Underground

Underground https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435555/bmid_underground-3ge-435555.jpg 4 655 158

Underground série

1. díl >

Praha City je šťastné město. Deset milionů obyvatel zde přežívá díky výdobytkům moderních technologií, zatímco zbytek Evropy se propadl do chaosu. Nikdo nepochybuje, že je to pravda, tvrdí to přece City News! Jenže Petr Vachten ty sračky ignoruje. Přišel o nohu ve válce s Poláky, a když hořela Ostrava, v CN hlásili, že jeho divize táhne na Krakov. Ale ta válka už nikoho nezajímá. Stejně jako Ostrava. Protože Praha City je šťastné město. Jen v něm nějak snadno umírají lidé, kteří si to nemyslí. Třeba ženy z kultu digitálních čarodějek.... celý text

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Možná je trochu nefér, že stejně jako Perunova krev dostává ode mě Underground 4*, protože byl opravdu znatelně lepší, ale takové už je hodnocení jen do 5*. Cyberpunkové prostředí je super, Vachten je dobrý hlavní hrdina a působí celkem reálně. Digitální čarodějky jsou také fajn koncept a dokonce se v téhle knize objevuje více hlubokých myšlenek, než sexu. To je nejspíš u Kotlety velmi ojedinělé. Psát u tohoto autora, že knoha měla spád a četla se skoro sama považuji za limitně se blížící zbytečnosti. Umím si představit, že by třeba postavy čarodějek nebo pirátů byly trochu propracovanější a Mína hrála větší roli. Detektivní zápletka byla super, jelikož jsem čekal asi pouze akci.

martin6849
martin6849
05.01.2024 2 z 5

Tohle je bohužel dost slabota. Svět je sice celkem zajímavý, ale absolutně neoriginální (město ovládají korporace, smetánka žije nahoře a chudina někde dole, kolikrát jsme to už někde četli...). Vtipu kniha moc nepobrala a bohužel ani logiky (chvílema to kulhá na obě nohy). Asi si druhý díl nechám ujít...


Stardust
Stardust
28.12.2023 3 z 5

Takový klasický Kotleta v postapo kulisách. Asi má strach že by knihu čtenáři odložili po dvou stránkách bez koz a střelby. Ve výsledku je to i trochu nuda: každý myslitelný problém hrdina prostě vyřeší s pistolí v ruce bez ohledu na přesilu. Průměr.

dominik0401
dominik0401
28.10.2023 4 z 5

Musím uznat, že když jsem tuto knihu dostal jako dárek, vůbec jsem nevěřil tomu, že mě bude bavit. Byla to má první kniha od tohoto autora a vůbec první tohoto žánru.

Při čtení prvních stránek jsem ale pochopil, že mě děj vtáhne a to se taky stalo. Knihu jsem doslova hltal stránku po stránce. Vždy když jsem byl nucen čtení přerušit, už jsem se nemohl dočkat až budu moci pokračovat dál. Dočetl jsem ji tak během pár dní, což u mě není zvykem.

Zápletka je zajímavá, příběh je poutavý a některé pasáže knihy fakt perfektní. Kniha mě bavila a vryla se mi do paměti a to asi i díky stylu psaní autora. Zábavné, napínavé, rafinované a taky vulgární.

Jako fanouška klasických detektivek mě kniha fakt bavila. Určitě má místo u mě v knihovně a rád se k ní vrátím.

felixrr
felixrr
11.10.2023 5 z 5

Výborná kotletovina, ubírající se tentokrát detektivním směrem na pozadí propacovaného města, které je dezolátní a zároveň svým způsobem okouzlující. Odpůrce nepřesvědčí, fanoušky nadchne.

oblakaknih
oblakaknih
01.10.2023 4 z 5

4,5/5
Mé první setkání s autorem a asi nemohlo dopadnout lépe!
Přiznávám, že jsem od knihy moc neočekávala, hlavně tedy proto, že jsem se bála, že to není tak docela můj žánr. Ale opět se ukázalo, že riskovat a vykračovat mimo svoji komfortní zónu se prostě čas od času vyplácí!
Nebudu lhát, pár věcí v knize není něco, co bych přímo vyhledávala, a to jak před přečtení, tak po něm, na druhou stranu zde ale bylo hned několik věcí, které mě velice příjemně překvapily!
Celkový námět je opravdu originální a neotřelý. Pohybujeme se zde sice v Praze, ale v takové, kterou jsem na stránkách knihy ještě neměla možnost navštívit. Fungování světa, jeho vystavění, ale i postavy jsou neotřelé a zajímavé.
Hlavní hrdina je sice typický a má spoustu vlastností, se kterými jsem se již setkala, ale svět, do kterého byl zasazen a překážky, které mu byly stavěny do cesty, ho formovaly zase trošku jinak.
Kniha se skvěle četla, není nijak náročná a nemusí se nad ní příliš přemýšlet (nebo snad ano?), takže mi stránky ubíhaly pod rukama a já mohla být naplno ponořená do čtení.
V knize je možné potkat hromadu technických vymožeností, což (ačkoli to není můj šálek kávy) mě moc bavilo! Zvraty a akcí se zde také nešetří.
Tahle kniha je přímá, vulgární, překvapivá, ale taky předává myšlenku moderního světa, který možná nemusí být až tak vzdálený.
Moc doporučuji, druhý díl už mám na seznamu!

Fargotroniac
Fargotroniac
20.09.2023 5 z 5

Kotleta se nezapře ani v detektivním žánru. Tentokrát tu v hlavní roli máme detektiva vyšetřující v cyberpunkové Praze. Knížka opět plná Kotletovského stylu psaní, tedy akce a vulgarit.

avalonek
avalonek
06.07.2023 4 z 5

Klasika od Kotlety,které nechybí nic,na co jsem u nej zvykla a co má baví.Já jsem byla spokojená

Miriam
Miriam
20.03.2023 1 z 5

Četla jsem v rámci čtenářského klubu a už si od něj žádnou knihu nepřečtu, to vím jistě. Děj byl pro mě nijaký a hlavně ho asi po pár dnech zapomenu.Ratata a bum bum a záporák byl zabit a šmitec. Žádný čtenářský zážitek nebo že by by mi ta knížka něco dala. Maximálně zásobu vulgarit, to je asi tak všechno. Přečtení bylo pro mě naprosté utrpení a ke čtení jsem se musela vyloženě nutit. Napětí jsem z toho necítila, jenom nekonečnou nudu. Jednu hvězdičku dávám za nápad ohledně města a jeho fungování.

Aleen
Aleen
20.02.2023 5 z 5

Typická kniha s netypickou absencí sexu! Klasicky se objevují atributy většiny Kotletových knih: Praha, vtip, osobnosti. Napadlo mě při čtení: Chodí autor k psychologovi, nebo je psaní jeho terapií? Jestli za B, jsme rádi, že se se svými obsesemi rozdělí s námi, jeho fanoušky :-) Kniha má rysy detektivky, nejspíš díky bývalé profesi hlavního hrdiny, nebo prostě protože se něco vyšetřuje - celou dobu jsem byla napjatá, kdo za vším stojí. Celé je to přitažené za vlasy, ale tak HEZKY, že jsem si fakt užila každou stránku.

Zuzu2603
Zuzu2603
25.01.2023 3 z 5

Kniha se četla pěkně, byla svižná, akční a celkem vtipná. Hlavní postava Petr byl sympaťák a drsňák, ale kniha bohužel nebyla nic pro mě. Upřímně? Já jsem sice sprostá jak dlaždič, to mám prostě už z firmy dané :D ale tato kniha byla i na mě moc. V knihách vulgarismy bohužel opravdu nevyhledávám. v práci mi to stačí. Dále jsem se úplně neoreitovala co se děje, ztrácela jsem se v ději. Vše mi do sebe zapadlo až na koci (což netvrdím že je špatně, jen určité věci tam mohli být vysvětlené dříve)
Kniha jako celek opravdu špatná nebyla, jen to není můj šálek kávy. Proto knihu hodnotím jako průměr.
V dohledné době sice neplánuji přečíst nějakou knihu od autora, ale možná v budoucnu ano. Ještě uvidím.

ArkAngel
ArkAngel
18.01.2023 2 z 5

Cyberpunková Praha už tu sice byla, ale Kotleta se rozhodl, že si jí udělá po svém. V Undergroundu tak člověka čekají typické žánrové prvky a nebýt milionu vulgarismů a nechutných narážek, knihu bych si i užil, protože příběh není špatný. Jako vážně mě nezajímá, kolik má která postava prsou, análů, vagín a penisů a jestli nejsou ke všemu ještě vibrační. Smysl pro humor navíc s Kotletou nesdílíme, protože jeho vulgární narážky nebo vtípky typu "ulice Daniela Landy" mi vážně úsměvné nepřijdou. Jako jestli se vám tenhle styl psaní líbí, dobře pro vás, ale věřím, že kdyby Kotleta od některých svých prasáren upustil, kvalitativně by povýšil minimálně o třídu nahoru.

renefer
renefer
21.12.2022 3 z 5

Kotleta to umí i líp. Třeba taková Legie, to je dílo. Tady těch vulgarismů bylo opravdu hodně a dát do hlavní role digišlapky coby kněžky žehnající davu, tak to je tedy majstrštyk. Budoucnost vykreslena tak skvěle, že bych tam žít nechtěla, snad jenom ty implantáty by mohly nabízet zajímavé možnosti…. a digisex….a omlazení o sto let….. no tak dobře no, ráda bych se toho dožila.

Radiq
Radiq
01.12.2022 5 z 5

Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou... ha, namluvil Petr Kubes..., kterého jsem myslel, že neznám, ale znám! Viděl jsem ho v Moravském divadle v Olomouci ve hře "Poručík z Inishmoru" aka "Prcík Tomeš" (o které jsem později zjistil, že ji má mimochodem na svědomí můj oblíbený filmový režisér Martin McDonagh) a ta mi úplně změnila pohled na divadlo, k lepšímu. On tam hrál jednu z hlavních rolí a byl skvělej. Ale dost o tomto mém zážitku, jdeme na knihu. Audio se rozhodně povedlo a jen podtrhlo skvěle vymyšlenou futuristickou atmosféru Prahy.

A že už něco vím o Kotletově stylu, nijak nevybočujeme z jeho zažitejch kolejí. A to pro mě je pozitivum, protože ten jeho styl se mi prostě líbí. A navíc je to často asi i vizionář, když dokáže s takovou precizností vykreslit různé detaily a sci-fi technologie. Graduje nejen násilí, ale i kadence vulgarismů. Nahota a sex gradovat nemusí, protože jsou tam celou dobu. Obzvlášť vyzdvihuji úchylný nápad s mnohonásobnými vagínami a penisy, chch. Skvělé hlášky, pop-kulturní narážky, s padouchama srážky a na ksichtech otisklé podrážky. Hlavní hrdina Petr Vachten je prostě borec... a to ani nepotřebuje žádné ruční dělo.

Nejde si na nic stěžovat, pánové a dámy. Spisovatel se jako vždy náramně vyřádil a vytvořil perfektně ponuré a beznadějně futuristicky temné dílo. A to je to, co my potřebujeme. Díky.

roso.mak
roso.mak
02.11.2022 5 z 5

Praha, ve které byste žít nechtěli. A v ní se brodí sračkami poslední dovopravdovej policajt.

toni-az
toni-az
28.10.2022 5 z 5

Cyberpunk je můj oblíbený žánr, takže tuto knihu řadím mezi ty nejlepší od Kotlety, ale možná je to i tím, že už se vypsal. Popis atmosféry na jedničku, příběh funguje jako detektivka, postavy sympatické. Hlášky v rozumné míře. Nápad s kyberděvkama boží. Už se těším na druhý díl.

666Jitka
666Jitka
21.10.2022 4 z 5

Moje první kniha od Františka Kotlety, kterou jsem poslouchala v audio verzi skvěle načtené Petrem Kebesem, mi nejdříve moc nesedla. Pak jsem si však řekla, že jsem jí poslouchala v nesprávnou dobu a dala jí šanci ještě jednou. To už bylo páni "jiný kafe" !! Napínavá, černovtipná, zatraceně akční jízda odehrávající se ve skvěle vymyšleném světě blízké budoucnosti čtenáře nenechá odpočinout a bez mrknutí oka ho doslova rozseká na kousky. Rozhodně si přečtu i další autorovy knihy.

kethy
kethy
02.10.2022 5 z 5

Klasický příběh od pana spisovatele. Vše, co jsme si u jeho stylu čekali.

Hakate
Hakate
10.09.2022 3 z 5

Příjemná oddechovka.

Jelikož se už dlouhou dobu chystám na Legii od Kotlety a Sněgoňové, která je mi doporučována z vše možných stran, abych se s autory seznámila, rozhodla jsem se, že sáhnu po nějakých z jejich jednotlivých děl.
Od Sněgoňové to byla Krev pro Rusalku, kde to byl bohužel výběr zcela nešťastný, tak ještě zkusím Město v oblacích, která mi byla také doporučována.
Underground byla celkem vtipná, akční oddechovka.
Na přemíru vulgarismů jsem byla předem připravovaná, takže to mě nepřekvapilo, i když na můj vkus jich je až moc.
Kniha je čitelná, humorná, akční.
Velmi dobře se čte. Děj odehrávaný v budoucnosti se špetkou odkazů na aktuální dobu byl zajímavý a poutavý. Zatím nemohu porovnat s ostatními Kotletovými knihami, jelikož se jedná o mě první setkání s autorem.

Belanna
Belanna
09.09.2022 3 z 5

Děj, akce, spád, humor. Dobrá oddechovka.