Únos Proserpiny

Únos Proserpiny https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70827/bmid_unos-proserpiny-rr0-70827.jpg 4 8 2

Claudianus je vzdělaný básník, poeta doctus. Pracuje dokonalým veršem, který téměř nezná elizi, tak charakteristickou pro latinské básníky, a to právě prozrazuje cizince, který mistrně zvládl latinské veršování. Obsah jeho veršů vyžaduje namnoze složitých komebntářů, chceme-li proniknout do aktuálních dobových narážek, ale nepotřebuje vysvětlení, chceme-li se nechat unášet básnickou formou a obrazy. Zvláštním půvabem prosluly i jeho úvody k některým básním. Císaři, konsulové, uzurpátoři, nejvyšší zásluhy, nejpodlejší intriky, napětí doby a strach z barbarů oděných v kůže vystupují v celé Claudianově poezii vedle prostých lidských vztahů, vyjádřených smělými mytologickými obrazy zvláště ve svatebních písních, a vedle obrazů vzatých z běžného života anebo i ze staleté básnické tradice. Rozporuplná doba zplodila i básnické dílo Claudianovo, plné rozporů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

De raptu Proserpinae


více info...

Syssi
Syssi
21.11.2020 4 z 5

Hlavní báseň této knihy, Únos Proserpiny, přestože vypráví známý příběh o únosu Persefony/Proserpiny Hádem do podsvětí, dobrá polovina obsáhlých veršů je spíše lyrických. Není do ale nikterak na škodu. Čtenář se tak může snáze ponořit do atmosféry příběhu. Škoda, že báseň nebyla dopsána.
Druhou část knihy tvoří kratší básně. Poutavá je zvláště Věčný pták Fénix. Báseň Šťastný stařec z Verony, jejíž myšlenka je dnes možná aktuálnější než ve 4. stol.
Zajímavé jsou ale také básně, které se více váží k době, v níž byly vytvořeny. Předně vzpomínající císaře Honoria.

JaneTrestry
JaneTrestry
20.10.2011 2 z 5

Tak tato kniha mě moc nezaujala. Šlo nejspíš o to, že abych vše co autor Claudianus napsal já pochopila aspoň, musela jsem si vše přečíst 2X-5X. Tak že můj názor je, že se mi to moc nelíbilo.


Autorovy další knížky

Claudius Claudianus
řecká, 369 - 404
1975  75%Únos Proserpiny
1967  53%O únosu Persefony

Kniha Únos Proserpiny je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce48x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x