Universalchymie

Universalchymie https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503468/bmid_universalchymie-7ed-503468.png 4 67 21

Že je časoprostor zakřivený, se ví už dávno a není s tím problém. Ten nastane, až když se v něm vyskytne nečekaná chyba, drobný kaz. Nevím, proč jsem to nenechal být. Proč jsem od toho nedal pracky pryč a strkal do všeho svůj zvědavý čumák. Dominový efekt na sebe nenechal dlouho čekat. Najednou jsem byl v rychlíku, který se řítil přímo do pekla, a mně nezbývalo nic jiného, než na tu konečnou dojet. A to jen kvůli jediný pitomý otázce: Mohla středověká alchymie pohnout vesmírem? Tím mým určitě. Samostatný román... celý text

Přidat komentář

Selve
22.03.2024 5 z 5

Po dlouhé době jsem přečetl něco od pana Heteši. Knihu jsem přečetl jedním dechem, zajímavý nápad a super děj. Jen konec se mi zdál trochu divně useklý, ale i přes to se mi kniha fakt líbila a určitě si jí po nějaké době znovu přečtu.

witko
19.02.2024 3 z 5

Trošku jiný Heteša než jsem zvyklý. Bude mi trvat dlouho než to zpracuji. Myslím že umí napsat lepší příběhy, jak již ukázal.


n.ezn.amy
17.11.2023 5 z 5

Terry Trent je správcem komplexu Továrna, kam se chodí bavit mládež z univerzity v Birminghamu a má jednu úžasnou vlastnost .... umí číst krev. Po její aplikaci vidí střípky života toho konkrétního člověka. Ovšem někdy je lepší nechat tajemství spát, protože by se taky mohlo stát, že se vám život obrátí naruby a z vašeho poklidného života se vám změní na boj o život. Další ze skvělých knížek autora, kdy se mi líbí naprosto originální nápad a strhující děj.

Janizoun
11.11.2023 4 z 5

Terry Trent je správcem neobvyklé továrny - továrna, speciální droga, časoprostor, starověk, alkohol, ženy, sex... Vyprávěný, rozhodně hodně zajímavý příběh. Několik příběhů osob, na mě působilo trochu zmateně, ale to je jen můj dojem. Zprvu jsem měla trochu problém se začíst, orientovat se a později jsem se už do čtení ponořila a byla jsem zvědavá co bude dál.
Mé první setkání s tímto panem spisovatelem a nakonec se mi toto čtení celkově líbilo, i když toto čtivo je asi především určeno pro muže a tak nejsem cílová skupina. Od sci-fi, časoprostoru jsem, ale čekala ještě trochu víc.
Určitě zkusím i jinou knihu od tohoto pana spisovatele.

mol378
21.05.2023 4 z 5

Spokojenost. Uz od Domu na pobřeží od Daphne du Maurier, čteného kdysi na pomezí dětství a adolescence, mě příběhy cestování v časoprostoru přitahují, baví, podněcují moji fantazii. Vlastně již od pana Broučka a jeho výletu do husitských dob, a to byla hodně raná četba. No a Petr Heteša to napsal pro dospělé, tak trochu cynicky, hodně s nadsázkou. Napínavě. Bavilo.

JezinkaJ
15.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Pro jistotu jsem spoiler označila, i když jsem si dávala velký pozor, abych nic neprozrazovala.

Skvělý.
Zábavný.
Jedinečný.
A napínavý.
Moc dobře jsem si početla, Líbil se mi děj i dialogy. S radostí jsem se ubírala po čtenářské stopě, tak jak ji pan Heteša vytvořil. A přitom to vlastně pořád ještě nechápu. Já jsem přece čtenář detektivek, románů, sem tam klasiků, mezi něž už vlastně zahrnuju i Agathu a kuchařských knih. :)
Jakmile se objeví známá charakteristika hlavní postavy, už se bavím a vesele si čtu, neb kdo si čte, ten nezlobí.
Terry Trent je dobrej kousek, vede studentský klub a radostně popíjí víno (příjemná změna) a loví holky (tady k žádné změně nedošlo). :) Motýlky vystřídaly žluté kytičky a jahůdky. Tyhle drobnosti jsou hezké pohrávání autora s textem a čtenáři.
Sama jsem si v závěru říkala, jak se asi tenhle děj může srovnat, takže s koncem spokojená jsem, protože vysvětlit jinak, by to asi nešlo. Bez cavyků šup zase zpátky. :)))
PS. Kam ale zmizeli ti dva?

Racek213
28.03.2023 4 z 5

No, knihy p. Heteši jsou takové velmi hutné a mě trvalo hezkých pár let než jsem svůj první pokus dočetl. Nedávno jsem to překonal, zvykl si a docela se mi líbí. Tahle knížka je jeho takový lepší průměr, ale i to je docela dobré čtení, i když se u toho člověk zpotí jak u starších knih Františka Novotného (o jeho poslední tvorbě to už ale neplatí!). Jo, na 4 to ale bude!

rimar
22.03.2023 3 z 5

Jak mám autorovi knihy rád a těším se na každou další tak do této jsem v té prázdné polovině musel vyloženě nutit abych ji dočetl. Nebýt komentářů tady že se to zase rozjede tak nevím jestli bych ji dočetl. Je škoda že takový super nápad s alchymií nedokázal autor uchopit s lehkostí jako u jiných knih například Tekuté krystaly atd. Nicméně opravdu se těším na další knihu od pana Heteši a doufám že to bude bláznivá jízda plná humoru, hlášek, dobrého pití, sexy žen atd. jak jsem si zvykl .

Harmonika_one
26.02.2023

Pokud jste dosud nečetli žádnou autorovu knihu, zvolte raději jinou. Přestože mě kniha do kapitoly Labyrint velmi bavila - výborný nápad, klasický hetešův styl psaní, spád a akce sympatický hrdina, pak přijde dlouhá nezáživná popisná pasáž, kdy jsem se do čtení musela nutit a nechybělo mnoho, abych knihu odložila. Od výletu do Barcelony opět super akce. Uspěchaný závěr komentovat nebudu.
Doufám, že příště si budu moct přečíst skutečnou novinku a nikoliv to, co autor po třinácti letech vytáhl ze šuplíku. Bylo to na knize znát..., kdo má autora načteného, pozná, že to Heteša umí mnohem líp.

jan8470
27.01.2023 4 z 5

Krev není voda.
Musím říct že docela chápu proč tahle knížka čekala na vydání tak dlouho. Přitom má na první pohled všechno kvůli čemu máme knihy Petra Heteši rádi. Sympatického hrdinu který má slabost pro dobrý chlast a hezké holky. A také průšvih do kterého se dostane a který je vlastně docela originální. Nicméně kniha nemá zrovna vyvážené tempo. Navíc je to lehce překombinované. Jako kdybyste smíchali tři koktejly do jedné sklenice. I humoru ubylo. Za Barcelonu ovšem přidávám hvězdičku na víc.

bosoMT
24.01.2023 3 z 5

zatial asi najslabsia kniha autora, chapem preco 13 rokov cakala na vydanie,
pravdaze stala za precitanie ale tede zmiesane pocity

Kaik
22.12.2022 4 z 5

První půlka mě bavila moc, hvězdu ubírám za neuspořádanou druhou polovinu a hlavně odfláklý závěr. Pár věcí nevysvětleno. Jinak tradičně skvělé dialogy a prostředí, jen těch povolných dívek a "kočiček" tam nemuselo být tolik, ubírá to na důvěryhodnosti. Ale nakonec - kdo by nechtěl být správcem takové bouřlivé Továrny?! Na další knihy od PH se rozhodně těším, mám co dohánět.

Eyghon
18.12.2022 2 z 5

Hetešovy knihy mám rád, ale tato se k nim nepřidá. Chaotické, překombinované, zmatečné. Akce spojené dlouhými bloky, kdy se nic neděje. Závěr ani nebudu komentovat.

babystar
01.12.2022 3 z 5

První dojem - rozpaky. Přečetla jsem skoro všechny Hetešovy knihy a tato se mi zdá "bez chuti a bez zápachu". Stále jsem čekala na nějakou gradaci, vysvětlení, a stále nic. Dokonce i ten Hetešův humor mi chyběl. Zůstal sympatický hrdina, krásné ženy a skvostné pití. Sebekriticky přiznávám, že se mi kniha možná netrefila do nálady.

Terva
27.11.2022 5 z 5

„Myslela jsem,
že ti koupím flašku.
Ale pro majitele baru
je těžký
kupovat flašku.“

„Dobrý den, tady Terry Trent.“

První věc, kterou jsem zjistil, je fakt, že se děj neodehrává v Baltimore. Jenže pak jsem také zjistil proč. Protože náš děj se odehrává v jakémsi trojúhelníku a svou polohou by se do něj Baltimore nevešel. Druhá věc, která mě při čtení trkla, je fakt, že tu nejsou žlutí motýlci . . . fakt mě to docela vzalo. Jakousi útěchu mi poskytla jen žlutá barva. Je tu všude. Od dveří, pokojů (první patro), vlasů (nahoře), mašliček (dole) a různého ovoce (uprostřed), u kterého by se však dalo pochybovat o barvě. No, přeci ty kozy . . tedy mandarinky i pomeranče mají trochu jinou barvu. Snad jen grepy, ty by mohli být žlutý.

Citát: Naděje v alchymii se zakládá na jistotě, že je cíl. Já mám cíl a teď máš cíl i ty. A tento cíl existuje. Lze ho dosáhnout v tomto, či jiném životě.

Jak to tak u pana Petra Heteši převážně bývá, hlavního hrdinu si ihned oblíbíte. V tomto případě je to Terry Trent, majitel Továrny. Což není nic jiného než kulturně pojatá stavba, (prostě je to taky bar) kde se můžete, nebo spíš musíte, kulturně bavit. Hlavní hrdina jedná skoro automaticky, je znalec přes různé destiláty, holky mu také nevadí, kouří převážně žluté velbloudy. I Jacka Danielse ve své lednici našel, což je v době, kdy se mu hroutí svět, to nejlepší znamení. A to jsem vám ještě neřekl, co Terry dokáže s krví. Ano, mistr Heteša opět vymyslel něco, co v jeho příběhu udělá totální zmatek, a pak ani hlavní hrdina netuší, kde (kdy) to vlastně je. Naštěstí Jack je v lednici.

Malá ochutnávka:
Dobrý den, já jsem Terry Trent.
Prostředí příběhu teda znáte. A teď vám ještě musím prozradit hybnou sílu celý týhle story. Jakýsi parní generátor, benzinový motor anebo spíš thoriový reaktor. Prostě iniciační rozbušku, chcete-li:
UMÍM ČÍST KREV.

Po otevření knihy vám příběh zavoní do nosu svou jemnou žlutou počáteční chutí. Posléze vše překryje hořká chuť mandlí, která se pomalu rozplývá na jazyku a přechází do nasládlé chutě míchaného ovoce. Po posledním polknutí pak cítíte mangan, železitou chuť krve a uslyšíte ruch Českého Krumlova. Jedná se o směs stovky destilátů ze tří až sedmi oblastí zrajících možná až čtyři sta let. Příběh jsem si tedy řádně vychutnal. A pro jistotu jsem se po přečtení přesvědčil, zda naproti mého bytu je opravdu správný počet oken a že žádné nechybí . . . uf, nechybí. Teď přichází zúčtování. A protože jsem asi v půlce příběhu začal tušit, co je Terry Trent zač, musím dát jen čtyři a půl žlutých motýlků.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Byl jsem sám se sebou spokojenej a šel si nalít dalšího panáka.

michal3736
12.11.2022 4 z 5

Tentokrát to trvalo podstatně delší dobu, než jsem se dockal na další knihu mého oblíbeného autora. Co se týče mě, jedná se opět o klasickou Hetešovinu, bez cyberpunku a dalších scifi udělátek, spousta věcí není v této knize vysvětleno. Tentokrát ani nebylo tolik popisu architektury a použitých materiálů jak jsem si již zvyknul. No... a konec? Ani sem moc nepředpokládal, že by to skončilo jinak :D

dpxcz
05.11.2022 5 z 5

Na nového Hetešu se těším každý rok, až mu vyjde nová kniha. A i tentokráte jsem dostal klasického hetešovského hrdinu, který cestuje nejen časem, ale i alternativním vesmírem. Vše kořeněno břitkým hetešovským humorem. Takže spokojenost.

hanzmb
03.11.2022 5 z 5

K plné spokojenosti by mi stačila základní zápletka s nápadem na čtení krve. Navíc mi vyhovovalo zařazení prakticky do současnosti, bez emzáků, ale pěkně kořeněné tím normálním přirozeným sexem. V okamžiku posunu reality to dává i pořádně zabrat mozkovým závitům. Jen ten závěr je očekávatelný a čekal bych ho alespoň barvitější a "divočejší".

Ládja
27.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Klasický Heteša, dobře se čte, děj rychle utíká, ale tentokrát mi to všechno přišlo až moc překombinované. Čekal jsem, že určité věci se v průběhu či na konci knihy vysvětlí, ale ono nějak nic. Klidně bych viděl, že by nemuselo proběhnout cestování v čase a ve vesmírech a i tak by to vše mohlo klapat. Celkově z této knihy mám pocit, že ji autor nepsal měsíc, ale několik let a v průběhu zapomínal co a jak a kam chtěl děj směřovat.
A k tomu všemu, pro mě, ještě hrozná obálka. 2*

Maud22
24.10.2022 5 z 5

Místo i postavy jsou jasně dané a popsané, akorát ten čas si dělá, co chce. Terry se zvláštní schopností probírat vzpomínky jiných lidí, narazí na záhadnou dívku, a přestože je mrtvá, tak ho začne zajímat právě pro ty podivné vzpomínky. Začne pátrat po její minulosti. Terry je klasický hetešovský hrdina (myslím, že toto označení je právem na místě), jenž kouří Camelky, má slabost pro hezké holky (kočičky) a rád si dopřeje panáka koňaku nebo sklenku vína, jehož je znalcem, aby ne, když provozuje bar v univerzitním multifunčkním klubu, a nejen bar. Přičemž vše jistí Jack Daniels. Jeho zvědavost ho dostane do nesnází a najednou už ani místo, ani postavy nejsou tak ukotvené. Hezky to charakterizuje hrdina takto: "Položil jsem mobil na stůl a přemejšlel, jak to myslela s tou šlehačkou. V tomhle mým novým světě jsem se Silvií ještě nikdy nespal. Ostatně nespal jsem s ní nikdy ani v tom předchozím, vlastně jsem s ní spal jenom v tom novým, ale ještě v době, kdy jsem v něm nebyl." Je to psáno z pohledu hlavního hrdiny, jemuž jde místy i o život. Jeho myšlenky jsou vtipně formulované, s takovou sebeironií a lehkostí, dobře se to čte. Je tu dost akce, ale obejde se bez obvyklých masakrů, nechybí ani lehké erotično. Hodně mě bavilo to čtení vzpomínek, kdy se prolínaly bez varování vzpomínky jeho samotného a ještě dalších lidí. A kam až sahají autorovy vzpomínky, ptám se, když poslední kapitola byla napsána 23. 2. 1618? :-)))