Unabomber: Manifest

Unabomber: Manifest https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203876/bmid_unabomber-manifest-jvL-203876.jpg 4 28 6

Spis Průmyslová společnost a její budoucnost, známý také jako Unabomberův Manifest. Text stanovující konečnou diagnózu současné civilizace pro plné pochopení problému životního prostředí, s analýzou moderního fenoménu levicové mentality a odhalením její role.

Žánr:
Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Votobia
Originální název:

Industrial Society and Its Future , 1995


více info...

LordByron
LordByron
28.03.2023 5 z 5

Myslím, že všetci sa zhodneme, že je to dielo génia plné pravdivých úvah.
Pravdaže nie zasa úplne s každým záverom súhlasím.

wexina
wexina
18.03.2022 3 z 5

Tento text je v internetové anticiv/anprim komunitě (jestli to tak můžu říct) velké téma. Memes o autorovi je možná až přespříliš. Nutno podotknout, že je šíří hlavně zradikalizovaní náctiletí (kteří možná ani nechodí ven :-) ).
Problémy, o kterých mluví jsou podle mě opravdové, některé části knihy se mi líbily – například kritika přílišného poskytování antidepresiv nebo zábavní průmysl jako útěk před stresem a úzkostmi. Příroda je na tom bídně. Technologie negativně ovlivňují náš život a už nejsou dobrovolné – v současnosti to platí o to víc.
Výklad o levičáctví se mě mírně dotknul, některé věci vidím i na sobě, když si vybavím debaty z minulosti. Něco na tom bude.
Ale i přesto - jak bylo napsáno v doslovu, svět není tak jednoduchý. Tedova řešení nedávají smysl. Jeho přesvědčování k násilí se mi stejně pořád hnusí. Pálením knih se myslím taky nikdy nic nevyřešilo.
Jak to řešit? Nevím. Ale Tedovo řešení se mi nezdá.
Manifest bych stejně doporučila k přečtení. Čte se rychle a člověk se aspoň zamyslí.


rutto45
rutto45
07.09.2021 4 z 5

Určite mnoho myšlienok na zamyslenie, aj keď spôsob, akým na ne upozornil sa väčšine pozdávať nebude. Ale hranica medzi géniom a psychopatom bola vždy tenká...

whack
whack
26.05.2019 4 z 5

"K nenormálním podmínkám přítomným v moderní industriální společnosti patří přelidněnost, izolace člověka od přírody, vzrůstající rychlost společenských změn a rozpad malých přírodních komunit, jako je rodina i se vzdálenými příbuznými, vesnice či kmen."

Ted Kaczynski celkom podrobne rozoberá problematiky technologického rastu a industrializácie (najmä psychologické, zdravotné a sociálne dopady na náš druh). Antitechnologická filozofia nie je nič nové, bežne ju zdieľajú rôzni environmentalisti, neoluddisti, anarchoprimitivisti, hnutie Deep Green Resistance, Individualists Tending Toward the Wild, a iní. Od kníh rôznych filozofov sa táto líši v tom, že jej autor naplno žil tým, o čom aj písal. Obsahuje silné odmietanie ľavičiarstva (pre jeho antropocentrizmus a túžbu po moci), ale neobhajuje pravičiarstvo a nacionalizmus, inklinuje skôr k biocentrickému anarchoprimitivizmu, toto ale nijako nerozoberá v tejto knihe. Dochádza k záverom, že bez radikálnej zmeny sa (eko)systém do sto rokov kompletne zrúti. V kapitole "Strategie" popisuje priebeh, ako by mala revolúcia prebiehať.

"Za prvé, musíme pracovat na zvyšování společenských stresů v (industriálním) systému, aby se zvýšila pravděpodobnost, že se rozpadne, nebo bude dostatečně oslaben, aby byla možná revoluce proti němu. Za druhé, když bude systém dostatečně oslaben, je nutno vyvinout a propagovat ideologii, která je proti technologii a industriální společnosti. A taková ideologie pomůže zaručit, když se industriální společnost zhroutí, že její zbytky nebude možno obnovit a systém rekonstituovat. Továrny budou muset být zničeny, technická literatura spálena atd. (...) Jakákoliv ideologie, aby se jí dostalo nadšené podpory, musí mít pozitivní, stejně jako negativní ideály; musí být pro něco stejně jako proti něčemu. Pozitivní ideál, který navrhujeme, je příroda. To jest, divoká příroda; ty aspekty fungování Země a jejích živých bytostí, které jsou nezávislé na lidské správě a prosty lidského zasahování a kontroly. (...) Až bude systém dostatečně vystresován a destabilizován, bude možná revoluce proti technologii. (...) Pro konečný boj bude hlavní, aby revolucionáři nečekali, že budou mít na své straně většinu lidí. Historie je tvořena aktivní, přesvědčenou menšinou, která má zřídka jasnou a trvalou představu, co doopravdy chce. Než nastane čas finálního obratu k revoluci, nebude úkolem revolucionářů získat povrchní podporu většiny, ale vytvořit malé jádro hluboce přesvědčených lidí. (...) Tato revoluce musí být internacionální a světová. (...) Máme na mysli takovou revoluci, která nemusí nezbytně zahrnovat ozbrojené povstání proti nějaké vládě. Může a nemusí zahrnovat fyzické násilí, ale nebude to politická revoluce. Zamíří se na technologii a ekonomiku, nikoli politiku. () Revolucionáři by se měli dokonce vyhnout získání politické moci, dokud nebude industriální systém vystresován až k bodu strachu a sám nedokáže, že v očích lidí prohrál. () Bude odstraněna schopnost organizované společnosti zvyšovat svoji vládu nad přírodou (včetně lidské přirozenosti). Ať už to bude jakákoli společnost, která bude existovat po svržení industriálního systému, je jisté, že většina lidí bude žít blízko přírodě, protože v situaci, kdy neexistuje vyspělá technologie, nebudou lidé moci žít jinak."

Problematike preľudnenia autor bohužiaľ nevenuje veľa priestoru, ale v odstavci 205 vybalí niečo, čo som ešte nikde inde takto bez servítky nečítal: Ľudia, ktorí inklinujú k antiindustrializmu a ktorí poukazujú na preľudnenie, by sa nemali prestať množiť, práve naopak, mali by vychovať ďalšie generácie revolucionárov. Množiť by sa mali prestať tí ostatní. Teória na zamyslenie. Ako to všetko reálne vykonať, je otázne.

petr0486
petr0486
18.09.2016 5 z 5

Geniální esej od člověka který se dostal až k jádru. S uvědoměním co on měl je těžký si nevybrat sebevraždu, a o to víc ho obdivuju za cestu kterou on zvolil.

majklp
majklp
29.07.2016 4 z 5

Zajímavé myšlenky. Nepochybně nebezpečná kniha pro všechny "chytlavé". Nedával bych k přečtení puberťákům, kteří se teprve hledají.

Štítky knihy

politika civilizace

Autorovy knížky

Unabomber (p)
americká, 1942 - 2023
1997  86%Unabomber: Manifest

Kniha Unabomber: Manifest je v

Právě čtených2x
Přečtených35x
Doporučených4x
Knihotéce10x
Chystám se číst21x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x