Underground

Underground https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89141/underground-89141.jpg 4 21 5

Underground Kapitoly z českého literárního undergroundu Kniha literárního historika a teoretika Martina Pilaře (působí na filozofické fakultě Ostravské univerzity) je de facto prvním pokusem o analýzu undergroundové literatury. Představuje myšlenkově ucelený soubor studií týkající se literatury českého undergroundu především 50. a 60. let. Zvláštní kapitoly jsou věnovány životu a literárnímu dílu Vladimíra Boudníka, Honzy Krejcarové a Ivo Vodseďálka. Rozsáhlá část je věnována též samotnému vymezení pojmu undergroundové literatury a její zasazení do světového kontextu. Samostatná kapitola je pak věnována undergroundu 70. let, kde jsou srovnávány nejčastěji užívané archetypy v oficiální a samizdatové literatuře. Autor knihy přináší řadu dokladů o tom, že underground je svébytným literárním fenoménem neodlučitelně spjatým s českým kulturním životem v 50. a 70. letech – byť se vědomě zabydloval na úplné periferii soudobého dění. Dosavadní tradiční estetická měřítka při jeho hodnocení selhávají; přitom je s časovým odstupem stále více zřejmé, že nešlo o pouhý společenský úkaz. Underground totiž po sobě zanechává texty, bez nichž by české literatuře cosi podstatného chybělo. Nová kniha je zatím nejobsáhlejším a nejucelenějším dílem věnovaným této těžko charakterizovatelné součásti literárního života.... celý text

Cortegos
Cortegos
25.05.2022 4 z 5

Hezký vhled do dějin undergroundu. Jak autor poukazuje, nejedná se o syntézu. Řekl bych, že dost celistvě je zde rozebráno dílo V. Boudníka.

mahdal
mahdal
29.10.2021 3 z 5

Zevrubná, místy však příliš složitá publikace o českém undergroundu. Sám jsem byl překvapen, o kolika jménech jsem ještě neslyšel. Myslím, že autorovi se podařilo každého autora zasadit do správného kontextu. Bohužel se mi nelíbily nástiny interpretací jednotlivých úryvků. Myslím, že jim chyběl širší pohled.


Beltrix
Beltrix
04.07.2017 4 z 5

Velmi srozumitelně podané s velkou informační hodnotou.

ladyfromskye
ladyfromskye
01.03.2015 5 z 5

Za mě naprostá spokojenost. Jasné, srozumitelné, čtivé. Na rozdíl od rostwina mi studie o Vladimíru Boudníkovi, Janě Krejcarové i studie o díle Ivo Vodseďálka vůbec nevadí, ba naopak jsem za ně ráda a soudím, že do knihy patří. Už jen proto, že tohle byla jedna z prvních knih, která se problematice věnovala a jejíž ambicí - jednou z mnoha - bylo upozornit na autory, u kterých byl předpoklad, že by mohli zapadnout (což se nakonec bohužel ve větší či menší míře děje).

rostwin
rostwin
04.12.2012 4 z 5

Střízlivá, logicky vystavěná a informačně cenná publikace o českém undergroundu. Jen třetí třetina je věnována V. Boudníkovi a J. Krejcarové a já nerozumím proč a jsem toho názoru, že podobné prezentace jen dvou autorů do této knihy nemají patřit.