil, aby to nechal jako kořist svému nepříteli.“ (s. 94)

harena
harena
11.12.2019 5 z 5

Krásný příběh o Modrouškovi, který jsem v dětství milovala, ale nějak z naší domácnosti zmizel. Hledala jsem, jestli jde ještě koupit, protože první vydání bylo v r. 1943 a hle, ještě dva výtisky na mě čekaly. Určitě doporučuji tuto krásnou knížku, která se čte už třetí generaci a stále má co říct a stále se líbí. Už se těším, až si ji o Vánocích budeme číst. Doporučuji.

Radka1911
Radka1911
02.07.2019 4 z 5

Krásná dětská literatura. Do dneška si vzpomínám jak mě při jejím čtení dojímalo to přátelství a potřeba si pomáhat mezi různými ptáčky. Kéž by toto bylo vzorem i pro dnešní mladou generaci.

Pavelpi
Pavelpi
15.04.2019 5 z 5

Velmi krásný příběh o Modrouškovi,který moje vnučka zbožňovala a to bylo pro mne rozhodující.

harena
harena
09.01.2019 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, pamatuji se, že ve 4. - 5. třídě jsem si ji četla stále dokola. Tak jsem ji osvobodila z knihovny a začala číst našim holčičkám a jsem šťastná, že chtějí číst dál a dál. Ale není se co divit. Když je knížka krásná, tak se líbí dětem z každé generace.

Marta08
Marta08
09.01.2019

Moje úplně první přečtená kniha :)

AlienkaMU
AlienkaMU
11.09.2018 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek ještě když jsem byla prďolína :)

Allena24
Allena24
30.06.2018 5 z 5

Úžasná kniha, úžasné vzpomínky, kdy jsem ji svým dětem četla.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
18.04.2017 5 z 5

Než mi náhodou přistála v knihovně v ruce tahle knížka, byl pro mě Sekora hlavně tím, kdo napsal Ferdu a Pytlíka a Kocourkov. Vůbec jsem netušil, že ve svém psaní zabrousil i mezi ptáky; a udělal to opravdu skvěle. Mám rád knížky, kde se spojuje pohádka nebo jiný vymyšlený příběh s poznáním, a v téhle knížce je tenhle princip doveden k dokonalosti. Hned co jsme dočetli, vyžádaly si děti, ať jim v atlasu ptáků ukážu jednotlivé hrdiny příběhu, a starší okamžitě shlédl i naučný pořad o kukačkách, co shodou okolností máme na DVD.

SiuxBeast
SiuxBeast
27.02.2017 5 z 5

Tuhle knížku jsem jako dítě naprosto miloval :) Je prostě skvělá. Asi ji letos vyhrabu a po mnoha letech si ji zase přečtu :)

MerryA
MerryA
07.02.2017 5 z 5

Moc milý, citlivý příběh pro děti, který jsem měla jako malá moc ráda, ale teď, jako dospělá, ho mám ještě radši. Rozhodně 5 hvězd

tatafa
tatafa
07.01.2017 5 z 5

Další knížka mého dětství. Moc ráda na ni vzpomínám. Jen to byla zároveň první knížka, která mne tvrdě rozesmutnila ;) Mohu jen doporučit!

haki34
haki34
27.11.2016 5 z 5

Oblibena knizka meho detstvi...a jak pise Evelýny - ze by tam byli pocatky me amaterske zaliby v operencich ?? Vyslovene si uzivam chvile na chate kdy jednak s detmi sledujeme cervenky , brhliky a ruzne druhy sykorek, snazime se je rozeznavat i podle hlasu, nejlepsi na pozorovani jsou pak zimni dny s krmitkem za oknem...akorat ten modracek nelita ani u nas ;)