Upír s tváří anděla

Upír s tváří anděla https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30310/bmid_upir-s-tvari-andela-0HL-30310.png 4 88 13

Upíří kroniky série

< 6. díl >

Příběh upíra - Armanda - věčně mladého upíra s tváří Botticeliho anděla. Armand, nyní prochází napříč staletími do Kyjevské Rusi (jeho dětství) - zničeného města pod nadvládou Mongolů - a do starověké Konstantinopole, kde ho tatarští nájezdníci prodají do otroctví. A v nádherném paláci renesančních Benátek ho nalézáme citově a intelektuálně vázaného na velkého upíra Maria, který se mezi lidmi vydává za záhadného, samotářského malíře a obdaří Armanda darem upírské krve. Jak se román žene k vyvrcholení, pohybuje se mezi přepychovými a elegantními scénami, mezi bojem, požáty a uctívání ďábla v Paříži 19. století stejně jako v dnešním New Orleansu, vidíme jeho věčně zranitelného a romantického hrdinu, nuceného volit mezi svou soumračnou nesmrtelností a spásou nesmrtelné duše.... celý text

Horory Romány Fantasy
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

The Vampire Armand , 1998


více info...

Přidat komentář

tatjana1737
14.08.2022 4 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

CITÁT: Tohle je jediné slunce, které ještě někdy uvidíš. Ale tisíciletí nocí budeš mít na to, abys viděl světlo, jak je nikdy žádný smrtelník neuvidí, abys je ukradl vzdáleným hvězdám, jako bys byl Prométheus; nekonečné osvícení, jehož prostřednictvím porozumíš všemu.

Svého času byla tato kniha jediným dalším česky vyšlým dílem série Upíří kroniky, tipuji že kvůli tomu, že Armanda v adaptaci hrál u nás vcelku populární Antonio Banderas. (Toho jsem mimochodem po celou dobu viděla ve své hlavě, přestože jsem neustále vrhala zrak na obálku s Botticceliho Merkurem, k němuž byl hrdina nejednou přirovnáván.) V ústecké knihovně byla kniha nesehnatelná, koupit se nedala, a když jsem slyšela Kassovu „recenzi“ na Festivalu fantazie v Chotěboři, nijak jsem se do čtení ani nehrnula. Mám teď po letech období nostalgického návratu k Interview a po přečtení Prince Lestata jsem se nakonec rozhodla přečíst i Armandův příběh. Problém je v tom, že ač mám některá slepá místa zaplněna, Upíra Lestata jsem ještě nečetla a díly, které Upírovi s tváří anděla předchází (zejména Memnoch the Devil) u nás v českém překladu stále nevyšly. Při čtení jsem proto postrádala souvislosti a stejně jako v Interview s upírem jsem místy tápala v Armandových duševních pochodech. Jeho vyprávění o Mistrovi v první části knihy pro mne bylo skutečným utrpením, opravdu mne nebavilo číst o tom, co ti dva spolu v ložnici prováděli, kdo všechno Amadeovi sál bradavky, potíral ho olejem a v jakých pozicích si to dával v benátských nevěstincích s ženami, mladíky či soukromě s hrabětem z Harlechu. (Velký díl viny kladu překladu; slovo „orgán“ je pro mne něco naprosto ohavného.) Kladla jsem si otázku, kde se vzalo to vysoké hodnocení a obliba knihy? (Uvědomme si, v jaké době to Anne Rice napsala.) Coby čtenářce, která má pro upíry slabost, mi jedinou naději daly erotické scény s Biankou, neb jsem z nich pochopila, že i upíři si mohou užít se smrtelníkem. Těšila jsem se, až se z hrdiny stane upír a až se dostane do Paříže, že se vše zlomí, ale zejména pobyt u Satanových dětí byl velice rychle odbytý a čtenář byl odkázán na předchozí díly.

Nakonec jsem ale ohodnotila čtyřmi hvězdami, protože se mi neskutečně líbilo to, co možná jiné čtenáře svého času odradilo a některé možná odrazuje i nyní. Amadeův / Armandův konflikt mezi dvěma modely náboženského uvažování, který byl v knize ukázán hlavně na výtvarném umění. Na jedné straně nezemsky krásné strnulé byzantské ikony, na straně druhé barvy, dynamika a pohyb západních malířů, oslavujících téhož Boha. Když Amadeo konečně našel vnitřní mír, byl vyrván z místa, kde našel lásku a krásu a byl vržen do naprostého protipólu, do víry v zatracení, ďábla a do pochyb o vlastním smyslu. V knize to bylo velice nenápadné a mrzí mě, že to autorka nevypíchla víc, ale tak jako v Benátkách Armanda formovali Marius a Bianka, později se jeho novým Mistrem stal Santino a jeho novou paní Allesandra. Lestatův význam pro celé universum Upířích kronik je i v této knize jen naťuknut, avšak byl to právě on, kdo rozmetal filozofii upírů jako zatracenců a vyvedl je z podzemí, kdo i Armandovi ukázal jiný výklad a jinou cestu.

CITÁT: „Jestliže Kristus je Bůh, (…) jestliže Kristus je Bůh, pak je to krásný zázrak, tohle křesťanské mystérium… (…) Že Bůh sám přišel na zemi a oděl se do lidského těla, aby nás lépe poznal a pochopil. Ach, který bůh, stvořený kdy v představách člověka podle jeho fantazie, byl kdy lepším než ten, který se stal tělem? Ano, řekl bych ti, ano, tvůj Kristus, jejich Kristus, dokonce i Kristus těch mnichů z Kyjeva, to je Bůh! Jen měj provždy na mysli ty lži, které se vyprávějí jeho jménem, a činy, které se konají. Neboť Savonarola vzýval jeho jméno, když chválil cizácké nepřátele, útočící na Florencii, a ti, kdo upálili Savonarolu jako falešného proroka, i oni, když zapalovali otýpky pod jeho houpajícím se tělem, i oni vzývali Krista Pána.“

Říkám si, že Anne Rice, než znovu našla cestu k víře, musela sama žít ve velikém konfliktu, což odráží většina jejích literárních hrdinů, kteří jsou navíc konfrontováni se svojí nesmrtelností. Ne nadarmo se říká, že Bram Stoker sice dal literatuře upíry, Riceová je však obdařila duší. V tomto ohledu mě velice mrzí, že jsem nečetla další knihy série, abych si udělala celkový obrázek. Ale nahlížím-li na celou věc z tohoto úhlu pohledu, naprosto chápu Armandův šok při pohledu na Veraikon, šok malíře ikon, nestvořených lidskýma rukama, a jeho naprosté paralyzování tím, že jej Kristus odmítl. Smíření nastává až v kapitolách věnovaných Sybelle a Benovi a i já, i když chápu jeho důvody, Mariovy zazlívám, že těmto dvěma dal „Temný dar“, aniž by je nechal prožít alespoň ještě několik let normálního života.

Nejsem si jistá, jestli před někým, kdo nezná svět Anne Rice a styl jejího psaní, Upír s tváří anděla obstojí, ale pokud někdo o Upířích kronikách ví alespoň málo, četba ho může zaujmout ne jen proto, že se dozví „Banderasův příběh“. Pro mnohé ostatní upíry je Armand nesnesitelný a upřímně ho nenávidí, tahle kniha mi ho trochu pomohla pochopit. Jako vítaný bonus vnímám, že jsem si zopakovala znalosti z dějin křesťanství a výtvarného umění, v průběhu jsem si googlila jednotlivé zmíněné obrazy a malíře. Ještě mi jen zbývá pustit si Appassionatu.

annaciena
30.05.2019 4 z 5

Skutočne príjemná kniha... Prvýkrát mi dosť vadili rozsiahle popisy, ale keď som sa k nej opäť po rokoch vrátila, uvedomila som si, že mi to až tak nevadí. Armand ma jednoducho očaril. Postava Armanda je riadne prepracovaná. Veľmi sa mi páčilo ako spisovateľka vykreslila jeho povahu. Jediná kniha z upírskych kroník, ktorá sa mi naozaj páčila. Napínavý príbeh, od ktorého v podstate neviete čo čakať... Armand mi proste prirástol k srdcu. Jediná škoda, že neviem čo s ním je ďalej... A taktiež ma mrzí, že je takýchto fantasy kníh s touto tématikou pomerne málo (nie, nemyslím tématiku upírov, tej je dosť). V podstate som dúfala s ním, že konečne nájde potom všetkom aj on svoje šťastie. SPOILER - nie, že by ho nenašiel, ale tak predstavovala som si to trochu inak ;) ale držím mu palce a som rada, že sa Marius rozhodol tak ako sa rozhodol. Verím, že tentoraz mu to už vyjde. A v konečnom dôsledku som rada ako to skončilo. Určite sa ku knihe ešte vrátim... A k tomu ako ju zohnať: prvýkrát som ju čítala v knižnici a teraz som si ju kúpila cez inzerát - v kníhkupectve ju už nemajú, prípadne ešte e-knihu ;)


Durancie
04.03.2017 5 z 5

Ubohé děcko, odpouštím ti všecko.

Aniday
29.08.2016 5 z 5

tento příběh byl velmi náročný a jsem zvědavá, jak moc se změní můj pohled na něj, až se k němu jednou znovu dostanu... každopádně se jedná o velice propracované a krásné dílo i přes to, že jsou mi autorčiny myšlenkové pochody mnohdy záhadou...

Dreamless
28.12.2015 4 z 5

Horkosladké.

Arya26
26.12.2015 5 z 5

Fantastické počteníčko ;) ! Trochu víc se mi líbil a sedl ,,Upír Lestat´´ - protože moc nemám ráda Armanda/Amadea/Andreje (ten mále ale jmen :D). Nicméně se mi to hodně líbilo a aspoň jsem Armanda víc pochopila (proč co dělal) a jeho minulost byla taky velice záživná. Jedinou opravdovou výtku mám - proč je od Anne Rice přeloženo tak málo dílů Upířích kronik !!!!!! Sice teď vyšel ,,Princ Lestat´´ , ale i tak je to bídné. Prince už mám na poličce a doufám, že postupně vydají i zbylé díly.

Arya26
20.12.2015 5 z 5

Rachel : Mě je hrozně protivný Armand !!!! Zkrátka je to v*l :)

Pansy
08.07.2014

Zdravím, nemáte někdo tušení kde se dá ještě knížka sehnat? :-)

Rachel
13.02.2014 2 z 5

Její ostatní knížky mám ráda, ale tahle mě rozčilovala, nedovedu říct proč a není to tím, že bych se štítila erotiky nebo popisnosti.

paloma
26.11.2013 2 z 5

Nedočetla jsem, nechám si to na později, až nebudu mít někdy co číst. Jestli bude nějaké někdy.

ifone
29.06.2013 4 z 5

Základní linie příběhu se mi líbí. Erotické pasáže jsou dechberoucí. Ale ty zdlouhavé popisy Benátek, zabydlování se a nevím, co ještě, mě tak otrávily, že jsem knihu odložila nedočtenou. Určitě se k ní chci vrátit, zajímá mě, co se s hlavními hrdiny stane, jen tentokrát budu radši přeskakovat. Což opravdu nemám ráda.

paloma
25.06.2013 2 z 5

Tak proto se do knihy nemůžu začíst, protože je to "dokonalé umělecké dílo", asi potřebuji něco míň náročného.

Bytost na cestě
18.01.2012 5 z 5

Tuto knihu jsem četla v pubertě a vůbec jsem jí nerozumněla. Ovšem, když jsem se do ní pustila o pár let později, zjistila jsem, že je to takové knižní umělecké dílo :-)

Štítky knihy

upíři

Autorovy další knížky

Anne Rice (p)
americká, 1941 - 2021
1996  78%Interview s upírem
1995  83%Hodina čarodějnic I.
2013  82%Upír Lestat
1998  81%Upír s tváří anděla
2012  68%Dar vlka

Kniha Upír s tváří anděla je v

Přečtených134x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce87x
Chystám se číst74x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x