Zrada

Zrada https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324320/bmid_zrada-phJ-324320.jpg 4 549 89

Cie se podařilo zvládnout náročné zkoušky a prožívá své první dny na univerzitě v Tosu. Vzpomínky na brutální testování, při kterém umírali lidé, ji však děsí ze spaní. Ostatní studenti, kterým vymazali paměť, žijí v blahé nevědomosti. Cia však ví své. Ve snaze odhalit odpornou pravdu o vražedných praktikách nejvyšších vládních úředníků vystavuje sebe i své blízké velkému nebezpečí. Zrádci, kteří usilují o moc, a nehodlají se jen tak vzdát, už totiž tuší, že Cia ví víc, než by měla…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Independent Study , 2014


více info...

Přidat komentář
Nathally
Nathally
08.11.2023 5 z 5

No musím říct, že se mi to líbilo stejně, možná i víc, než první díl. Sice zde nebylo tolik akce, jako v prvním díle, ale i tak díl hodně utíkal a já jsem hltala stránku za stránkou, až mi bylo líto, že jsem na konci a budu muset v knihovně čekat na třetí díl. I přesto, že je knížka smíchaná jak z Divergencí, Hunger Games a Labyrintem, tak jsem si tuto sérii hodně oblíbila. Cia mi dokonce přijde sympatičtější než Tris z Divergence. Ten konec mě opravdu překvapil.

Taufa
Taufa
03.09.2023 4 z 5

Jazyk má kniha hezký, čte se sama a detailní ženský popis ať už barev, pocitů a vůní příběh ještě zlepšuje. Poselství a reálnou scénu z budoucnosti s propracovanými detaily hodnotím velice kladně. Podobnost s Hunger Games knize dost ubírá a je zde opravdu hodně společného. Druhý díl mi přišel o dost slabší než první. Děj se občas táhne a pak naopak až moc graduje a letí, přesto DOPORUČUJI a těším se na poslední díl! 4/5!


Didi15
Didi15
19.08.2022 3 z 5

První díl mě bavil o něco více , takže uvidíme ,jaký bude třetí díl .

knihomolka27
knihomolka27
08.08.2022 5 z 5

(SPOILER) I po druhém přečtení je kniha velmi čtivá....neřekla bych , že je méně zajímavá než první díl, prostě se tam jen děje něco trochu jiného. Jako druhý díl je to opravdu kvalitně odvedená práce, která končí přesně to beznadějí, ale zároven záchvěvem naděje...děj se posouval kupředu, postavy si tu opět procházely vývojem....prostě super. Tucet zajímavostí a skvělých pasáží...třeba ta v ZOO, u mostu.
Co tu šlo docela dost do pozadí byl vztah Thomase a Cii, přišlo mi, že si tu neprocházeli nějakou větší zkouškou, což bývá u druhých dílů pro romantické páry obvyklé. Trochu mi vadí jak mu Cia za každých okolností bezmezně věří, možná měla autorka víc mlžit..ale je to tak jak to je. Thomas tu nemá o moc větší hloubku než v prvním díle, jeho svědomí tu sice na přetřes slabě přijde, ale není to nic tak objevného jak by člověk po jedničce čekal..prostě se to tam tolik neřeší, což je asi pro Thomase celkem škoda, protože by nám mohl být jako postava bližší. No Thomas prostě je dost plochá postava této série a jejich romantický vztah mi nepřijde příliš uspokojivý.

Koho je tu zajímavé sledovat tak to je určitě Cia, která musí překvapivě čelit ještě těžším zkouškám než v prvním díle a musím říct, že ta scéna s Damonem mě dostala. A jako chápu byla to sebeobrana na jednu stranu, ale od Cii jsem to teda nečekala...ale myslím, že bylo určitě správné z Cii neudělat jen tu nejlaskavější hrdinku...do této knihy by to prostě nesedělo. Klobouk dolů, že měla autorka koule to tam dát a vrhnout Ciu do opravdu nepříjemného morálního dilema.

Když porovnám oba ta díly, tak oba fungují velmi dobře samy za sebe, první díl je více svižný, ale to se dá čekat, jelikož jeho témata nejsou tak rozvinutá jako ve druhém dílu, kde se tam nabaluje víc věcí. Zatímco v první knize je hlavním motivem Zdolávání překážek a přežití, ve druhé je to už vyrovnávání se se svými rozhodnutími, změna nastoleného systému, důvěra či nedůvěra v sebe a lidi o kolo sebe a samozřejmě prostředí TOsu atd. Druhý díl je tedy trochu pomalejší, na druhou stranu nám konečně podává více informací o celém tom světě, prostředí, lidech atd.

monita333
monita333
27.07.2022 5 z 5

Tak přeci jen se trochu té chemie mezi Ciou a Tomasem objevilo :D Pořád ne tolik, kolik bych si u takto zamilovaných lidí představovala, ale rozhodně už to vypadalo míň jako láska ze školky, viz první díl :D

Ale teď ke knize. Opět lehce pomalejší rozjezd stejně jako u prvního dílu. Ale jakmile jsem se přehoupla přes polovinu cca, pak už mě kniha nechtěla pustit. A kupodivu jsem ji nečetla tak dlouho, jak jsem myslela. Vím jen, že mi začátek trval dost dlouho a posledních asi 100-150 stránek (cca :D) jsem přečetla během dvou dnů xD Upřímně, takhle rychle jsem knihu už dlouho nezhltla. Prostředí univerzity mě hrozně bavilo. Zajímavě znějící předměty, které by člověk hned chtěl studovat. Až se mi zastesklo po školních letech, ale nás naštěstí za špatné odpovědi nezabíjeli :I

Děj pro mě začal být hodně zajímavý, když začala výuka a stres tak z knihy jen sálal. Samozřejmě, že se vedení Cii bojí a chce jí toho tedy naložit co nejvíc, aby ji zlomili.
Nechápala jsem jak to Cia dělá. Ale to už jsem zmínila u prvního dílu, že je naše hrdinka tak trochu nadčlověk :D
Část se Zasvěcováním byla také hrozně zajímává, jen jsem si ji bohužel tak neužila kvůli nedostatku času na čtení.
Autorka nám zde představila spoustu nových vedlejších postav. Hezky vykreslené osobnosti každé z nich. A taktéž rozvíjení hlavních postav. Například již zmíněného vztahu Cii a Tomase. Dále jsem si celkem oblíbila Iana a Enza. A samozřejmě jsem nenáviděla Damona. A kdo taky ne, že? Závist je neskutečně mocná. A co člověk neudělá pro vlastní úspěch.
Občas mi ta Ciina geniální mysl už přišla trochu přes čáru. Skoro nikdy nepotřebovala pomoc, vždycky si poradila sama na všechno přišla sama. Nechápejte mě špatně, jsem feministka :D Ale mělo by to působit trochu reálně a hlavní hrdina nemůže být 100% neomylný. Ale to nám autorka vynahradila Ciinou důvěrou v lidi, která je občas lehce naivní.
Co kapitola, to nějaký zvrat a napětí. Samozřejmě ten závěrečný zvrat mě opravdu zasáhl. Ještě teď se vidím, jak lapám po dechu a přikrývám si ústa rukou. A věřte mi, že není snadné, aby mě kniha takto vykolejila...

P.S. opět mě mrzí zdejší srovnávání s HG. Podobnost tam možná trochu je, ale to je snad jedno ne? Obdivuji, že někdo dokáže napsat vůbec nějakou knihu, natož celou sérii, která se stane bestsellerem. Přijít s úplně novým, nikde nepoužitým tématem je opravdu těžké, každý se někde inspiruje a dokud to opravdu není vyloženě opsaný děj, tak bych to kopírováním nenazývala. Ale jak jsem již zmínila ... závist je mocná ...

P.P.S. No a já jdu zjistit, jak to vlastně celé dopadne :D

Sixtinka144
Sixtinka144
12.07.2022 5 z 5

Nástup na Univerzitu bývá pro spoustu lidí těžký, pro studenty univerzity výjimečných trojnásob. V tomto díle je nám představeno spoustu nových postav, ať už kladných či záporných. Na této sérii miluji její vypočítavost, nikdy nevíte, jestli ten, koho jste si zrovna oblíbili přežije, a jestli je opravdu takový, jak se na začátku zdálo. Taky se mi líbí, jak se zde vyvíjí charaktery hlavních postav. Cia se od prvního dílu značně posunula, i když mě občas svými rozhodnutími neskutečně štvala. Autorce se také daří psát velmi dobré vedlejší postavy, které dávají celému příběhu tu správnou atmosféru. Úkoly a nástrahy, které jsou nám zde prezentovány, jsou originální, a i přesto, že čtu knihu po druhé. zatajovala jsem dech stejně, jako při prvním čtení. I když je za mě druhý díl lehce slabší než jednička, která nastolila neskutečné tempo, jsem si ho velmi užila a už se těším na rereading posledního dílu.

tessalovesbooks
tessalovesbooks
11.08.2021 3 z 5

Tak tohle bylo po prvním díle, ze kterého jsem byla fakt nadšená, dost zklamání. V porovnání s prvním dílem, který byl doslova nabitý akcí, se tady až na začátek a konec nic nedělo, prostředek byl v podstatě o ničem, a celé to působilo hrozně zmateně, jako kdyby ani sama autorka nevěděla, o čem chce psát (což jak jsem později zjistila, opravdu nevěděla). Jak možná víte, tak je tahle série hodně přirovnávána k Hunger games a v tomto druhém díle se našlo tolik podobných prvků, až jsem si pomalu začala říkat, jestli tu svoji sérii autorka spíš nepojmula jako retelling na HG. Hlavní hrdinka, Cia, sice ze začátku působila takovým tím dojmem #girlpower, ale tady už začíná vyloženě bít do očí, jak i ten nejtěžší úkol, na který není nikdo jiný schopen přijít, ona vyřeší s přehledem a to je tam přitom ještě několikrát zdůrazňováno, že je nejmladší. Chápu, že autorka chce z hlavní hrdinky udělat takový morální příklad, ale to, jak se Cia snaží všem za každou cenu pomoct, i když ji ti lidi chtějí zabít, jsem občas fakt nedával. V prvním díle zde byla dost dobře rozjetá romantická linka, ale tady to šlo dost z kopce a ve zkratce - teď jsem tam žádnou romantiku neviděla. Na konci přišlo velké odhalení plot twistu, ale musím říct, že na mě osobně to nijak zvlášť nezapůsobilo, protože právě kvůli té podobnosti s HG jsem něco takového čekala. Na další díl jsem zvědavá, ale zároveň se trochu bojím, aby to autorka nepokazila ještě víc.

3⭐/5⭐ Nebylo to špatně, ale v porovnání s předchozím dílem prostě spíš takový průměr.

denniys
denniys
16.04.2021 2 z 5

Mě prostě tato kniha nebavila.. První díl byl ještě ucházející, ale tento příběh je opravdu pro nenáročné a možná naivní čtenáře.. Hunger games jsou o několik levelů výš.. 30%

Amy05
Amy05
15.04.2021 4 z 5

4⭐️/5⭐️
Takže tuhle knížku jsem četla v rámci výzvy #docitamesa musím říct, že mě mile překvapila, jelikož většina lidí (co sérii četla) říká, že první díl je nejlepší a potom už to za moc nestojí, ale za mě, je 2 díl nejlepší z celé série (3 už mám taky přečtený). Postavy z této série se sice nezařadí do mých nejoblíbenějších postav, ale byly fajn. Akorát u hlavní hrdinky mě hodně štvala, že pořád si v duchu říkala: „ale já vím, co se tam děje, já si to pamatuji” , a další podobné věc. Sice v prvním díle Cia začala chodit s Tomasem, ale bylo tam hodně dalších adeptů na budoucího přítele, mám Tomase ráda, ale byla by to hezká zápletka. Děj ubíhal rychle a rozhodně nestál na místě. Zvraty se mi taky moc líbily, sice jsem většinu uhodla, ale i tak to bylo
dobré. Podle mě by si tahle série zasloužila více pozornosti než má. Celkově se mi knížka moc líbila a rozhodně vám, za mě, sérii doporučuji.

Acourtofbook
Acourtofbook
02.04.2021 3 z 5

Tak tohle bylo po prvním díle, ze kterého jsem byla fakt nadšená, dost zklamání. V porovnání s prvním dílem, který byl doslova nabitý akcí, se tady až na začátek a konec nic nedělo, prostředek byl v podstatě o ničem, a celé to působilo hrozně zmateně, jako kdyby ani sama autorka nevěděla, o čem chce psát (což jak jsem později zjistila, opravdu nevěděla). Jak možná víte, tak je tahle série hodně přirovnávána k Hunger games a v tomto druhém díle se našlo tolik podobných prvků, až jsem si pomalu začala říkat, jestli tu svoji sérii autorka spíš nepojmula jako retelling na HG. Hlavní hrdinka, Cia, sice ze začátku působila takovým tím dojmem #girlpower, ale tady už začíná vyloženě bít do očí, jak i ten nejtěžší úkol, na který není nikdo jiný schopen přijít, ona vyřeší s přehledem a to je tam přitom ještě několikrát zdůrazňováno, že je nejmladší. Chápu, že autorka chce z hlavní hrdinky udělat takový morální příklad, ale to, jak se Cia snaží všem za každou cenu pomoct, i když ji ti lidi chtějí zabít, jsem občas fakt nedával. V prvním díle zde byla dost dobře rozjetá romantická linka, ale tady to šlo dost z kopce a ve zkratce - teď jsem tam žádnou romantiku neviděla. Na konci přišlo velké odhalení plot twistu, ale musím říct, že na mě osobně to nijak zvlášť nezapůsobilo, protože právě kvůli té podobnosti s HG jsem něco takového čekala. Na další díl jsem zvědavá, ale zároveň se trochu bojím, aby to autorka nepokazila ještě víc.

3⭐/5⭐ Nebylo to špatně, ale v porovnání s předchozím dílem prostě spíš takový průměr.

Luigi1
Luigi1
19.03.2021 5 z 5

Tento díl je o něco lepší 4,5 no necháme se překvapit jak se Cia vyrovná se smrtí studentů a praktik vládních složek,které si začínají uvědomovat,že tato dívenka je nebezpečný soupeř.Zvládne to Cia?

freezi
freezi
18.03.2021 4 z 5

tento diel bol asi najlepší (píšem po prečítaní všetkých 3 za 4dni).

Petriiik
Petriiik
30.01.2021 3 z 5

Citatelne

Veronikados
Veronikados
18.01.2021 4 z 5

Četla jsem to už před nějakou dobou, ale snad si vzpomenu. Druhý díl byl asi trošku lepší než první z hlediska rozvoje postav. Konečně jsme dostali něco jako další postavy, vedlejší jsem si oblíbila snad ještě víc než hlavní, kniha byla vcelku čtivá, ale v tomhle mě jednička bavila víc....celkově mi přišlo Ciino rozpomenutí divné, jen tak si vzpomněla......to se mi nelíbilo. Ale díl byl dobrý, jen lehce slabší než ten první. Doporučuji. Hodnocení 83% (za mě 4.2 hvězdičky)

zandu
zandu
15.01.2021 3 z 5

I druhý díl dobrý. Opět zprvu vtáhne do děje. Jen ke konci mě to přestávalo bavit... A opět ta samá připomínka jako u prvního dílu - těch chyb! Copak to před vydáním nikdo nečte? Škoda za toto....

Adamek44
Adamek44
18.11.2020

Na to jak jsem podle recenzí četl že první díl byl lepší mě ta knížka překvapila. Ano první díl byl rozhodně lepší ale i tento díl má něco do sebe. Už se těším až si přečtu třetí díl.

Valentain852
Valentain852
03.10.2020 3 z 5

(SPOILER) Bojím se že musí dát **** a to se zavřenýma očima, protože mě bavil jen začátek a pak trochu konec, jako Cia mi až tak moc chytrá nepřišla a dá se říct, že jsem docela předvídala co se má stát, hlavně ten konec až na jednu věc...a strašně jsem fandila Michalovi!!! Thomas mě už štval...A tady náš !!!spoiler!!! ta jedna věc co jsem nečekala bylo to že mi zabili Michala, dost jsem to obrečela sakra

1v8na
1v8na
22.09.2020 4 z 5

Příběh byl napínavý, akční, dobrodružný, promyšlený a plný intrikování a tahání za nitky a lží. Cia je velmi inteligentní a chytrá, což je pro dost lidí z vyšších míst trnem v oko.
Líbí se mi Ciina opatrnost, když se rozhoduje komu věřit či nikoliv a umění jednat pod tlakem.
Kapitoly jsou průměrně dlouhé a děj má spád
Po dočtení nutně potřebuju další díl.

ydnac
ydnac
02.09.2020 4 z 5

Líbilo se mi to:-). K Hunger Games bych to nepřirovnávala ty jsou jiný level, ale rozhodně to mělo svůj příběh, svoje postavy, kterým jsem fandila:-) Přečetla jsem celou sérii a myslím, že rozhodně neurazí :-) a stojí za přečtení.

kapr
kapr
31.08.2020 2 z 5

Paradoxní YA post-apo, navíc už brzy po začátku, a pak už prakticky nepřetržitě až do konce třetí knihy velmi kruté. Přesto první z knih možná nedáte z ruky, dokud ji nedočtete. Rozlišuje se zde dobro a zlo, a připravuje na situace ve kterých můžete od každého očekávat cokoliv. Učí nás, poněkud paradoxně, že výjimečně může být dobré spojit se i s tím, kdo se nás pokusil kdysi zabít. Je jedno, zda se příběh odehrává v minulosti, nebo v budoucnosti, na planetě X, nebo ve vašem paneláku, vesnici, rodině. Učí nás rozhodovat se v krajních situacích, být připraven postavit se čelem v kterémkoliv okamžiku. Kniha formou drsné pohádky připravuje a připomíná, že je dobré a správné i tehdy být férový, tak jak nás učili naši dobří rodiče. Připomíná, že je dobré naučit se rozlišovat podstatné od toho co jenom dobře vypadá, ale v boji je přítěží, která vás o život může třeba i připravit. První kniha stojí za přečtení, byť to určitě není můj vkus, číst druhou pokládám v podstatě za zbytečné. Přesto je zde stále rušno, nudit se nebudete. I v polovině třetí knihy je to stále velmi čtivé, ale s každou stránkou začínám stále více pochybovat o koncepci této série. Dočetl jsem do konce. Přineslo mi to hlavně zklamání. Dějové a čtivé to je, ale je asi opravdu zbytečné číst všechny tři knihy. Krev odkapává z každé stránky. Nic pro mne. Zlaté detektivky, ve kterých pravidelně bývá jen jedna mrtvola. YA to přitáhne, ale nezdá se mi to. Trpím pocitem, že v poslední čtvrtině třetí knihy, kterou jsem už četl s mírným odporem a proto i velice rychle, jsem některé situace tak úplně nepochopil, ale upřímně, opravdu nemám chuť číst ji znova. Pociťuji to mezi 2 a 3. Závěrečné hodnocení. Plusy za připravenost a pohotovost v jakékoliv situaci, stejně jako za rozlišování podstatného od zbytečného. Mínusy pak za snahu to dokumentovat nekonečným počtem obětí. Konečným rozhodnutím je proto nakonec 2!