Únor 1948

Únor 1948 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387728/bmid_unor-1948-Cxt-387728.jpg 5 8 3

Publikace přináší čtenářům nástin klíčových událostí československé politiky po konci druhé světové války, které vyvrcholily komunistickým převratem v únoru roku 1948, jehož důsledkem byla čtyřicetiletá vláda jedné strany. Autor analyzuje příčiny rozpadu demokratického systému v Československu a posléze se zaměřuje na detailní rozbor událostí kritických únorových dní. Výklad je hojně doplněn dobovými dokumenty institucionální i osobní povahy, nechybí zprávy informátorů, dopisy a záznamy z rozhovorů klíčových figur politického života, přičemž k těmto materiálům autor nabízí podrobnější komentáře a hodnotí, jakou roli jednotliví aktéři, ať už z řad demokratických stran, či z KSČ, sehráli při nastolení komunistického režimu v Československé republice. Některé dokumenty jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé.... celý text

Přidat komentář

Denny456
15.08.2021 4 z 5

Prostě Kaplan. Už když jsem psal bakalářku na Třetí republiku, tak jsem z něj hodně čerpal. Tahle knížka bohužel vyšla potom, což je škoda, dost by mi bývala pomohla. Spousty dokumentů, které vyškrábal z archivů a jako v ostatních knížkách velmi dobře zapojil k osvětlení toho, jak to tehdy probíhalo. Jediné co jsem úplně nepobral bylo rozdělení knhy na první část se souvislým textem. Pak druhá část jakýchsi esejů, které zase celý příběh od začátku do konce popisovaly a dost se opakovaly. A pak třetí část příloh. Myslím, že první a druhá část mohla být sloučena pro větší přehlednost a neopakování se. Ale jinak super.

JanC578
26.10.2020 4 z 5

Díky této knize jsem pochopil, jak se to vlastně tenkrát mohlo stát. Je to složité čtení a zároveň i děsivé, ale je tam popsáno snad všechno. Doporučuji každému, aby se na to nikdy nezapomnělo.


Marbo
15.05.2019 5 z 5

Vynikající shrnutí únorových událostí očima přímých účastníků, plus nerušivé vsuvky páně Kaplana.