Únosné riziko

Únosné riziko https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71006/unosne-riziko-71006.jpg 4 247 35

Román z prostředí lékařského výzkumu věnovaný problému rizika při experimentech s halucinogenními drogami. Harvardský lékař, odborník na neurochirurgii, se seznámí s mladou zdravotní sestrou, pocházející z rodiny ženy, odsouzené v 17.století při honech na čarodějnice. Lékař se domnívá, že příčinou podivného jednání tehdejších odsouzených mohl být určitý druh plísně z obilí, podobný námelu. Ve starém domě odebere vzorky plísně a podrobí je experimentu, který vede k objevu léku proti depresím. Nový lék však při pokusech prokáže i zcela neočekávané drastické účinky, jejichž obětí se stane samotný vědec. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Acceptablo risk , 1995


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
26.06.2023 4 z 5

Kim souhlasí s renovaci pozemku, kde před 300 lety žili její příbuzní. Elizabeth byla dokonce upálena za čarodějnictví. Při výkopové práci je odhalen její hrob. Kim má přítele Edwarda, který pracuje na Harwardské univerzitě. Je velmi uznávaný chemik v postmoderní biochemie. Edward odebírá vzorek z lebky z odkrytého hrobu. Má podezření, že v době , kdy Elizabeth žila, byli lidé otrávený z plísně z obilí. To jim způsobilo halucinace. Edwarda se více věnuje průzkumu. Má v úmyslu si nechat patentovat nový lék na deprese a úzkosti. Začíná se méně věnovat přednáškám na univerzitě a jeho studenti si začínají stěžovat. Edvard některé pokusy zkouší i na sobě. Začíná stavba laboratoře a přijíždí tým chemiků. Vadilo mi, jak se Edward chová odtažitě od Kim. Ona mu poskytla nový domov, výstavbu laboratoře a on pod tlakem hledá a hledá lék . I ložnice mají oddělené. Tak přeci nevzniká zamilovanost mladých lidí. On jí pořád něco nařizuje, ona pořád ustupuje. Proč? Edward a jeho kolegové jsou pod velkým tlakem, dochází peníze na výzkum. Edward je ochoten si brát experimentální lék sám. Díky dějové lince, kde Kim hledá důvod odsouzení a upálení za čarodějnictví Elizabeth si Kim uvědomí své já . Edward mě překvapil dobrovolným rizikem, který přinesl jeho experiment. V knize jsou zbytečné laboratorní šetření. Za to hororový konec, to bylo velké překvapení.

Drnkla
20.02.2023 3 z 5

Kniha byla velmi čtivá a napínavá jako všechny Cookovky, ale vlastně nevím, jaký z toho mám pocit. Nakonec mi to přijde jako slátanina, i když musím říct že hlavní dvě dějové linie byly velmi zajímavé a obě mě bavily. Prolog o salemských čarodejnicích byl velmi poutavý a jen tak na něj nezapomenu. Konec byl sice napínavý, ale přišlo mi to nějak moc překombinované, i když se celou dobu dalo očekávat, že to skončí nějakým podobným způsobem.
V knize je velké množství překlepů a chyb.


pegasek
10.01.2023 4 z 5

Příběh byl velmi zvláštní.Problematika Salemu a čarodějnictví na mě hodně zapůsobila.Bylo to velmi zajímavé a někdy i hodně napínavé.To jak se vše nakonec vyvinulo mě překvapilo.Ale v některých místech to bylo zbytečně dlouhé.

tessa.mik
20.12.2022 2 z 5

Nějak nevím co přesně k tomu napsat. Jako také dějové linky nebyly špatné - pátrání po předcích super, vývoj nového léku taky pěkné, ale chybělo tomu to propojení, to co mám u jiných knih, že si říkám ještě jednu kapitolu, ještě jednu a najednou jsem na konci. A co mě nejvíc doráželo u tohoto díla byla ta spousta nesympatických charakterů.... Pominu fakt, že se vlastně v celé knize nic nestalo (to by mi ani tak moc nevadilo) a potom v jedné kapitole na pár stránkách mělo být velké waw finále, které se ale vlastně nekonalo, protože čtenář už skoro od začátku knihy věděl co musí následovat a jak to celé skončí...

Belanna
19.08.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih od autora, která se mi zatím dostala do ruky.
Moc povedená kombinace doby honů na čarodějnice a moderní doby výzkumu.
Napínavé, návykové, skvělé.

Makkulka
28.12.2021 5 z 5

Kdyby šlo dát 10 hvězd, dám je. Tohle je pro mě jeho nejlepší kniha.

iskovsky
03.03.2021 2 z 5

V poslednej dobe som mal šťastie na samé blbosti, tak som si povedal, že stavím na istotu a pustím sa do nejakého osvedčeného autora... a (ako vravia bratia česi) "pěkně jsem si naběhl"... prvých 95% sa nič zaujímavé nedialo... tak vravím si, že ma maestro Cook naťahuje ako strunu, aby to potom veľkolepo odpálil vo finále... a veru odpálil... poriadnu dávku blbosti priamo do môjho čitateľského oka... aj tá struna by mi bola milšia...

NiNo
25.02.2021 1 z 5

Takovou slátaninu jsem dlouho nečetla. Základní myšlenky - protože se příběhem prolínají dvě - nejsou samy o sobě špatné, ale ani trochu k sobě nejdou, ať se snažil autor sebevíc (a že se snažil tak moc, že se z toho dělaly mžitky před očima). Je to v podstatě Kráska a Zvíře naruby - normální chlap se dá dohromady s princeznou, jen aby na konci se z ní stala obyčejná ženská a z něho primitivní monstrum. Nebýt toho, že jsem si knihu zvolila do čtenářské výzvy, ani bych nedočetla. Za mě velké zklamání a k autorovi se jen tak nevrátím.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Bohužel dobří a poctiví lékaři a lidé,kterým lékařská etika něco říká jsou pronásledováni a usiluje se jim o život. Hlavně aby nezhatili plány těm padouchům. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.

Katka2382
27.05.2020 5 z 5

Skvělá,čtivá a srhující knížka.Četla jsem ji už dávno,ale dodnes si ji plně vybavuji.Ta paralela s honem na čarodějnice byla skvělá.Za mě jedna z nejlepších Cookovek.

anája
17.05.2020 5 z 5

Jako vždy super čtení, napínavé..

Lotka
03.05.2020 4 z 5

Nedokážu u Cooka nikdy odhadnout, kam to hlavní hrdiny zavede...a to je na jeho knížkách to čtivé.

cukrovka
27.03.2020 5 z 5

Hodně zajímavá knížka. Kombinace salemského honu na čarodějnice a vývoj nového léku na ovlivnění úzkostí a deprese byla návyková. Otáčela jsem stránky v naději že tam už bude nějaký střípek ze 17.století a zároveň čekala kdy propukne problém s výzkumem. Závěr byl téměř hororový. Super čtení.

Mufa
18.11.2019 4 z 5

Autora mám ráda a ani tady nezklamal. Do poslední chvíle mě nenapadlo, jak velký ten problém nakonec bude. A závěr nezklamal.

DericCaster
25.06.2019 4 z 5

Další knížka a sní příjemně strávené chvíle. Zas malinko jiné schéma, než je u Cookových knih obvyklé, ale neméně zajímavé. Jen mi přišlo trochu divné, že bylo v průběhu tak málo mrtvých, ale autor dostál svým zvyklostem a koncem to napravil. Ale současně s tím se mi moc líbil prolog. Nikdy jsem nečtl knížku situovanou do 17. století, ale po přečtení prologu na to mám docela chuť. Děkuji za hezké čtení a inspiraci!

zimolka
05.05.2019 4 z 5

Knihy Robina Cooka mám ráda a tato nezklamala,moc pěkně se četla.

FishTailTea6
24.04.2019 4 z 5

I tuto Cookovu knihu jsem si užila. Celý příběh byl zpracovaný hodně zajímavě a téma "honu na čarodějnice" mi sedlo.

pingu1
08.03.2019 5 z 5

Skvělá knížka, jedna z nejlepších o Robina Cooka :-) Mrazivé téma honu na čarodějnice v kombinaci s užíváním nevyzkoušených léků, na závěr hororová scéna .... Paráda :-)

čef
02.11.2018 5 z 5

Výborná kniha, ve které se dozvíte mnoho o vývoji léků a zároveň o čarodějnicích ze Salemu, což už je samo o sobě hodně zajímavá kombinace. Román má stálé mrazivé napětí, kdy se čtenář musí stále bát, co se v neeticky prováděném výzkumu podělá. V závěru klasický horor, který nedá vydechnout. Jedna z nejlepších knih autora, a že jich má opravdu mnoho výborných je velmi dobře známo.

ondras666
29.10.2018 5 z 5

Knihám od pana Cooka jsem se vždy záměrně vyhýbal, protože knihy ze zdravotnického prostředí nemám rád a jako zdravotník v nich vidím to, co není. Ale musím říct, že tahle kniha mi vyrazila dech a nedokázal jsem ji skoro odložit!
Výborná zápletka, výborný děj. Atmosféra místy uvolněná, místy až hororová. A závěr knihy brilantní.
S nadšením jsem sledoval Kim jak pátrá po své dávné příbuzné a skoro jsem hledal s ní. Jen škoda, že v knize nebylo třeba více kapitol z minulosti.
Jediná vada na kráse bylo množství překlepů v textu, ale za to nemůže autor.